Bebeluşii din judeţul Bistriţa-Năsăud nu mai primesc lapte praf până la sfâşitul anului.
În judeţul nostru există 500 de sugari care primesc gratuit acest aliment, dar stocul a fost epuizat. Autoritatea de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud nu a mai avut fonduri băneşti să facă aprovizionarea.

Pe lângă dificultăţile financiare cu care se confruntă mamele, schimbarea formulei de lapte a provocat tulburări digestive bebeluşilor.
 
Schimbarea tipului de lapte praf indispune sugarul, aceste schimbări se fac doar după un sfat de specialitate.

Doar în baza reţetelor

Dacă prin anul 2000 principalii beneficiari erau acei copii care reprezentau cazuri sociale, acum lucrurile stau cu totul altfel. Acum există criterii stricte de acordare a acestui aliment pentru sugari, peste care cu greu se poate trece.

Legea 321/2001 privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, constă în acordarea gratuită de lapte praf, formula pentru sugari, care nu beneficiază de lapte matern. Costul laptelui praf acordat în aceste conditii se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii şi Familiei. Cererile depuse medicilor de familie, de către mamele în cauză, se trimit la direcţiile judeţene de sănătate publică, respectiv a municipiului Bucureşti, iar distribuirea laptelui se realizează cu ajutorul consiliilor locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti. Eliberarea laptelui praf se realizează de către persoanele autorizate de primar, pe baza reţetelor întocmite de medicul de familie.

Beneficiarii acestei gratuităţi

Beneficiarii trebuie să se încadreze în următoarele criterii: copii cu mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării datorită unor boli grave, respectiv TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie copii la care se constată o creştere nesatisfăcătoare datorită absenţei sau insuficienţei cantitative a laptelui matern; copil adoptat sau aflat în familie de plasament; copil cu mama decedată.

 
La nivelul cabinetelor medicale sunt verificate evidenţele sugarilor ce beneficiază de lapte praf conform programului, încadrarea acestora în criteriile prevăzute în ordinul nr. 267/2006, monitorizarea parametrilor de dezvoltare fizică a sugarilor. Pentru asigurarea transparenţei acestei acţiuni, ASP informează periodic cu privire la modalitatea de desfăşurare a verificărilor.
Din 2006, copiii care provin din familii sărace nu mai beneficiază de lapte praf gratuit, deoarece medicii de familie i-au tăiat de la porţie de teamă că vor trebui să suporte costurile din propriul buzunar. Medicii au primit instrucţiuni să respecte cu stricteţe criteriile de acordare a laptelui praf, altfel vor suporta costurile din propriul buzunar, chiar dacă mamele au ameninţat că îşi vor lasa bebeluşii să moară de foame dacă nu li se acordă din nou dreptul la gratuităţi. Speriaţi de criteriile restrictive doctorii nu mai solicită cantitaţi de lapte praf ca altădată, listele cu bebeluşii pentru care se se impune alocarea de lapte praf gratuit reducîndu-se simţitor. Astfel, numărul cererilor a scăzut la jumătate.

Stoc sub nivelul cererii

În Bistriţa – Năsăud necesarul de lapte praf pentru sugari va ajunge doar până la finele anului. Aceasta deoarece Autoritatea de Sănătate Publică a primit suplimentare de bani pentru achiziţia acestuia doar zilele trecute.

În comunele Chiuza, Prundu Bârgăului şi Negrileşti, de exemplu, nu s-a primit decât în mică parte lapte praf anul acesta, pentru că nu au mai fost întocmite liste sau nu au mai fost cazuri conform legii. Deşi există familii cu peste patru copii, care au probleme financiare, ele nu pot primi aceste gratuităţi deoarece în criterii nu este precizat acest aspect.
Contactat telefonic, Grigore Bradea, primarul comunei Chiuza a declarat pentru “Gazeta de Bistriţa”: “Nu am primit lapte praf din luna iunie, nu mai este solicitare, mamele în cauză nu au depus cerere la medicii de familie, nu s-au prezentat cazuri conform legii şi astfel nu au fost întocmite liste“.
În oraşul Beclean ultima solicitare a fost cu două luni în urmă şi există un număr foarte mic de cereri.
Cu o situţie similară s-au confruntat în acest an şi alte judeţe, precum Botoşani, Iaşi, Cluj, Bacău, Braşov, Sălaj, Neamţ, unde un bebeluş din trei a rămas fără lapte praf, adică cantităţile de lapte disponibile au fost de trei ori mai mici decât necesarul, distribuirea gratuită a laptelui praf este o dovadă a grijii statului faţă de viitorul ţării, dar care a creeat o adevărată problemă în aproape toate judeţele ţării, datorită cantităţii insuficiente. Acest program de distribuire a laptelui praf are ca scop prevenirea anemiei grave la sugari, care, instalată în primii ani de viaţă, poate declanşa mai târziu diverse boli.
 
Copiii cei mai dezavantajaţi în situaţia în care distribuirea laptelui praf gratuit este redusă, sunt cei care depind exclusiv de acest beneficiu acordat de stat, întrucât mamele acestora sunt, de regulă, persoane nevoiaşe care nu îşi permit să cumpere produsul, în disperare de cauză, hrana bebeluşilor ajunge să fie schimbată cu un produs mai ieftin, ceea ce deseori duce la serioase afecţiuni ale sănătăţii sugarului.
Judeţele în care stocul disponibil de lapte este mult sub nivelul cererii, cantitatea disponibilă se va acorda cazurilor grave, în care copiii au nevoie neapărată de suplimentul alimentar şi în principal în cazul copiilor din orfelinate şi creşe.
Există primării în care nu se ţine cont de criterii şi dacă stocul le permite, încearcă rezolvarea tuturor cererilor din partea familiilor cu probleme financiare depuse la medicul de familie. Chiar dacă în ultima perioadă, cutiile de lapte distribuite pe o lună unui sugar a scăzut de la şapte-opt la patru-cinci, unele primării împreună cu medicii de familie şi asistenţii sociali încercă să facă posibilă ajutorarea copiilor din familii nevoiaşe.

Delia Hriţuleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.