Săptămâna trecută Proiectul Autostrada Transilvania a realizat 10 milioane de ore de lucru fără accidente. Conform reprezentanţilor Bechtel, acest “success” se datorează practicilor de lucru în siguranţă implementate nu numai de către angajaţii din cadrul proiectului, dar şi de subantreprenori şi furnizori. Contrar afirmaţiilor oficialilor Bechtel, pe şantirul autostrăzii Transilvania s-au înregistrat mai multe accidente de muncă, unul dintre ele soldândându-se cu moartea unui muncitor.

 

 

„Un mediu sigur de lucru este rezultatul eforturilor susţinute ale tuturor celor implicaţi în construirea acestei autostrăzi. Proiectul Autostrada Transilvania demonstrează ce rezultate se pot obţine în domeniul siguranţei muncii atunci când prioritatea numărul 1 este Zero Accidente”, a declarat managerul de proiect, Michael Mix. „Politica proiectului este Zero Accidente deoarece considerăm că orice rănire, îmbolnavire sau pagubă din procesul de muncă poate fi prevenită”, a adaugat acesta. Pentru a atinge performanţa de a fi lucrat 10 milioane de ore, o echipă formată din 10 persoane, cu un program de lucru de 40 de ore pe săptămână ar fi trebuit să lucreze fără repaos 537 de ani. Ceea ce nu se menţionează înse este faptul că la Autostrada Transilvania lucrează în jur de 2900 de angajaţi, ceea ce înseamnă 430 de zile de muncă pentru cele 10 milioane de ore. Adică aproximativ un an şi două luni de muncă continuă.

 

Bechtel se ascunde după deget

 

Tot la capitolul “omisiuni” ale companiei Bechtel se situează şi cazul din martie 2007, când, pe şantierul autostrăzii de la Săvădisla un angajat a fost strivit de un pilon. Bărbatul în vârstă de 31 de ani a încercat să schimbe o anvelopă la una dintre macarale când a murit în urma accidentului de muncă înregistrat pe şantierul Autostrăzii Transilvania. Pe atunci, Daniel Păcurariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, declara că muncitorul a acţionat maneta sistemului de fixare, iar talpa i-a strivit capul de anvelopă, decesul survenind pe loc. Procurorii clujeni, împreună cu inspectorii Inspectoriatului Teritorial de Muncă au declanşat o anchetă pentru a stabilii condiţiile în care s-a produs accidentul, însă până în momentul de faţă nu s-au făcut publice rezultatele cercetărilor.

“Nici eu nu am înţeles de ce cei de la Bechtel au procedat astfel. Cel mai simplu şi mai corect ar fi fost să anunţe celebrarea a x zile de la ultimul accident produs pe şantierele autostrăzii. Probabil că acesta este sistemul american”, a declarat Mihai Lup, preşedintele sindicatului Transilvania.

 

 
Adina Fartuşnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.