Un bărbat din Dumitra acuzat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, braconaj dar și trafic de droguri riscă ani grei de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Concret, procurorii DIICOT spun că omul a vândut ilegal mai multe arme de vânătoare, unele furate sau pur și simplu aduse ilegal din Spania sau Germania, a participat la partide ilegale de vânătoare, dar a vândut și droguri. Dosarul a fost disjuns astfel că pentru infracțiunea de trafic de droguri, cauza a trecut recent de camera preliminară de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, însă decizia a fost contestată la Curtea de Apel Cluj. În august anul acesta, tot pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud a fost înregistrată și cealaltă cauză, în care bărbatul este inculpat alături alte 6 persoane, pentru celelalte infracțiuni mai sus amintite.
În septembrie 2023, procurorii DIICOT au efectuat 28 de percheziții de în mai multe localități din județ – Dumitra, Rebrișoara, Șintereag și Bistrița – într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat , nerespectarea regimului armelor și munițiilor, braconaj cinegetic, contrabandă calificată, uz de armă fără drept, abuz în serviciu și trafic de droguri de risc și mare risc.
Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracționale ar fi acționat pe două paliere: sustragerea sau procurarea ilegală de arme din Spania sau din alte țări ale Uniunii Europene, introducerea armelor pe teritoriul României și plasarea armelor în circuitul ilegal, în vederea utilizării acestora la acțiuni de braconaj cinegetic și la alte activități ilegale, respectiv distribuția de droguri de risc și mare risc în județul Bistrița-Năsăud.
Opt bărbați au fost duși în fața instanței cu propunere de arestare preventivă, însă în final doar unul a rămas o vreme după gratii, alți cinci fiind arestați la domiciliu, iar al șaptelea a fost plasat sub control judiciar.
Cel care este inculpat alături de cei șapte, dar și în dosarul penal de care facem acum vorbire, este Ștefan Rus din comuna Dumitra.
Dosarul în care bărbatul este acuzat de trafic de droguri, a ajuns pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud în luna martie a acestui an și de curând a primit undă verde în camera preliminară, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Pentru a intra la judecata pe fond, mai trebuie trecut un hop, la Curtea de Apel Cluj, unde inculpatul a contestat decizia instanței bistrițene.
A vândut arme și muniție pe bani grei
Potrivit rechizitoriului întocmit, se pare că Ștefan Rus a fost sub lupa anchetatorilor începând din 2020, și timp de doi ani au adunat probe, dosarul fiind constituit în 2022.
“La data de 18.12.2020, inculpatul Rus Ștefan i-a vândut colaboratorului cu identitate protejată (…) un revolver marca Mauser, (…), model K50 Magnum, calibru 9 mm Flob împreună cu un număr de 14 cartușe de acest calibru. În schimbul armei, colaboratorul i-a dat la schimb inculpatului Rus Ștefan o cameră de înregistrare video, specifică montării în fondul cinegetic pentru supravegherea vânatului. (…)
Din conținutul Raportului de constatare criminalistică nr. 84718 din 01.11.2023 eliberat de către Serviciul Criminalistic al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud (…) rezultă că arma pusă la dispoziție este marca Mauser, model K50 Magnum, calibrul 9 mm Flob, (…), reprezintă o armă de foc scurtă (revolver), semiautomată, confecționată industrial, prevăzută cu o magazie cilindrică tip butoiaș, a cărei capacitate maximă este de 6 cartușe, cu o țeavă lisă, semi-obturată la retezătura dinapoi, care poate arunca și este concepută să arunce alice, prin acțiunea unui combustil de propulsie cu percuție marginală. (…)
S-a mai arătat că la data de 16.09.2022 inculpatul Rus Ștefan, i-a vândut colaboratorului cu identitate protejată cu nume de cod (…) o armă letală cu glonț, semiautomată, cu destinația vânătoare cu lunetă, marca Browning, (…), calibru 300 (…) la schimb cu o armă letală cu destinația vânătoare cu țevi lise juxtapuse, calibru 12, (…), cu inscripția PINTOSI GARDONE plus suma de 2500 euro.
Cu ocazia derulării acestei tranzacții, inculpatul Rus Ștefan i-a mai spus colaboratorului (…) că are de vânzare o armă militară tip «Uzi» cu două încărcătoare cu prețul de 4.500 euro și un pistol cu glonț marca (…) calibru 9 mm cu prețul de 2.500 euro. (…)
La data de 30.07.2023 inculpatul Rus Ștefan i-a vândut colaboratorului cu identitate protejată cu nume de cod (…) două arme letale, respectiv un revolver calibrul 22 LR, încărcat cu 6 cartușe și o armă letală cu țevi lise, cu destinația vânătoare, calibrul 12, precum 4 cartușe de calibrul 12 cu suma totală de 4.300 euro.
