Tot mai mult, în retorica factorilor de decizie de la nivelul județului Bistrița-Năsăud apare consumul de droguri. Fenomenul a luat o amploare de necrezut, iar Bistrița-Năsăud a ajuns în topul consumului, în această regiune a țării. Deocamdată, toți discută, se trimit scrisori pe la președinte, dar acțiunile concrete sunt ZERO.
Vâlvă mare săptămâna trecută la Consiliul Județean, unde, cel mai arzător subiect a fost consumul de droguri. La ședințe de genul mai află și presa cam cât de mare e amploare pe care o are fenomenul la nivelul județului.
”Dacă atunci când am ajuns președintele Consiliului Județean, oamenii mă căutau pentru locuri de muncă, acum mă caută să-mi spună că sunt disperați din cauza consumului de droguri! Lucrurile au scăpat de sub control!”, spunea Radu Moldovan, la ultima ședință de Consiliul Județean.
Consilierul județean PNL Viorica Calo a precizat faptul că consumul de droguri este un subiect care a acaparat și ședințele ATOP.
„Te sperii ce auzi acolo. Cel mai mare număr de persoane care consumă droguri sunt copiii de 11-12 ani. O doamnă doctor de la psihiatrie ne-a spus că într-o zi a internat 3 elevi. Ne-a pus un audio cu unul dintre ei care spunea că vrea să moară”, spunea Viorica Calo în aceeași ședință de Consiliu Județean.
În discuție a intervenit și consilierul județean PNL Samuel Coman, profesor de meserie și mutat de ceva ani în satul Figa. Acesta spune că la Băile Figa se consumă droguri chiar în cabanele închiriate:
„Mi-au spus proprietarii că intră dealerii în cabane și vând acolo drogurile. În vara aceasta, trebuie să ne concentrăm pe locurile de distracție ale copiilor și Poliția știe lucrul acesta, dar din toamnă trebuie să fim pregătiți și să ne băgăm în școli”.
Seria de „dezvăluiri” a continuat cu Radu Moldovan care a mai spus în ședința de Consiliu Local că l-a contactat o mamă care i-a spus că din 25 de elevi dintr-o clasă de a X-a dintr-un liceu de prestigiu, 20 se droghează.
De la plângeri împotriva comisarului antidrog, la scrisori către președinte
Tot în ședința de săptămâna trecută s-a decis să se trimită o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, dar și premierului Nicolae Ciucă și liderului PSD Marcel Ciolacu.
Printre problemele semnalate în cadrul scrisorii se numără și faptul că nu există centre de reabilitare de stat. Cel mai apropiat centru se află în Cluj-Napoca și acela privat. Majoritatea consumatorilor de droguri nici măcar nu își permit să achite tratamentul.
Nu este prima dată când se dezbate acest subiect în ședințele de Consiliu Județean. În luna aprilie, comisarul Maria Borcani, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, a fost prezentă la una dintre ședințele ATOP, desfășurată înainte de ședința de Consiliu Județean.
Aceasta ar fi susținut în cadrul ședinței ATOP că este mulțumită de activitatea centrului pe care îl coordonează. Indignați de aceste afirmații, consilierii județeni, în frunte cu președintele Consiliului Județean au propus inclusiv o plângere împotriva comisarului:
„Păi haideți să îi facem o plângere doamnei comisar, dacă e mulțumită!”, a afirmat Radu Moldovan.
Potrivit unui raport prezentat în cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural, anul trecut au fost realizate 39 de evaluări medicale, psihologice și sociale și s-au acordat 83 de consilieri psihologice, 55 consilieri sociale și 14 consilieri de grup pentru consumatori de droguri.
La cererea DIICOT, centrul a făcut 17 rapoarte de evaluare și 27 de planuri individualizate de asistență. Serviciul de Probațiune a primit 3 rapoarte de monitorizare și 6 rapoarte de externare din serviciile arondate. Anul trecut, 17 persoane au ajuns la spital, ca urmare a consumului de droguri.
„Pe raza municipiului și a județului Bistrița-Năsăud, conform datelor existente la nivelul structurilor de combatere a traficului de droguri, cele mai utilizate droguri sunt canabisul și substanțele noi psihoactive (NSP). Dintre localurile cu privire la care se dețin date și informații în ceea ce privește consumul de droguri amintim cluburile, discotecile, barurile, terasele, sălile de jocuri și locurile de agrement de pe raza județului. În general, drogurile care ajung în Bistrița-Năsăud provin din Spania, Italia, Austria și Ungaria, rezina de cannabis fiind unul dintre cele mai utilizate droguri. Acest drog se consumă în special de către tinerii care au fost plecați în străinătate sau au legături cu străinătatea și de persoanele din anturajul acestora. Media de vârstă a traficanților este de 27 de ani, iar vârsta medie a consumatorilor este de 24 de ani ”, se mai arată în raportul centrului pe anul trecut.
Soluția?! Un aparat de testat consumatorii…
Cea mai mare problemă existentă în acest moment în județ este lipsa unui centru unde dependenții de droguri să se poată trata. S-a pus problema amenajării unuia în cadrul Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență, unde sunt tratați, de exemplu, și dependenții de alcool. Se pare că nu s-a agreeat această idee.
Cu o „soluție” a venit însă consilierul județean PMP, Vasile Lucian Pintea, care este și șeful de la Serviciul de Medicină Legală. Acesta a propus achiziționarea unui aparat prin care să se poată testa la cerere, contracost.
Cu alte cuvinte, părinții să-și poată duce acolo copiii pentru a putea fi testați. Liderul PMP s-a bătut cu pumnul în piept pe rețelele de socializare cu aparatul, însă nu s-a scandalizat deloc când a venit vorba despre amploarea consumului de droguri.
„PMP Bistrița-Năsăud va propune administrației publice județene să aloce Spitalului Județean de Urgență fondurile necesare achiziției unui aparat de ultimă generație de testare a consumului de droguri. Inițiativa îi aparține consilierului județean PMP Lucian Pintea, șeful serviciului județean de medicină legală din Bistrița-Năsăud, care susține că avem nevoie de un aparat atestat, ale cărui rezultate să fie recunoscute drept probe juridice și care să detecteze o gamă largă de substanțe interzise”, a precizat liderul PMP, Ionuț Simionca, într-o postare pe o rețea de socializare.
Primăria Bistrița visează la camere inteligente care să repereze consumatorii
Aparatul este binevenit, dar nu rezolvă cele mai mari și arzătoare probleme: CONSUMUL și TRAFICUL DE DROGURI.
Și Primăria Bistrița pregătește un proiect care să îi facă mai ușor de identificat pe consumatorii de droguri. Este vorba despre camere video inteligente. Când va fi implementat proiectul nu se știe. E clar însă că anul acesta nu vom vedea camerele inteligente.
„Venim cu un proiect de amploare a camerelor inteligente. Vom avea camere care vor înregistra numărul de la plăcuțele de înmatriculare a mașinilor care tranzitează orașul. Acestea vor recunoaște inclusiv un comportament neadecvat. Dacă un grup de oameni au un anumit tip de comportament care nu e adecvat, senzorii de la cameră îl percep și anunță autoritățile. Vom avea astfel de camere inclusiv în școli. Și acestea vor ajuta inclusiv la combaterea consumului de droguri, depistând acest tip de comportament”, a declarat primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, într-o recentă conferință de presă.