Augustin Zegrean a declarat că orice cetățean care este afectat de ordonanța Guvernului se poate adresa justiției. A vorbit despre suprataxarea contractelor part-time, afirmând că este greșit gândită ordonanța.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a oferit lămuriri despre ordonanța Guvernului de a suprataxa contractele muncitorilor part-time. El a precizat că nu doar Avocatul Poporului este singurul care poate să sesizeze Curtea cu o ordonanță neconstituțională. Astfel, orice cetățean care este afectat printr-o ordonanță poate să se adreseze justiției pentru apărarea drepturilor și intereselor sale legitime. Mai mult decât atât, este chiar o procedură specială pentru a ajunge cu o astfel de sesizare la Curtea Constituțională.

Cetățeanul în cauză trebuie mai întâi se adresează la instanța de contencios și să ceară anularea ordonanței de către instanța de contencios administrativ. Astfel, în cadrul acestei proceduri, poate să sesizeze și Curtea Constituțională. Zegrean a adăugat că această metodă a avut succes de câteva ori în România.

Suprataxarea contractelor part-time

Referitor la supraimpozitarea contractelor part-time, fostul președinte CCR a afirmat: „În ce privește impozitarea aceasta a contractelor part-time, este un Articol 56 în Constituție care spune că legislația trebuie să asigure o așezare justă a sarcinilor fiscale, deci unde se vorbește despre obligațiile fiscale ale cetățenilor este un alineat care spune despre așezarea justă a sarcinilor fiscale, or nu cred că un om care lucrează două ore, să zicem, poate fi obligat să plătească taxe și impozite egale cu un om care lucrează opt ore. Sigur, taxele și impozitele se calculează la venitul obținut, în niciun caz la durata muncii”.

Augustin Zegrean consideră că este greșit modul în care ordonanța este gândită de Guvern. De asemenea, este sigur că nu se va aplica în felul acesta pentru că „justiția funcționează în România”. În plus, juristul român crede că nici nu va trebui să se ajungă la justiție pentru că politicienii își vor da seama că nu e posibil ca această ordonanță să fie pusă în practică.

Dreptul la muncă reglementat de Constituție

În același interviu, Zegrean a făcut referire la Articolul 41 din Constituția României. Altfel spus, articolul presupune că românii nu au obligația de a munci, ci au doar dreptul. Prin dreptul la muncă reglementat de articolul 41 nimeni nu poate fi împiedicat să își aleagă slujba pe care și-o dorește. Așadar, dacă o persoană dorește să lucreze „la doi patroni sau la patru, sau la 10, este problema lui”, a mai spus Augustin Zegrean.

În opinia sa, „este o încălcare a libertății muncii, a articolului care reglementează libertatea muncii”. „Statul nu are obligația să îți asigure un loc de muncă, nu a îndrăznit statul român să își asume prin Constituție o astfel de obligație (…), dar nici libertatea muncii nu poate fi îngrădită”, a punctat Augustin Zegrean într-o intervenție directă la B1TV, luni seara, 15 august.

Citește și: Urs filmat în timp ce se plimbă pe străzile din Alba

Sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.