Știrea inițială: Autoritățile refuză să facă publice datele privind rata de infectare cu coronavirus în localități, chiar și după ce au cerut aplicarea de măsuri acolo unde ratele de incidență a cazurilor COVID-19 sunt la cote ridicate. G4Media.ro a solicitat astăzi dimineață telefonic și în scris către Miniserul Sănătății și Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP) furnizarea acestora date, însă nu a primit niciun răspuns până la ora publicării acestui articol (ora 14.15).
Aceste date sunt esențiale pentru ca cetățenii să știe dacă localitățile în care au domiciliul sau locul de muncă depășesc limita de 1.5 infectări cu coronavirus la mia de locuitori, o incidență de la care comitetele de urgență locale pot impune restricții.
Raed Arafat și Nelu Tătaru au anunțat, luni seara, noi măsuri în contextul creșterii accelerate a numărului de infectări cu coronavirus, una dintre acestea fiind restrângerea numărului de participanți la pelerinajul din Iași, unde nu mai pot participa persoane din alte județe. Toate detaliile aici.
Arafat și Tătaru au declarat că, pentru fiecare județ în care a fost depășită incidența de 1.5 infectări cu coronavirus la 1000 de locuitori, responsabilitatea și decizia impunerii restricțiilor revin comitetelor județene și locale.
Conform recomandărilor anunțate de ministrul Sănătății și secretarul de stat în MAI, la incidență de 1.5, restaurantele ar trebui închise, iar evenimentele restrâns, în timp ce localitățile cu incidență 3 sau mai mare trebuie carantinate complet.
Cu toate acestea, instituțiile refuză să facă publică rata de incidență din localități. Singura dată când aceste date au fost făcute publice a fost în 7 septembrie, pentru aplicarea scenariilor de începere a școlii.
De altfel, Ministerul Sănătății refuză să răspundă la întrebări legate de epidemie. G4Media.ro a solicitat ministerului încă de acum o săptămână situația ocupării paturilor ATI Covid, dar nu a primit niciun răspuns. Oficialii ministerului și cei ai Institutului Național de Sănătate Publică refuză să publice date esențiale legate de epidemie.
Nici datele la care se raportează autoritățile atunci când calculează rata de incidență a virusului nu sunt clare. Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban declara că în București nu s-a atins pragul de cazuri COVID-19 pentru închiderea restaurantelor, deoarece rata nu se calculează în funcție de datele de la Institutul Național de Statistică privind populația.