Baronul Emil Radu Moldovan îi reabilitează unui primar condamnat penal un drum la un preţ uluitor: 1,2 milioane de lei pe kilometru. Preţul este de 13,6 milioane de lei şi licitaţia a mers la o societate favorită a licitaţiilor publice, Diferit. Drumul reabilitat este DJ 172H între localităţile Matei şi Fântânele. Primarul comunei Matei, Vasile Encian, este condamnat penal şi în continuare în funcţie.
Societatea Diferit câştigă contracte pe bandă rulantă în Cluj. Acum au început să câştige contracte şi în restul ţării. În Bistriţa au început cu un contract de reabilitarea a drumului judeţean 172 H, contract atribuit de baronul pesedist Emil Radu Moldovan. De altfel, un om înţelegător când vine vorba de câştigătorii pe bandă rulantă şi de licitaţii cu miros suspect. Pare să fie începutul unei îndelungi prietenii dintre DIFERIT şi baronul pesedist.
Ce presupune contractul
Contractul are ca scop elaborarea PT +DDE+ CS şi execuţia lucrărilor de amenajare şi consolidare DJ 172H, între km 14+043- 25+593, între localităţile Matei- şi satul Fântânele din aceeaşi comună- DJ 151. Valoarea totală estimată iniţial a proiectului a fost de 16 milioane fără TVA. Din această sumă fac parte următoarele componente: valoare estimată lucrări 15.977.789 lei – 15.144.824 lei, cheltuieli cu investiţia de bază – 75.724 lei organizare de şantier aferentă lucrărilor de construcţii, iar 757.241 lei reprezintă diverse şi neprevăzute. Ponderea diverselor si neprevăzutelor este de 5% din valoarea investiţiei de bază. Serviciile de proiecte costă 111.000 de lei.
Ce scrie în caietul de sarcini
“Menţionăm faptul că, din valoarea aferentă procentului de diverse şi neprevăzute vor fi decontate , doar dacă apar, acele cheltuieli cu produse/servicii/lucrări care pot fi incidente pe parcursul derulării contractului de lucrări şi care nu prezintă modificări substanţiale ale contractului de achiziţie publică. Documentaţia finală se va întocmi în faza PT+DDE+CS , în 5 exemplare şi un exemplar pe suport electronic şi cuprinde : – proiectul tehnic, detalii de execuţie, piese scrise, – documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie , avizelor şi acordurilor ; caietele de sarcini semnate şi verificate vor fi explicite si întocmite în concordanţă cu prevederile tehnice în vigoare la data întocmirii acestora (se va anexa lista actelor normative în baza cărora au fost elaborate caietele de sarcini); – lista de cantităţi şi obţinerea preţurilor se va întocmi pe articole de deviz şi va cuprinde lucrările necesare, conform studiului de fezabilitate; – devizul general, centralizatorul lucrărilor şi lista cu indicatorii tehnico-economici principali se vor întocmi în conformitate cu H.G. nr.28/2008; – toata documentaţia va fi ştampilată şi verificată de un verificator de proiect atestat şi va fi însoţită de referatul verificatorului de proiect. Termenul de prestare a serviciilor/execuţia lucrărilor: 36 luni de la semnarea contractului de execuţie, din care pentru proiectare –2 luni de la semnarea contractului”, se arată în caietul de sarcini.
Condamnarea primarului care primeşte drumuri de la baron
Baronul Emil Radu Moldovan face drumuri pentru Vasile Encea, primar condamnat penal în martie 2012 de o instanţă de judecată. Ulterior, a fost reales primar.
“Admite recursul declarat de către Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa împotriva sentinţei penale numărul 1323/5 octombrie 2011 a Judecătoriei Bistriţa, pe care o casează numai cu privire la greşita încadrare juridică a infracţiunilor de abuz în serviciu, a modului de individualizare a pedepselor aplicate inculpaţilor şi a modalităţii de executare, a pedepselor . Rejudecând cauza în aceste limite : În baza articolului 334 Cod procedură penală admite cererea de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzută de articolul 248 Cod penal în infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată, prevăzută de articolul 248/1 cod penal pentru inculpaţii Encian Vasile şi Filipaş Iacob respectiv din complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută de articolul 26 cod penal, raportat la articolul 248 Cod penal în complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată, prevăzută de articolul 26 Cod penal, raportat la articolul 248/1 Cod penal pentru inculpatul PI. Respinge cererile de schimbare a încadrărilor juridice din infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzută de articolul 248 Cod penal în infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată, prevăzută de articolul 248/1 Cod penal raportat la articolul 13 /2 din Legea 78/2000 pentru inculpaţii Encian Vasile şi Filipaş Iacob , respectiv din complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută de articolul 26 Cod penal raportat la articolul 248 Cod penal în complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată , prevăzută de articolul 26 Cod penal, raportat la articolul 248/1 Cod penal raportat la articolul 13 /2 din Legea 78/2000 pentru inculpatul PI şi din infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută şi pedepsită de articolul 290 Cod penal, în infracţiunea de infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru inculpaţii Encian Vasile şi Filipaş Iacob precum şi din complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în infracţiunea de infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru inculpatul Filipaş Iacob.”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Cluj.