In mare secret, la o licitatie organizata pentru vanzarea unor deseuri feroase, au fost vandute la gramada si argint, aur, mercur sau chiar wolfram la pret de fier vechi • Licitatia a fost organizata de un apropiat al primarului Gheorghe Nichita si a avut drept castigator o firma fantoma care a licitat la suprapret, scotand din joc concurentii • Odata cu „deseurile feroase”, a fost vanduta si turbina care producea apa calda pentru intreg Iasul • Primaria Iasi a anuntat achizitionarea unor piese noi care vor costa de 10 ori mai mult fata de cele vandute pe ascuns

Cacealma de proportii la vanzarea unor deseuri feroase care au apartinut odata patrimoniului public! Unul dintre cei mai apropiati oameni ai primarului Gheorghe Nichita, atunci cand a venit vorba de cazuri de insolventa, a fost imputernicit, la finalul anului trecut, sa se ocupe de vanzarea unor materiale „nefolositoare” provenite din sistemul de termoficare al orasului. Firma Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L, condusa de controversatul lichidator Corneliu Mititelu, a fost desemnata sa se ocupe de vanzarea a mii de tone de deseuri feroase in valoare de aproape 9 milioane de lei. Surpriza insa! Odata cu aceste materiale, firma de lichidatori a vandut „pe sub mana” singura turbina eficienta de la CET I si zeci de kilograme de argint, aur, platina, mercur, wolfram si chiar aliaje folosite la construirea navelor spatiale. „Atunci cand Mititelu a organizat primele doua licitatii, nimeni nu s-a prezentat, dar a treia oara s-a vandut tot. In caietul de sarcini erau trecute diverse materiale, majoritatea fier, dar si ceva din fonta si cupru. La un moment dat, era o problema la CET Holboca si trebuia sa se deschida turbina Lang de 25 MW de la CET I. Dar turbina nu se putea deschide, pentru ca era vanduta. Apoi am aflat ca Mititelu a vandut odata cu fierul vechi si turbina, dar si piese din aur, platina sau aliaje cu wolfram. Erau multe piese care trebuiau folosite la temperaturi foarte ridicate, la carcase sau rotor. Chiar si mercurul care se folosea la telemasuratori, kilograme intregi s-au vandut. Dupa ’90 s-au adus piese dintr-un aliaj cu materiale foarte rare, de care se spunea ca se folosesc la navele spatiale de la rusi. Si pe alea le-au vandut la fier vechi”, povesteste un tehnician de la CET.

Cacealma intr-o licitatie cu dedicatie

La licitatie, s-au prezentat patru firme, printre care si SC Shine SRL din Galati, o firma de apartament cu un singur angajat. Pretul de pornire pentru cele aproape 10 mii de tone de materiale a fost de 1.02 lei/kg pentru deseurile feroase pregatite de vanzare. Cand pretul licitat a ajuns la pragul de 1.06 lei pe kilogram, doua dintre firmele inscrise s-au oprit din oferte. Celelalte doua au continuat insa sa pluseze. „Cand pretul licitat a ajuns la 1.11 lei, s-a iesit din pretul pietei, nu se mai renta sa plusezi. Nu inteleg de ce au continuat celelalte doua firme”, spune reprezentantul uneia dintre firmele care au participat la licitatie. Cele doua societati ramase in joc au urcat pana la pragul de 2.03 lei/kg. „Cei de la Shine au mandatat o persoana din Iasi, care licita orice mai departe, nici nu facea calcule in functie de banii investiti. Cea de-a doua firma isi facea calculele inainte sa liciteze si s-au prins ca Shine da oricat, numai sa castige licitatia. Asa s-a ajuns ca ambele firme sa ofere o suma egala. Organizatorii au spus ca Shine a castigat licitatia pentru ca a fost prima inscrisa, nu pentru ca a oferit mai mult”, mai povesteste omul de afaceri.

Faptul ca licitatia s-a oprit la un pret dublu fata de cat se astepta, a venit, mai intai, ca o surpriza placuta pentru creditorii CET SA, care trebuie sa recupereze o datorie de 650 milioane lei.

Surse de incredere spun ca licitatia pentru vanzarea patrimoniului CET a fost aranjata de Corneliu Mititelu in asa fel incat firma Shine sa fie singura castigatoare. Se pare ca firma din Galati nu este altceva decat o societate capusa pe care lichidatorul iesean o foloseste ca pe un as din maneca la licitatii. „Nu se explica cum s-a licitat pentru fierul vechi o suma de doua ori mai mare fata de valoarea produsului. Suma licitata nu se poate justifica. Firma a lasat o garantie de 13 miliarde lei vechi, ca sa se poata inscrie la licitatie”, adauga omul de afaceri care a participat la licitatie.

Specialistii atrag atentia asupra pericolelor

Iasul ar putea ramane fara apa calda la vara din cauza vanzarii secrete a turbinei de la CET. La construirea centralei de termoficare din Iasi, intr-o prima etapa au fost instalate doua turbine a cate 25 Mw fiecare. Apoi, cativa ani mai tarziu, a urmat cea de-a doua etapa in care au fost instalate alte doua turbine de cate 50 Mw fiecare. Toate aceste turbine reuseau sa asigure incalzirea pentru 90.000 de apartamente si pentru toate institutiile si uzinele industriale care functionau in Iasi. In urma cu 7 ani, una dintre turbinele de 25 Mw a fost casata din cauza uzurii. Apoi, dupa prabusirea industriei si debransarile masive de la nivelul apartamentelor, cele doua turbine mari au fost oprite din productie, pentru ca nu mai rentau din cauza clientelei putine, CET II Holboca avand capacitatea sa ofere agent termic (nu si in conditii de temperaturi extreme) clientilor care au ramas. Specialistii in domeniu atrag atentia asupra erorii facute la Iasi. „Nenorocirea pe care v-a facut-o Nichita la Iasi nu mai are iesire. O termocentrala nu se vinde pentru ca manopera platita si fundatia valoreaza aproape 70 la suta, iar utilajul nu valoreaza mai mult de 30 la suta. Daca vinzi, pierzi aproape toata investitia. Au facut una din cele mai mari prostii, pentru ca aceasta turbina Lang producea 30 de gigacalorii, exact consumul orasului in vara pentru apa calda. La Holboca, turbinele sunt supradimensionate, iar un cazan nu poate produce aici mai putin de 210 tone de abur. Acest abur trebuie bagat undeva, altfel explodeaza. La cei 50 MW produsi, este nevoie de utilizatori industriali, iar in Iasi nu mai exista asa ceva”, explica Tudor Popescu, specialist în Termoenergetica si fost sef al Agentiei Municipale pentru Eficientizare si Reglementare în Energie din Bucuresti. In urma cu doua zile, Gheorghe Nichita a anuntat ca Primaria Iasi va achizitiona o noua turbina si un cazan nou din bugetul local. Investitia ar ajunge undeva la 80 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.