Inculpatul Rus Ștefan i-a mai oferit investigatorului cu identitate protejată cu nume de cod (…) o altă armă de vânătoare cu țevi lise pentru suma de 1.300 euro, dar colaboratorul a refuzat să cumpere și această armă din cauza stării necorespunzătoare a acesteia. Inculpatul Rus Ștefan i-a spus colaboratorului cu identitate protejată cu nume de cod (…) că nu a intrat în timp util în posesia carabinei (armă letală cu glonț cu destinația vânătoare) pe care se înțeleseseră în prealabil să o tranzacționeze cu suma de 4.000 euro. Inculpatul Rus Ștefan a afirmat că îi va aduce el în ziua următoare carabina colaboratorului în (…)
La data de 16.08.2023 inculpatul Rus Ștefan i-a dat cu titlu gratuit colaboratorului cu identitate protejată cu nume de cod (…) un cartuș cu glonț calibrul 22 VMR (5,6X27) și a afirmat că există posibilitatea ca acel cartuș să se potrivească la pistolul tip Revolver pe care i l-a vândut în data de 30 iulie 2023. Cei doi s-au întâlnit pe raza municipiului Bistrița pentru că discutaseră anterior despre tranzacționarea unei arme letală cu glonț, cu destinația vânătoare cu suma de 5.000 euro, precum și a unei arme letală cu țevi lise, tip (…) calibru 16 pentru suma de 2.500 euro.
Inculpatul Rus Ștefan i-a spus colaboratorului cu identitate protejată cu nume de cod (…) că nu a putut intra încă în posesia armelor, astfel că tranzacția cu arme nu s-a mai realizat.
Colaboratorul cu identitate protejată cu nume de cod (…) a predat cartușul primit investigatorului sub acoperire cu nume de cod (…), bunul fiind predat organului de urmărire penală care a procedat la ambalarea acestuia în coletul MAI nr. (…)”, arată procurorii.
Pasajele de mai sus sunt doar câteva spicuiri din rechizitoriul în care procurorii notează 27 de acte materiale în dreptul comiterii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. De pe urma vânzării de arme și muniție, Rus a încasat aproximativ 28.000 de euro, dar și produse lactate.
Braconaj pe rupte
Cât despre comiterea unor infracțiuni la regimul vânătorii și de uz de armă fără drept, anchetatorii arată că bărbatul a “desfășurat în perioada 2022 – septembrie 2023 mai multe acțiuni de braconaj cinegetic”. Asta în condiţiile în care acesta nu deţinea permis de vânătoare permanent și a desfășurat activitățile ilicite fără a avea eliberată autorizație de vânătoare de către gestionarii fondurilor cinegetice pe raza cărora au fost comise faptele.
“În data de 07.06.2022 inculpatul Rus Ștefan a participat la o acțiune de vânătoare neautorizată în extravilanul localității Dorolea, pe raza fondului cinegetic nr. 24 Cușma, gestionat de către persoana vătămată Ocolul Silvic Municipal Bistrița împreună cu colaboratorul cu identitate protejată cu nume de cod (…).
Inculpatul Rus Ștefan a deținut și purtat fără drept cu ocazia acestei acțiuni de braconaj cinegetic o armă letală, cu glonț, cu destinația vânătoare calibru 7,64.
În timpul acțiunii ilegale de vânătoare inculpatul Rus Ștefan i-a dat colaboratorului cu identitate protejată cu nume de cod (…) arma letală pe care o adusese pentru a o folosi la acțiunea de braconaj. La un moment dat colaboratorul cu identitate protejată cu nume de cod (…) a reperat un exemplar din specia cerb femelă, însoțită de un pui, motiv pentru care a executat foc cu arma primită de la inculpatul Rus Ștefan, astfel încât să nu împuște animalul, după care i-a reproșat inculpatului Rus Ștefan că arma respectivă nu era reglată bine pentru a justifica faptul că nu a împușcat vânatul. După finalizarea acțiunii de braconaj, colaboratorul cu identitate protejată a predat organelor de urmărire penală un tub cartuș calibru 7,64 (…) pe care l-a recuperat după ce a tras asupra exemplarului din specia cerb femelă cu arma primită de la inculpatul Rus Ștefan La data respectivă, vânarea speciei cerb femelă este interzisă, perioada permisă de vânătoare pentru cerb femelă fiind 1 septembrie 2022 – (…) ianuarie 2023.
În data de 17.06.2022 inculpatul Rus Ștefan a participat la o acțiune de vânătoare neautorizată în extravilanul localității Dorolea, pe raza fondului cinegetic nr. 24 Cușma, gestionat de către persoana vătămată Ocolul Silvic Municipal Bistrița împreună cu colaboratorul cu identitate protejată (…)
La data de 7 septembrie 2023 inculpatul Rus Ștefan a participat la o acțiune de vânătoare neautorizată în extravilanul localității Tărpiu, pe raza fondului cinegetic nr. 22 Dumitra, gestionat de către partea civilă Asociația Vânătorilor și Pescarilor ”Cerbul” Dumitra împreună cu colaboratorul cu identitate protejată cu nume de cod (…).
