Parte din proprietățile falimentarului Moișan, de pe strada Libertății din Bistrița, sunt scoase la vânzare de Banca Transilvania de mai bine de 4 ani. Banca nu este nici dispusă să lase din preț, astfel că anunțul din 2022 seamănă inclusiv la preț, cu cea din 2018. Astfel, pe o hală de reparații auto și terenul aferent, banca cere peste 300.000 de euro, fără TVA.
De mai bine de 4 ani se chinuie Banca Transilvania să vândă parte din bunurile Moișan Transimpex. Cel mai probabil societatea comercială nu și-a plătit datoriile către unitatea bancară, iar aceasta a apelat la executarea silită și valorificarea bunurilor.
În 2018, Banca Transilvania scotea la vânzare o hală de reparații auto cu o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați. La hala de reparații, situată chiar lângă sediul societății comerciale, se adaugă și un teren de 3.262 de metri pătrați. Acestea sunt situate pe strada Libertății, la nr. 81, lângă pasarela nouă.
Atunci, banca cerea pentru toate acestea 309.167 de euro, fără TVA. Anunțul nu s-a schimbat nici în 2022, iar unitatea bancară n-a fost dispusă să lase din preț nici măcar un euro. Banca Transilvania vinde aceleași bunuri, însă exact cu același preț.
Moișan, în moarte clinică de mai bine de un deceniu
Moișan Transimpex se chinuie să răzbată de ani buni. Încă din 2010, pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud există un dosar de faliment care are în centru societatea comercială. La 12 ani de la înregistrarea dosarului, procesul încă nu are o sentință.
Banca Transilvania nu este singura care trebuie să își recupereze bani de la transportator. Potrivit dosarului de faliment, 38 de entități publice și juridice sau persoane fizice au de recuperat diverse sume de la Moișan Transimpex.
În 2010 cei care aveau de recuperat bani de la transportator au cerut falimentul, însă judecătorii au dispus începerea măsurilor de reorganizare a firmei, măsură menținută și trei ani mai târziu, deși datoriile înregistrate de SRL nu păreau să se reducă vreun pic.
După cum spuneam, 38 de entități așteaptă încă să își recupereze banii de la SRL. Pe lista creditorilor regăsim Municipiul Bistrița, Primăria Braniștea, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, Administrația Fondului de Mediu, Camera de Comerț și Industrie, Direcția Generală a Finanțelor Publice, precum și patronul Ioan Daniel Moișan și Moișan Agro SRL Dorolea, o altă firmă a familiei Moișan.
Pe lângă Banca Transilvania, mai au de recuperat diverse sume BRD Groupe Societe Generale, ING Bank sau BCR Leasing. Se adaugă și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Institutul de Cercetări și Transporturi Incertrans, OMV Petrom, Comat Trading, Iproeb, Macon, RCS&RDS sau Rombat.
Unele dintre entitățile care trebuie să își recupereze bani de la Moișan au făcut și alte demersuri, la un an de la intrarea firmei în insolvență începând procedurile de executare silită.
Banca Transilvania încearcă să vândă atelierul de lângă sediul central, în timp ce Finanțele Publice au pus sechestru și mai apoi au scos la licitație un teren cu o suprafață totală de 13.000 de metri pătrați situat în cartierul Sigmir. Este vorba despre un teren arabil și fânațe situat într-o zonă deja dominată de vile. La prima licitație prețul de pornire era de 438.791 de lei, la a doua a ajuns la 292.000 de lei.
Drumul spre groapă al unui dintre cei mai importanți transportatori
Moișan Transimpex a fost înființată în 1994 și a avut ca obiect principal de activitate transporturi rutiere de mărfuri în trafic intern și internațional. În urmă cu câțiva ani buni, Moișan Transimpex se putea lăuda cu un parc auto compus din camioane MAN de ultimă generație.
Pe lângă transporturile naționale, Moișan efectua și curse internaționale în Germania, Belgia, Olanda, Franța, Spania, Elveția, Italia, Danemarca, Norvegia, Bulgaria și Republica Moldova.
Veniturile din transporturile naționale și internaționale erau completate și cu comercializarea camioanelor, a pieselor de schimb sau a anvelopelor pentru camioane, precum și cu service pentru camioane și comercializarea agregatelor minerale spălate și concasate produse în balastiera firmei.
În 2010, Moișan Transimpex mai avea 3 basculante, o stație de concasare situată în Poiana Ilvei evaluată pe atunci la 1,6 milioane de lei, un cilindru compactor, un autogreder, un încărcător cu cupă, mai multe excavatoare și buldoexcavatoare, un concasor mobil, un rotopercutor pneumatic și o foreză. Bunurile mobile ale Moișan Trans au fost evaluate la 2,6 milioane de lei.
Familia Moișan face colecție de firme cu datorii
În anul 2013, cifra de afaceri a firmei ajungea la 11,6 milioane de lei, profitul fiind 0, iar pierderea netă ajungând la 16.241 de lei. Moișan Transimpex încă avea 96 de angajați. Cheltuielile ajungeau la 14,5 milioane de lei, iar datoriile la 10,9 milioane de lei. Acesta este și ultimul an pentru care sunt disponibile datele financiare ale transportatorului.
Datoriile nu sunt deloc noi pentru Moișan Transimpex SRL, în urmă cu 10 ani, firma înregistrând o cifră de afaceri de 16 milioane, un profit net de 600.000 de lei și datorii totale de 7,4 milioane de lei. Atunci însă firma nu era pe pierdere, cel puțin asta indicau datele financiare și avea de două ori mai mulți angajați. Pragul de 10 milioane când vine vorba despre datorii a fost trecut în 2012, până atunci datoriile crescând progresiv.
Moișan Transimpex nu este însă singura societate comercială deținută de Ioan și Nicolae Moișan. La aceasta se adaugă și Mantrans Impex SRL, înființată în 1994, care are ca obiect tot transporturile. Pentru 2021, firma a raportat o cifră de afaceri de 10,4 milioane de lei și pierderi de 128.529 de lei. SRL-ul avea datorii de 4 milioane de lei și aproape 60 de angajați. În 2020, firma avea aceeași cifră de afaceri și un profit modest de doar 17.000 de lei. În 2019, firma raporta o cifră de afaceri de 11,4 milioane de lei și un profit de 86.700 de lei.
În portofoliul familiei se regăsește și Moișan Agro SRL, înființată în 2005. În 2020, firma raporta 0 cifră de afaceri și pierderi de 21.000 de lei. În 2019, cifra de afaceri era de doar 36.940 de lei, iar pierderile se apropiau de 100.000 de lei. La fel au stat lucrurile și în 2018, când cifra de afaceri era și ea mai mare, ajungând la 195.000 de lei.
Prosperus Min SRL este o altă firmă deținută de frații Moișan. Aceasta a fost înființată în 2005 și are ca obiect de activitate extracția pietrișului, a nisipului și a argilei. În 2014, firma a avut pierderi de mai bine de un milion de lei și datorii de aproape 770.000 de lei. Aceasta nu mai funcționează din 2014.
Tot în 1994 frații Moișan au înființat Gerovollrom Trans Impex SRL, care este momentan suspendată. Aceasta este singura firmă a familiei care nu a înregistrat datorii, asta pentru că nu avea când, fiind inactivă încă din anul 2007.