“Baietii destepti” ai Clujului

Afacerile cu energie electrica sunt printre cele mai bine cotate business-uri din Romania. In judetul Cluj sunt 10 societati comerciale care au licente de furnizare de energie electrica, 4 firme care pot distribui energie electrica si tot atatea companii care au licenta de productie in acest domeniu. Printre cei de pe lista de asteptare se numara si una din firmele lui Stefan Vuza, A6 Impex, care asteapta sa primeasca licenta pentru producerea de energie.

Pe langa firmele statului care produc si vand energie electrica graviteaza o serie de companii private care fac afaceri cumparand energie de la stat si revanzand-o furnizorului. Pare incredibil, dar aceasta este una dintre cele bune afaceri ale “baietilor destepti” din energie.
Honorius Prigoana, “pleiboiul mioritic”, fiul lui Silviu Prigoana, patronului de la Rosal, controleaza firma clujeana E Market care este autorizata sa produca energie electrica, chiar daca, incepand de acum doi ani, societatea a inceput sa mearga din ce in ce mai prost. Partenerii lui din societate sunt fostul director Ardaf,  Octavian Manastireanu, si Gardus Rares Alexandru, care este asociat cu Prigoana jr. in cadrul Etno TV, televiziunea de muzica populara.  Investitia celor trei, de circa 400.000 de euro, a fost facuta in zona comunei Tureni iar productia estimativa este de circa 0,5MW. Honorius Prigoana are 25 de ani, a incercat sa devina deputat, dar nu a reusit, este asociat in zeci de firme si prieten la catarama cu fiica cea mica a lui Traian Basescu si cu majoritatea copiilor de bani gata a politicienilor.
SC ROTT HAUS CONSTRUCT este o alta firma inregistrata la Cluj care este abilitata sa produca energie electrica. Patronii societatii sunt Ioan Ratiu, membru al familiei fostului lider taranist Ratiu, si un patron din Bistrita Nasaud, Ioan Ros, care, prin afacerile pe care le mai detine, este abonat la contractele de reabilitare de drumuri si diferite constructii din Maramures, si o firma austriaca, H&H ENERGIEERZEUGUNG GMBH, care detine pachetul majoritar al actiunilor din SC Rott Haus. In cadrul acestei asocieri, austriecii s-au angajat sa procure finantarea necesara realizarii in integralitate a proiectului „Amenajare hidroenergetica Budacu de Sus” constand in constructia, utilarea, punerea in functiune si utilizarea a trei hidrocentrale pe cele trei amplasamente cuprinse in acest proiect cu o putere totala reala de 2.7 MW cu un cost estimat de 3,8 milioane euro.
Pe langa aceste firme care pot produce energie electrica se mai numara si SC Colonia Cluj Napoca Energie, unde pe langa doua firme austriece (RHEINENERGIE AG si E.ON RUHRGAS INTERNATIONAL GMBH) este actionara si Regia Autonoma de Termoficare Cluj, reprezentata in consiliul de administratie al firmei prin directorul clujean Emil Miron. Anul trecut, aceasta firma a avut o cifra de afaceri de peste 31,1 milioane de lei si un profit de 2,3 milioane de lei. Pe langa Miron, din consiliul de administratie al firmei mai face parte si Catalin Stancu, care este si director de afaceri corporatiste din cadrul Electrica. Cea din urma companie clujeana autorizata sa produca energie electrica este COMPANIA DE APA SOMES, societate cu capital integral de stat, si care are cea mai mare cifra de afaceri din cadrul acestei categorii: 110,1 milioane de lei.

