Bani europeni pentru Chei

Desi anuntase in mod neoficial implementarea acestui proiect inca de luna trecuta, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj a confirmat abia saptamana aceasta castigarea finantarii pentru proiectul „Managementul conservativ si participativ in siturile Natura 2000 Cheile Turzii si Cheile Turenilor” de catre institutia pe care o conduce. „Prin acest proiect urmarim, pe de o parte punerea in valoare a acestor doua situri naturale reprezentative pentru intreaga Romanie, dar si conservarea biodiversitatii regasite aici”, declara Alin Tise.

 2 milioane de lei pentru Chei

Alaturi de alte 12 proiecte pe fonduri europene in curs de evaluare sau desfasurare, Consiliul Judetean si-a adaugat pe lista si proiectul referitor la Cheile Turzii si cele ale Turenilor, depus spre finantare prin Programul Operational Sectorial Mediu 2007 – 2013, Axa Prioritara 4. Trei dintre celelalte proiecte ale administratiei judetene sunt in faza de evaluare si se refera la centre sociale sau dezvoltare turistica, pe cand celelalte sunt deja acceptate sau in faza de implementare, cum este cazul celor 7 proiecte finantate prin programul PIDU. In total, fondurile atrase de la Uniunea Europeana de catre CJ Cluj, doar anul acesta, depasesc 20 de milioane de euro.
In vederea inceperii implementarii proiectului, in perioada imediat urmatoare se va semna contractul de finantare intre Autoritatea de Management si Consiliul Judetean. Potrivit unui comunicat remis de institutie, proiectul are o valoare totala de 2.083.200,47 lei, din care finantare nerambursabila de 1.748.116,71 lei.
„Obiectivul propus consta in eficientizarea masurilor de conservare a mediului natural din ariile naturale protejate Cheile Turzii si Cheile Turenilor aflate in custodia Consiliului Judetean Cluj si prevede elaborarea a doua Planuri integrate de management care sa abordeze cele doua arii naturale protejate din ambele perspective: rezervatii naturale si situri Natura 2000, precum si a doua planuri de monitorizare, in vederea unei gestionari eficiente si responsabile a acestora si asigurarea conservarii durabile a biodiversitatii in aceste arii. Proiectul are in vedere si cresterea gradului de constientizare a publicului larg cu privire la importanta conservarii biodiversitatii ariilor naturale protejate Cheile Turzii si Cheile Turenilor, precum si implementarea unor instrumente informatice locale care vor permite cresterea eficientei/transparentei modului de luare a deciziilor de protejare a patrimoniului natural, cultural si istoric din aceasta zona.”, arata aceeasi sursa.

A treia zona de alpinism din tara

Cheile Turzii este recunoscuta ca rezervatie naturala de importanta nationala, la propunerea profesorului Alexandru Borza, inca din 1938. Se intinde pe o arie de circa 324 ha si este situata in partea centrala a Culmii Petrestilor, avand o lungime de 1.270 m si o diferenta de nivel de aproximativ 320 m. Cheile au luat nastere ca urmare a activitatii epigenetice a paraului Hasdate, care s-a adancit, initial, in rocile mai putin dure care acopereau calcarul, dupa care si-a continuat eroziunea intensa in masivul calcaros, formand numeroase pesteri, hornuri si lapiezuri. Rezervatia se remarca printr-o diversitate biologica foarte ridicata, care se datoreaza proprietatilor de relief si prezentei unui numar insemnat de habitate si microhabitate. In anii 1930, profesorul E. Nyaradi a identificat si a descris 970 de specii de plante, dar si numeroase specii de animale. Cheile Turzii este una dintre primele trei zone de alpinism din tara si o regiune importanta pentru practicarea sporturilor montane, orientare turistica si activitati recreative.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.