Un contract de exploatare lemnoasă scos la licitație de Ocolul Silvic Telciu a ajuns la Consiliul de Soluționare a Contestațiilor, după ce câștigătorul a fost contestat de celelalte firme care au participat la licitație. Printre „neregulile” constatate de contestatori s-a numărat o cerință din caietul de sarcini care solicita respectarea HG 470/2014, care a fost abrogată în anul 2020.

În primăvara acestui an, Ocolul Silvic Telciu a scos la licitație exploatarea forestieră a pădurilor din administrarea sa. Contractul a fost împărțit în 6 loturi, în funcție de zonele vizate. Valoarea fiecărui lot varia între 27.400 de lei și 112.900 de lei, în total contractul fiind de peste 300.000 de lei.

Două firme din Bistrița-Năsăud și-au adjudecat cele 6 loturi ale licitației. DRAGOIFOREST SRL a pus mâna pe loturile 5, 6, 4, 1, 2, în timp ce Ranos Telciu a pus mâna doar pe lotul 3, cu o valoare de doar 31.800 de lei. Pentru fiecare dintre cele 6 loturi s-au primit între 2 și 6 oferte.

Caietul de sarcini a licitației vine cu reguli clare de recoltare, printre ele fiind: „Colectarea lemnului se va face numai pe traseele stabilite prin tehnologia de exploatare aprobată de ocol și materializate pe teren cu ocazia predării parchetului. În perioadele cu precipitații abundente, când solul este îmbibat cu apă, se interzice colectarea masei lemnoase cu tractorul pentru a preveni degradarea traseelor respective”.

De asemenea, în caietul de sarcini se prevede protejarea arborilor nemarcați din marginea traseelor de colectare cu lungoane, țăruși, manșoane sau alte mijloace. Firmele câștigătoare trebuie să aibă grijă și de resturile de exploatare nevalorificabile: crengi sau vârfuri subțiri. Pe durata exploatării, firmele câștigătoare trebuie să respecte normele de prevenire și stingere a incendiilor, iar exploatarea masei lemnoase se va face în ordinea postatelor delimitate, achitate și predate spre exploatare.

Nu se permite tehnologia de exploatare a arborilor cu coroană. Prin caietul de sarcini li se cere firmelor să respecte mai multe prevederi legale, printre care Hotărârea de Guvern nr. 470/2014 privind aprobarea normelor referitoare la circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund.

Caietul de sarcini cere respectarea unei HG abrogate

„În urma comunicării acceptării ofertei necâștigătoare emise de către autoritatea contractantă Ocolul Silvic Comunal Telciu R.A. având ca obiect prestări servicii exploatare forestieră, Lot 2 și Lot 4 din punctul nostru de vedere nu s-a desfășurat corect, deoarece prin fișierele care compun documentația de atribuire respectiv caiet de sarcini ne cereți să respectăm HG 470/2014, care este abrogată”, se arată într-una dintre contestații.

O altă contestație care a ajuns și la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor vizează lotul 1 al licitației. Firmele Lobo Forest SRL și Danmirlemn Prod, ambele din Romuli solicită reluarea procedurii. Anularea licitației o solicită și Forst Mit SRL din Telciu.

În urmă cu o săptămână, Consiliul Național pentru Solicitarea Contestațiilor s-a pronunțat și a respins contestațiile formulate de cele trei firme;

„În baza art. 61 alin (1) din Legea nr. 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, respinge contestațiile formulate”, se arată în decizie.

Dragoiforest SRL, firma care a pus mâna pe cele mai multe loturi are 12 angajați și a fost înființată acum 10 ani. Aceasta a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 3,5 milioane de lei, un profit net de jumătate de milion de lei și datorii de 344.000 de lei. În 2022, cifra de afaceri a fost mai mare, ajungând la 3,6 milioane de lei, iar profitul la 644.000 de lei. Datoriile erau și ele mai mari, ajungând la 384.78 de lei.

Acesta este anul în care societatea comercială și-a mărit numărul de angajați și a trecut pragul de 3 milioane de lei, la cifra de afaceri, după ce mai atinsese acest prag doar în 2018, iar înainte de 2013, cifra de afaceri era mult sub un milion de lei.

Licitația câștigată anul acesta nu este singura licitație organizată de Ocolul Silvic Comunal Telciu pe care pune mâna SRL-ul. În 2022, firma punea mâna pe un lot al unei licitații, în valoare de 53.100 de lei.

Cealaltă firmă care a pus mâna pe un lot al licitației, Ranos Telciu, este proaspăt înființată, funcționând doar din anul 2022. Atunci raporta o cifră de afaceri de doat 60.497 de lei, un profit modest de doar 13.600 de lei și datorii de 133.994 de lei. Atunci, firma din Telciu avea doar un singur angajat.

În 2023 a avut parte de o creștere spectaculoasă, cifra de afaceri ajungând la 292.887 de lei, iar profitul la 130.500 de lei. Datoriile au mai scăzut, la 81.320 de lei. Numărul de angajați a rămas același. SRL-ul se află la prima sa licitație câștigată de la înființare, potrivit SEAP.

Licitații de exploatare forestieră, anulate pe bandă rulantă la Ocolul Silvic Telciu

Ocolul Silvic Telciu pare să fi avut probleme cu mai multe licitații organizate în ultimii ani. Chiar la începutul acestui an a anulat o licitație tot pe servicii de exploatare forestieră, în valoare de 168.900 de lei. Aceasta a fost împărțită în două loturi.

Aceeași licitație a fost anulată și cu o lună în urmă, la finalul anului 2023. Și anul trecut în mai a fost anulată o licitație care viza tot prestări servicii exploatare forestieră, în valoare de 57.800 de lei. Și în prima lună din 2023, Ocolul Silvic Comunal Telciu a anulat o licitație în valoare de 260.763 de lei.

Din 2018 și până acum au fost anulate nu mai puțin de 21 de licitații organizate de ocolul silvic de la Telciu. Majoritatea au vizat prestări servicii de exploatare forestieră, iar una, anulată de trei ori a vizat construirea unui drum forestier.

Ocolul Silvic Telciu este unul dintre cele mai întinse din țară, fiind chiar în top 15, când vine vorba despre suprafața de pădure administrată. Nu mai puțin de 17.500 de hectare de pădure administrează Ocolul Silvic Telciu.

Ocolul Silvic Telciu este pe locul 4 în țară, la suprafața administrată, iar Primăria Telciu pe locul 1, când vine vorba despre autorități publice locale ce dețin suprafețe de pădure. De asemenea, Ocolul Silvic Telciu administrează și 3 fonduri cinegetice: Fiezel, Telciu și Rebra.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.