Inculpatul Rus Ștefan a deținut și purtat fără drept cu ocazia acestei acțiuni de braconaj cinegetic o armă letală cu țevi lise calibru 16. În timpul acțiunii de braconaj inculpatul Rus Ștefan i-a solicitat colaboratorului cu identitate protejată să împuște un exemplar din specia căprior și i-a pus la dispoziție arma letală cu destinația vânătoare calibru 16. Colaboratorul cu identitate protejată a împușcat un exemplar din specia căprior femelă, care a fost transportat de către inculpatul Rus Ștefan la locuința acestuia din (…) cu autoturismul său. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptei este de 2.000 euro, conform anexei nr. 1 la Legea nr. 407/2006.
În noaptea de 8/9 septembrie 2023 inculpatul Rus Ștefan a participat la o acțiune de vânătoare neautorizată în extravilanul localității Dorolea, pe raza fondului cinegetic nr. 24 Cușma, gestionat de către partea civilă Ocolul Silvic Municipal Bistrița împreună cu colaboratorul cu identitate protejată cu nume de cod (…).
Inculpatul Rus Ștefan a deținut și purtat fără drept cu ocazia acestei acțiuni de braconaj cinegetic o armă letală cu o armă letală, cu glonț, cu destinația vânătoare calibrul 7×64.
Inculpatul Rus Ștefan a executat un foc cu arma respectivă asupra unui exemplar din specia de mistreț pe care nu a reușit să-l lovească.
La scurt timp, inculpatul Rus Ștefan a executat un foc cu arma letală de vânătoare calibre 7×64 asupra unui exemplar din specia căprior pe care l-a ucis în aceste condiții.
În aceeași noapte inculpatul Rus Ștefan a mai executat un foc cu aceeași armă asupra unui alt exemplar din specia căprior femelă pe care nu l-a lovit.
Inculpatul Rus Ștefan a transportat exemplarul recoltat de la locul comiterii faptei până în localitatea Dorolea”, se arată în rechizitoriu.
Pe post de intermediar
Așa cum am arătat mai sus, bărbatul era amestecat și în traficul de droguri, el fiind de fapt un intermediar între dealeri și amatorii de substanțe interzise. Ba uneori “amatorii” au mai primit și droguri fake.
“La data de 05.08.2022 inculpatul Rus Ștefan l-a condus pe colaboratorul cu identitate protejată cu nume de cod (…) la locuința inculpatului XX (cunoscut cu antecedente penale în domeniul drogurilor) și a intermediat realizarea unei tranzacții cu droguri de risc (cannabis).
Inițial, la data de 05.08.2022 inculpatul XX i-a vândut colaboratorului cu identitate protejată cu nume de cod (…), în prezența inculpatului Rus Ștefan o substanță pulverulentă, despre care a susținut că este drogul numit «cocaină», însă acea substanță s-a dovedit că nu conținea droguri.
Cu aceeași ocazie, inculpatul Rus Ștefan i-a cerut inculpatului XX să-i dea colaboratorului o țigară de cannabis pentru a o fuma, însă acesta a refuzat. La data de 13.08.2022, în urma intermedierii inculpatului Rus Ștefan, inculpatul XX i-a vândut colaboratorului cu identitate protejată cu nume de cod (…) un plic cu substanța vegetală contra sumei de 200 lei, spunându-i că este vorba de «iarbă».
Prin Raportul de constatare tehnico-științifică nr.1302446 din 08.09.2023 eliberat de L.A.D. din cadrul B.C.C.C.O. (…) s-a stabilit că «proba înaintată este constituită din 0,84 grame substanță care conține Cocain, care face parte din tabelul anexă numărul II din Legea 143/2000».
În cursul anului 2023 inculpatul Rus Ștefan a continuat să-i facă oferte de vânzare de droguri colaboratorului cu identitate protejată cu nume de cod (…).
În timpul realizării tranzacției din data de 30.07.2023 inculpatul Rus Ștefan i-a oferit spre vânzare colaboratorului 2 kg de cannabis („iarbă”) cu prețul de 40 lei/gramul și a pus condiția să fie cumpărată întreaga cantitate.
Cu ocazia tranzacției de arme din data de 01.08.2023 inculpatul Rus Ștefan i-a spus colaboratorului cu identitate protejată cu nume de cod (…) faptul că cele 2 kg de cannabis („iarbă”) pe care i le-a oferit spre vânzare în data de 30 iulie 2023 nu sunt ale sale, ci ale unui alt bărbat și că va intermedia o întâlnire în ziua următoare”, se arată în documentul procurorilor.
Din cele 2 kg de cannabis oferite s-au făcut până la urmă circa 250 de grame, pentru care traficantul a încasat circa 1.600 de euro.
Judecătorul de cameră preliminară a respins excepțiile de nelegalitate invocate de apărare și a dat undă verde să înceapă judecata pe fond. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Cluj.