Depresia post-natală este o afecțiune tot mai des întâlnită. Tocmai de aceea, autoritățile centrale au decis să vină în sprijinul proaspetelor mămici. Deja publicată în Monitorul oficial, decizia prevede acordarea a șase ședințe de consiliere post-natală gratuită, mămicilor.
”Depresia post natală” a fost, multă vreme, un subiect tabu.

Studiile au demonstrat însă că peste 75 % dintre proaspetele mămici experimentează, la un anumit nivel, simptomele specifice acesteia.

Simptomele depresiei postnatale sunt atât de puternice încât afectează funcționalitatea, activitatea mămicii și interacțiunea acesteia cu mediul.

Tocmai datorită creșterii îngrijorătoare a numărului de mămici care experimentează depresia post natală, autoritățile central s-au gândit să vină în sprijin. Încă din vara anului trecut s-a discutat despre acordarea unor ședințe de consiliere GRATUITE.

La mijlocul lunii ianuarie 2023, legea – care trecuse de forul decizional – a fost publicată în Monitorul Oficial.
”Prin Legea 33/2023, s-a stabilit completarea Legii nr. 95/2006 în sensul introducerii posibilității ca femeile să poată beneficia de servicii prenatale și postnatale, precum și de servicii de consiliere psihologică postnatală.

Astfel, proaspetele mame vor putea beneficia de servicii de consiliere psihologică, în limita bugetului aprobat. În propunerea inițială se vorbea despre servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 de zile după naştere, la cerere, pentru un număr de maximum șase ore.

Potrivit inițiatorilor măsurii, “în prezent, maternitățile prevăd în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultații și tratamente, și cabinetul psihologic, cabinet ce poate asigura serviciul de consiliere psihologică a femeilor” scrie Avocatnet.ro

Condiția acordării acestor ședințe este ca mămicile să fie asigurate în sistemul de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.