Auditul financiar realizat de Curtea de Conturi anul acesta la Primăria Leșu vizând bugetul anului trecut arată o situația gravă în care se află Primăria Leșu: datorii ascunse, măriri de salariu ilegale sau decontări ilegale de lucrări. Potrivit auditorilor Curții de Conturi, datoriile restante, care trec de 2,5 milioane de lei, pot afecta funcționarea Primăriei Leșu, cu alte cuvinte, o pot trimite în faliment.

Curtea de Conturi a realizat anul acesta un audit la Primăria Leșu, fiind verificate bilanțul, contul de rezultat patrimonial, situația fluxurilor de trezorerie, situația modificărilor în structura activelor proprii sau conturile de execuție bugetară, aferente anului 2023.

„În opinia noastră, situațiile financiare consolidate nu oferă o imagine fidelă cu privire la activele, datoriile și capitalurile proprii reflectate în bilanțul contabil și cu privire la veniturile și cheltuielile entității în conformitate cu gradul general de raportare financiară aplicabil”, notează auditorii Curții de Conturi, în raportul făcut public pe site-ul instituției.

Auditorii au constatat mai multe erori la Primăria Leșu, printre care  menținerea eronată, ca active imobilizate în curs de execuție, a unor obiective de investiții finalizate și recepționate. Este vorba despre obiective de investiții finalizate și recepționate în perioada 2021-2023:

„Entitatea a menținut, în mod eronat, la data de 31.12.2023, în contul de active imobilizate în curs de execuție, un număr de 7 obiective de investiții finalizate și recepționate în perioada 2021-2023 și nu a reflectat valoarea acestora în fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public/privat al unității administrativ-teritoriale. A fost subevaluat fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al unității administrativ teritoriale cu suma de 13.323.591 de lei, precum și cheltuielile entității în cazul obiectivelor recepționate în anul auditat cu suma de 11.742.820 de lei, iar în situația celor recepționate anterior a fost denaturat rezultatul reportat cu suma de 1.580.771 de lei”, mai spun auditorii în raport.

Datoriile acumulate de Primăria Leșu pot afecta funcționarea instituției

O altă eroare descoperită de Curtea de Conturi este subevaluarea datoriilor entității. Primăria Leșu nu a înregistrat în evidența contabilă toate facturile emise de doi furnizori și nici penalitățile de întârziere datorate unui furnizor în baza contractului pentru neplata în termen a facturilor.

Valoarea totală a datoriilor neînregistrate ajunge la 2,5 milioane de lei, pentru această sumă existând titlu executor investit prin sentință definitivă pronunțată în luna decembrie 2023. De asemenea, nu au fost evidențiate, în mod distinct avansurile primite în cadrul unor contracte de finanțare externă nerambursabilă, în valoare de 6.363.338 de lei. Auditorii au descoperi și o supraevaluare a creanțelor entității prin înregistrarea eronată a creanțelor din operațiuni cu fonduri externe nerambursabile.

„La data semnării contractelor de finanțare, entitatea a înregistrat, în mod eronat, în evidența contabilă, în debitul contului Creanțe din operațiuni cu FEN, în corespondență cu creditul contului de venit, întreaga valoare a contractelor de finanțare încheiate și nu doar valoarea cererilor de plată/rambursare depuse, așa cum prevăd reglementările contabile. Au fost supraevaluate creanțele entității cu valoarea contractelor de finanțare neîncasate de 2.840.670 de lei, pentru care nu s-au depus cereri de rambursare/plată și a fost supradimensionat rezultatul raportat. Necalcularea și neînregistrarea în evidența contabilă a amortizării: entitatea nu a calculat și înregistrat în evidența contabilă amortizarea aferentă activelor fixe amortizabile intrare în gestiune în perioada 2019 – 2023. Au fost supraevaluate activele amortizabile din bilanț cu suma de 547.855 de lei și au fost subdimensionate cheltuielile anului auditat cu suma de 261.599 de lei, respectiv rezultatul reportat cu suma de 286.256 de lei”, explică Curtea de Conturi.

Aceste datorii pe care Primăria Leșu le-a ascuns pot afecta funcționarea instituției, au ajuns la concluzia auditorii Curții de Conturi. La data de 31.12.2023, Primăria Leșu înregistra arierate, adică plăți restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, în valoare totală de 2,9 milioane de lei. Acestea sunt reprezentate de lucrări, servicii și bunuri facturate și neachitate, majoritatea din perioada 2019-2022. De asemenea, s-a constatat că pentru neplata facturilor restante, Primăria Leșu a fost acționată în judecată de către anumiți furnizori, fiind pronunțate sentințe prin care s-au stabilit în sarcina instituției penalități de întârziere și cheltuieli de judecată care, la finalul anului trecut ajungeau la 2.772.975 de lei.

„Aceste datorii restante și obligații de plată pot afecta funcționarea viitoarei activități a entității, nivelul acestora reprezentând o pondere semnificativă din buget. Situația se perpetuează de la un an la altul, fără să fie luate măsuri efective, și, deși majoritatea arieratelor sunt acumulate în perioade anterioare anului 2023, se constată că se înregistrează arierate și aferent facturilor emise în anul 2023 și neachitate”, concluzionează Curtea de Conturi.

Leafa vicelui și a altor angajați, mărită ilegal!

În ciuda datoriilor înregistrate și a haosului din bilanțul și contabilitatea instituției, Primăria Leșu s-a gândit anul trecut să mărească leafa viceprimarului și a altor angajați, deși legea nu-i permitea acest lucru.

S-au acordat drepturi salariale cu nerespectarea prevederilor legale, fiind depășit nivelul indemnizației lunare pentru funcția de viceprimar. Valoarea abaterii, extinsă la întregul an și pentru întregul personal  este de 29.263 de lei.

Curtea de Conturi a dispus ca Primăria Leșu să recupereze prejudiciul produs patrimoniului instituției prin acordarea acestor măriri salariale. Termenul impus a fost de 30.09.2024.

Auditorii Curții de Conturi au mai constatat că s-au decontat lucrări neconforme la o capelă mortuară: „Primăria Leșu a decontat parțial o factură reprezentând lucrări aferente obiectivului de investiții construire capelă mortuară în comuna Leșu, iar ulterior lucrările au fost oprite ca urmare a verificărilor efectuate de Inspectoratul Județean în Construcții Bistrița-Năsăud și constatării nerespectării proiectului tehnic și realizării unui nivel de calitate necorespunzător cerințelor cu privire la unele elemente de suprastructură (grinzi, stâlpi, centură, planșeu). Prin actul de control întocmit de Inspectoratul Județean în Construcții Bistrița-Năsăud s-a dispus ca măsură, expertizarea tehnică a lucrărilor executate până la stadiul fizic realizat „în vederea asigurării calității și respectării cerinței esențiale de calitate – rezistență mecanică și stabilitate”, mai spun auditorii.

Deși s-a dispus ca măsură expertizarea tehnică a lucrărilor executate până atunci și comunicarea rezultatului către Inspectoratul Județean în Construcții Bistrița-Năsăud până la data de 19 ianuarie 2024, acest lucru nu s-a întâmplat, raportul de expertiză nefiind întocmit.

De asemenea, Curtea de Conturi a dat termen Primăriei Leșu până în 31.12.2024 să își plătească arieratele și plățile restante și i-a recomandat să se angajeze în cheltuieli din bugetul instituției numai în limita creditelor bugetare aprobate în baza surselor de finanțare asigurate.

Andreea Radu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.