Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, a intrat in atenţia publică odată cu mariajul pe care îl are cu fosta deputată, Laura Vicol. Nu este la prima confruntare cu procurorii. În trecut, acesta a mai fost implicat într-un dosar al procurorilor anticorupție, în același dosar în care apărea şi cumnatul lui Victor Ponta.
Cu multe afaceri la activ, Ciorbă este și unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri. În 2017, Vladimir Ciorbă şi Laura Vicol au avut o nuntă cu mare fast. Nași de cununie au fost soții Daniel și Marinela Dragomir, la acea vreme cercetați în dosarul „Black Cube”. Daniel Dragomir este fost ofiţer SRI.
Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au organizat petrecerea de nuntă, împreună cu botezul.
În total, soții Vicol-Ciorbă au reușit să strângă 105.000 de euro, pe care i-au împărțit în 3: ca dar de nuntă pentru Laura Vicol de 40.000 de euro, ca dar de nuntă pentru Vladimir Ciorbă de 40.000 de euro, iar fiul celor doi, Călin Matei Ciorbă, a primit cadou de botez 25.000 de euro.
Oficial, în declaraţia de avere completată de Laura Vicol la Camera Deputaţilor, afaceristul figura cu profit în valoare de peste 3 milioane de lei şi salarii de la Nordis de aproape 150.000 lei, dar şi cu mai multe societăţi şi mai multe locuinţe şi terenuri.
Salariile încasate de Vladimir Ciorbă:
147.884 RON de la Nordis București
– 11.721 RON de la Car Studio Detailing
– 30.000 RON de la Hathor Trading Estate
– 15.908 RON de la Best Luxury
– 50.000 RON de la Nordis Mamaia
Potrivit declarației de avere din 2024 a Laurei Vicol, Vladimir Ciorbă a făcut aproape 1 milion de lei doar din vânzarea unui ceas.
Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au fost reținuți în dosarul Nordis
Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au ieșit luni seară din sediul DIICOT, fără a purta însă cătușe, și au fost duși în duba Poliției.
Potrivit unor surse, soții Laura Vicol Ciorbă și Vladimir Ciorbă au fost reținuți pentru 24 de ore, în dosarul Nordis, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată şi aderare la grup infracţional organizat.
Fostă şefă a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, şi soţul ei, acţionar principal alături de Gheorghe Poştoacă al companiei Nordis, au fost duși în arestul central al Poliției Capitalei.
Cum acționa gruparea
Din investigațiile efectuate a rezultat că eșalonul secund al grupării de criminalitate organizată a fost format din persoane apropiate liderilor ( aflate în relație de rudenie sau prietenie), care au aderat la grupare și au sprijinit-o activ, prin diverse modalități, sub controlul și îndrumarea acestora, iar ultimul palier a sprijinit grupul infracțional organizat, pe anumite componente sau în anumite perioade, care întocmea documentația aferentă operațiunilor de vânzare a imobilelor, apartamentare, intabulare sau consultanță juridică (notari și avocați) și încasa sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative.
În perioada 2019-2024 liderii grupului infracțional organizat, prin intermediul a 5 societăți comerciale, au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice cu titlu de avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro).
Fondurile astfel constituite au fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, în suma de aproximativ 346.000.000 lei și 2.400.000 euro.