La data de 18 august a fostt amplasat în Piața Centrală un panou uriaș cu trei laturi, care anunță ”Târgul Mare al Bistriței”.
Inaugurat de primarul Ovidiu Teodor Creţu, panoul prezintă programul marelui târg dar şi alte lucruri legate de istoria veche a Bistriţei.

Panoul este primul semnal că au mai rămas doar câteva zile până la debutul marelului tâg al Bistriţei, eveniment pe care edilul Bistriţei a vrut să îl prezinte astăzi în cele mai mici amănunte.

„Acest Târg Mare al Bistriței datează din anul 1353, când Bistrița a primit din partea regelui Ungariei, Ludovic cel Mare, dreptul de a organiza un târg începând cu ziua de Sfântul Bartolomeu, deci din 24 august, și ținea până în 7 septembrie. Acel târg a fost un motor extraordinar de dezvoltare, a orașului nostru și aș vrea să vă citesc doar câteva cuvinte din privilegiul din 1353, dat de regele maghiar care spunea că „sorocul târgului anual a fost fixat să înceapă la sărbătoarea fericitului apostol Bartolomeu, să țină în fiecare an până la fidendele aceleiași sărbători. Privilegiul Invocat stabilea că negustorii, vânzătorii și oamenii de orice stare sau treaptă să vină în chip slobod și nestingherit din orice părți ale regatului nostru și ale celorlalte țări înconjurătoare cu lucrurile, mărfurile și bunurile lor de orice fel ar fi, la zisul iarmaroc, sau târg iar cât timp va ține acel târg obștesc, nimeni să nu poată să nu aibă putința de a lua vreo vamă sau vreo taxă vamală”, a precizat primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Creţu.

În ceea ce priveşte marea sărbătoare, aceasta se va desfăşura în mai multe locaţii.

„Sărbătoarea orașului va fi disipată în mai multe zone din oraș, 14 locații vor avea ca focalizare acțiuni culturale din cadrul manifestrilor organizate de noi. Printre acestea bineînțeles zona din Piața Centrală, scena mare, sau Heidenfeld și la care se adaugă cel de-al treilea punct de focalizare, Schullerwald, dar atragem în acest circuit și piețele, în specila cele modernizate. Mă refer la Piețișor, la Piața Sf. Ana, la Pasajul Artelor-Zona Spiru Haret, la Fântâna Arteziană din Independenței Sud și la Zona din Piața Lamei, dar și în Parcul Municipal și la ștrand și în alte locații vom avea manifestări”, a mai adăugat Crețu.

Evenimentele „Târgului Mare al Bistriței” vor avea loc în 14 locații, dintre acestea amintim zona din Piața Centrală, Heidenfeld, la care se adaugă ca al treilea punct de focalizare Pădurea Schulerwald, dar şi Piața Mică, Piața Sf. Ana, Pasajul Artelor (Spiru Haret), fântâna arteziană din Independeței, piața de la Lamă, dar și Parcul Municipal, Ștrandul Codrișor.

MARELE TARG MARELE TARG1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.