Interese electrice

Insa cele mai mari afaceri cu energie electrica nu au loc prin activitatea de productie, ci prin cea de tranzactii cu energie.
Din aceasta categorie de firme pot fi amintite Emfez Romania, subsidiara grupului ungar. Emfez a primit licenta unui afacerist ucrainian, Dmitri Firtash, care controleaza exportul de gaze din Ucraina. Societatea clujeana este controlata de EMFESZ KFT si administratorii sunt omul de afaceri ungur VAJKOVSZKI GYORGY si concetatenii lui, Toth Arpad Zoltan si Gazda Tamas. Emfesz este cel mai mare “jucator” pe piata de gaze din Ungaria si este detinut de off-shore-ul cipriot Mabofi Holding, controlat de ucrainianul Firtash.
O alta societate clujeana care poate face tranzactii cu energie electrica este Arc Parc Industrial, firma detinuta de sotii Adriana si Stefan Cristea. Afacerile sotilor Cristea, care acum se numara printre milionarii Clujului, au fost sustinute la inceput de fostul director al fabricii de textile Argos, Angela Popescu. Anul trecut, SC Arc Parc Industrial a avut o cifra de afaceri de aproape 2 milioane de lei. Sotii Cristea sunt parteneri de afaceri cu unul dintre membrii PSD Cluj, Cristian Tucra.
Firma clujeana SC Energon Power&Gas este detinuta de omul de afaceri Rares Criste. Aceasta firma a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 44 milioane de lei. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de holdingul olandez  ENERGON HOLDING DELFT  si de administratorul firmei, Rares Criste. In aceasta firma a fost implicat si Alin Ardelean, fiul fostului sef de la Doi si’un sfert, Virgil Ardelean, care i-a vandut lui Criste actiunile pe care le avea..
SC TEN GAZ (fost AMGAZ FURNIZARE) este detinuta de Electrogrup si administrata de Marius Claudiu Petrescu, iar cifra de afaceri pe anul trecut a fost de peste 187 de milioane de lei. Electrogrup este administrata de fratii Teofil si Simion Muresan, cu o avere estimata la peste 50 de milioane de euro, si de Claudiu Liviu Sugar care face parte din acelasi grup de oameni de afaceri din care se evidentiaza Rares Criste, Alin Ardelean sau Andrei Hossu, fiul lui Mircea Hossu, implicat in devalizarea Bancii Dacia Felix.
din acelasi grup de interes mai face parte si firma clujeana TEN Transilvania Energy, administrata de Raluca Popa si controlata de SC Electrogrup.
SC Gevco, firma clujeana licentiata pentru a face afaceri cu energie electrica, este patronata de Catalin Gabriel Marinescu. In 2007, Gevco a fost in atentia unei comisii parlamentare care a anchetat firmele “baietilor destepti din energie” care faceau afaceri cu statul.
“"Pe 22 decembrie 2004, cand toata lumea era preocupata de schimbarile politice din Romania, Gevco facea afaceri profitabile cu statul. Gevco a cumparat energie de la complexurile energetice Turceni si Rovinari, pe care a revandut-o catre patru filiale Electrica”, spune Iulian Iancu, presedintele acelei comisii senatoriale. Firma a fost implicata in mai multe dosare penale, fiind infiintata de sotia fostului sef al Electrica Transilvania Nord, Gabriel Ruga. In momentul de fata, Gabriel ruga este trimis in judecata in dosarul “Mita la Electrica”.
Pe lista de asteptare a autorizatiilor emise de ANRE este si Stefan Vuza care asteapta ca A6 Impex, una din companiile grupului Serviciile Comerciale Romane, sa fie autorizata pentru producerea de energie. Vuza vrea sa produca “energie verde”.

Curent  de la stat
Din cadrul companiilor clujene care pot face tranzactii cu energie electrica mai face parte TERMOFICARE Cluj Napoca, regia autonoma de stat condusa de Emil Miron. anul trecut, cifra de afaceri a acestei companii a fost de peste 96 de milioane de lei. In aceeasi categorie se inscrie si Tetarom, compania Consiliului Judetean Cluj si a sase consilii locale din judet. Anul trecut, Tetarom, care nu se ocupa doar de tranzactiile de energie electrica, a avut o cifra de afaceri de 4,4 milioane de lei.

Cel mai mare grup de “energie”

SC Enex este printre cele mai bine cotate firme  clujene care comercializeaza energie, cu o cifra de afaceri pe anul trecut in valoare de peste 51 de milioane de lei. Compania este detinuta de Stefan Gadola,  DARIE LORENZINA, SOCEA IOAN si PETER PAL. O parte din actionarii acestei companii controleaza si grupul Energobit, una dintre cele mai cunoscute companii de profil din Romania. SC Enex este  singura societate clujeana care a anuntat ca va deschide un parc eolian pentru producerea energiei electrice. Anuntul a fost facut dupa avizarea acordului de mediu pentru Parcul Eolian Nalbant din judetul Tulcea. Parcul eolian va ocupa o suprafata de circa 70 de hectare.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.