Autorităţile române au capturat peste 150 de milioane de ţigarete de contrabandă în 2023, iar valoarea totală a acestora pe piaţa neagră se ridica la aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro). Volumul capturilor este în creştere cu aproape 40% faţă de 2022, când autorităţile au capturat peste 110 milioane de ţigarete de contrabandă, potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.

”În anul 2023, pe fondul eforturilor extinse ale autorităţilor de a stopa activităţile de trafic ilicit de la graniţele ţării, peste 150 de milioane de ţigarete de contrabandă au fost capturate pe teritoriul României, la o valoare pe piaţa neagră de aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro). Volumul capturilor reţinute anul trecut este în creştere cu aproape 40% faţă de 2022, iar acesta este cel mai ridicat nivel al capturilor de ţigarete ilicite din ultimii 5 ani”, conform datelor sintetice de pe StopContrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă de pe teritoriul României.

Spre comparaţie, în 2022 autorităţile au capturat peste 110 milioane de ţigarete de contrabandă, iar în urmă cu 5 ani, în 2018, volumul anual al capturilor s-a ridicat la 112 milioane de ţigarete.

Conform celor mai recente date Novel Research, în 2023 media anuală a contrabandei a crescut în România cu peste un punct procentual, până la 8,2%. Aceasta după ce în 2022 nivelul mediu anual al contrabandei scăzuse semnificativ, la 7,1%, acesta fiind şi cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 15 ani, ceea ce a reprezentat implicit şi venituri mai mari la bugetul de stat.

În 2023, media anuală a contrabandei cu ţigarete în România se situează în media europeană din 2022, evaluată la 8,2% conform studiului KPMG. Anul trecut au avut loc 2 revizuiri succesive ale accizei la produsele din tutun şi nicotină, în contextul în care accizele şi preţurile ţigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare. În ţările învecinate României, ţigările pot fi cumpărate chiar şi la aproximativ jumătate din preţ, contrabanda fiind astfel foarte profitabilă. De asemenea, România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

“Tendinţa ascendentă a nivelului contrabandei cu produse din tutun, precum şi prevalenţa semnificativă a produselor contrafăcute indică riscuri majore care persistă la adresa siguranţei comunităţilor şi a dezvoltării economice, precum şi la adresa veniturilor la bugetul de stat. Pe de altă parte, nivelul semnificativ al capturilor de ţigarete ilicite din 2023 ne indică odată în plus că presiunea pieţei ilicite este în creştere, fiind nevoie ca lupta împotriva traficului ilicit să rămână o prioritate. Proiectul Ministerului de Finanţe privind dotarea birourilor vamale cu 26 de sisteme noi de scanare în perioada următoare, eforturile susţinute ale autorităţilor de aplicare a legii, suntem convinşi că vor contribui semnificativ la consolidarea eforturilor de combatere a traficului ilicit. Desigur, aceste eforturi trebuie susţinute de măsuri fiscale echilibrate şi predictibile, care să susţină un mediu de business legitim şi sustenabil, precum şi comerţul cu produse legale, reglementate şi taxate corect. BAT România rămâne unul dintre marii contribuabili ai ţării, cu circa 10,5 miliarde de lei plătiţi la bugetul de stat în 2022”, a declarat Ileana Dumitru, director Corporate & Regulatory Affairs al Ariei Europa centrală şi de sud, BAT.

Trei judeţe au înregistrat în 2023 peste jumătate din totalul capturilor anuale.

În 2023, peste 55% din totalul capturilor de contrabandă s-a înregistrat la graniţele de vest, sud – est şi nord – est ale ţării, în judeţele Arad (cel mai mare volum de ţigarete destinate pieţei negre, peste 36 milioane de ţigarete), Constanţa (peste 28 milioane de ţigarete) şi Suceava (peste 21 milioane de ţigarete), potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.

Valoarea pe piaţa neagră doar a capturilor înregistrate anul trecut în aceste 3 judeţe se ridică la peste 52 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.