Averile candidaţilor la alegerile europarlamentare au devenit publice odată cu validarea acestora şi publicarea listelor depuse de partide pe site-ul Biroului Electoral Central. Organizaţiile politice din Bistriţa-Năsăud susţin şi ele un nume sau altul dintre personalităţile de la centru, însă bistriţeni sunt doar trei – democrat-liberalul Călin Rus şi social-democrata Adriana Doina Pană, udemeristul Zoltan Deak.

Deşi partidele îşi vor promova fiecare întreaga listă de candidaţi propuşi pentru a accede în Parlamentul European (PE), organizaţiile politice judeţene, indiferent de coloritul lor, „susţin” unul sau doi candidaţi pe care îi scot în faţă, chiar dacă au sau nu un loc eligibil, doar pentru a face campanie partidului mamă.
Ceea ce ne interesează în mod special, de această dată, sunt averile declarate de candidaţii bistriţeni sau de cei susţinuţi de organizaţiile politice bistriţene.

Rus are trei locuinţe

Partidul Democrat – Liberal are pe post de locomotivă în judeţul Bistriţa-Năsăud pe europarlamentarul Flaviu Călin Rus, care ocupă pe listă locul 15, o poziţie care nu îl favorizează foarte mult pentru a obţine un nou mandat în PE.

Democrat-liberalul Flaviu Călin Rus nu stă rău la capitolul avere, deşi există o sumedenie de politicieni români care se laudă cu mult mai mult.
Astfel eurodeputatul deţine o casă de locuit, în municipiul Bistriţa, două apartamente în municipiul Cluj-Napoca, toate cele trei locuinţe fiind dobândite prin cumpărare, între anii 1995 şi 2004 şi un autoturism, marca Audi 80, ce are anul de fabricaţie 1991. De asemenea, Rus este titularul a trei conturi bancare, două în lei – unul în valoare de 20.863 lei, deschis în 2003, şi unul în cuantum 34.771lei, deschis în 2006 – iar în 2008 şi-a deschis la o bancă din Bruxelles un al treilea cont, în valoare de 12.931 euro.
Drept venituri salariale, Călin Rus declară că anul trecut a obţinut din activitatea didactică depusă la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca 107.250 lei, iar pentru cea din Parlamentul European, ca deputat, 35.070 lei. Democrat-liberalul a mai obţinut anul trecut şi 13.997 lei, în urma unui training susţinut la casa Corpului Didactic Cluj-Napoca. De asemenea, venitul familiei a fost întregit de salariul obţinut în 2008 de soţia sa, tot cadru didactic la UBB Cluj-Napoca, în cuantum de 29.047 lei.

Paşcu are ceasuri în valoare de 37.000 de euro

PSD BN scoate în faţă doi candidaţi pentru aceste alegeri europarlamentare – eurodeputatul Ioan Mircea Paşcu, poziţionat al treilea pe lista PSD, şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei, Adriana Doina Pană, poziţionată pe locul 18 pe lista depusă la BEC de PD.

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu are în proprietate o casă de locuit în Adunaţii Copăceni, de 269 de metri pătraţi, şi un teren aferent de 3.825 de metri pătraţi, dar şi o casă de vacanţă de 147 de mp. Acesta mai deţine bijuterii, ceasuri, icoane şi o pictură românească contemporană în valoare de 46.000 de euro, conturi bancare de 35.000 de euro, şi respectiv 46.700 de lei, dar şi plasamente ING în valoare de 60.000 de euro.
Din salariul de europarlamentar, Ioan Mircea Paşcu a obţinut, anul trecut, 69.769 de lei, dar şi încă 66.768 de lei ca profesor, iar valoarea declarată alocaţiilor de transport şi cazare suportate de PE este de 210.827 euro.

Avere modestă

Secretarul de stat Adriana Doina Pană are în proprietate un teren de 1500 de metri pătraţi, în Bistriţa Bârgăului, un apartament în municipiul Bistriţa, unul în Cluj-Napoca, dar şi o casă de vacanţă în Bistriţa-Bârgăului. De asemenea, Doina Pană a obţinut 1400 de euro în urma vânzării unui autoturism, în iunie anul trecut. Secretarul de stat nu deţine, potrivit declaraţiei sale de avere niciun activ financiar, în schimb are contractate două credite bancare, unul în 2006, scadent în 2011, în valoare de 5.000 de lei, şi al doilea, contractat în 2007 cu scadenţa în 2027, în valoare de 32.500 de euro.

Veniturile salariale ale secretarului de stat Doina Pană se cifrează în 2008 la 41.197 lei, ca director adjunct al Colegiului Naţional „Infoel” Bistriţa, la care s-au mai adăugat 5.043 lei, în calitatea sa de membru al Consiliului de administraţie al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi încă 4.251 lei, în calitate de consilier judeţean.

Silaghi, amator de bijuterii , tablouri şi obiecte de cult

Deşi liberalii bistriţeni nu au un favorit anume pentru cursa europarlamentară, ei declarând sus şi tare că susţin întreaga listă, totuşi favoritul este, potrivit liderului PNL BN, Ioan Turc, fostul ministru al IMM-urilor şi actual preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Satu-Mare, Ovidiu Silaghi, deoarece „pe regiunea de nord-vest, el este cel mai aproape de Bistriţa-Năsăud”. Silaghi ocupă poziţia a şaptea pe lista depusă la BEC de PNL.
Potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul BEC, Ovidiu Silaghi are în proprietate două terenuri intravilane (de 267 metri pătraţi şi, respectiv, de 3.000 de metri pătraţi) şi un apartament în suprafaţă de 107 metri pătraţi, în municipiul Satu-Mare. Fostul ministru liberal mai deţine bijuterii de aur, tablouri şi obiecte de cult în valoare de 8.000 de euro, achiziţionate în perioada 2002 – 2006 şi este titularul a trei conturi bancare în cuantum de 15.500 de lei şi patru depozite bancare, în cuantum de 3.300 lei şi unul în valoare de 4.000 de euro. Dacă la capitolul economii Silaghi nu se poate lăuda că stă foarte bine, el are în schimb contractat un credit, din 2003, scadent în 2018, în valoare de 20.000 de euro.
Ovidiu Silaghi a obţinut în 2008 un salariu anual de 11.952 lei, în calitate de deputat, şi alţi 51.243 lei, în calitate de ministru al IMM-urilor.

De asemenea, Ovidiu Silaghi este acţionar unic la SC Severalis SRL, deţine 0,002 din acţiunile Banca Românească SA, şi 50% din acţiunile SC New Image SRL. El a mai obţinut şi 4.200 lei lunar, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al Romexpo SA.

Zoltan Deak are doar un autotruism

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, filiala Bistriţa-Năsăud, se poate lăuda că are candidat bistriţean în cursa pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie. Zoltan Deak, directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Bistriţa-Năsăud şi, totodată, vicepreşedintele UDMR BN, ocupă poziţia 22 pe lista depusă de UDMR la BEC, un loc cu şanse foarte mici de reuşită pentru un fotoliu de europarlamentar.

Declaraţia de avere a lui Zoltan Deak este aproape albă, acesta fiind cel mai modest din punct de vedere al bunurilor deţinute. Singura sa proprietate este un autoturism Skoda 6Y Fabia, dobândit în 2002. În 2008, Deak a obţinut un salariu anual de 22.660 lei.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.