O familie de refugiați ucrainieni din zona beligerantă Lugansk care a fugit din calea războiului au găsit o a două casă în comuna Măgura Ilvei. Au fost întâmpinați de președintele CJ BN, Radu Moldovan, împreună cu Ministrul-consilier al Ambasadei Ucrainei în România, Teofil Rendiuk, președintele Asociației ”Vasile Voiculescu”, Leonida Pop și primarul comunei Măgura Ilvei, Valer Avram.
„Astăzi am avut o mare bucurie: să primesc împreună cu oamenii din Măgura Ilvei, prima familie de refugiați din Ucraina, care a ajuns într-o casă oferită cu titlu gratuit de niște oameni cu suflet mare din Măgura Ilvei! Familia Tuchalin a ajuns în Măgura Ilvei în urma unui proiect inițiat de Președintele Asociației ”Vasile Voiculescu”, Leonida Pop și care a fost sprijinit în primul rând de comunitatea din Măgura Ilvei, de domnul Primar Valer Avram și de Consiliul Județean. Oamenii din Măgura Ilvei și din multe alte localități din județul nostru și-au manifestat intenția de a oferi cu titlu gratuit locuințe care pot fi locuite de oamenii fugiți din calea războiului din Ucraina! Familia Andrej și Swetlana Tuchalin are 7 copii cu vârste cuprinse între 1 și 18 ani. Andrej este inginer mecanic și Swetlana psiholog. În perioada următoare familia va învăța limba română și copiii vor fi înscriși în sistemul românesc de învățământ! Le urez ședere plăcută și mă bucur că oamenii din județul nostru sunt deschiși înspre a ajuta alți oameni aflați la ananghie. Le urez ședere plăcută în județul nostru și le spun un sincer ”Bun venit”!” a punctat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Locuitorii comunei Măgura Ilvei i-au primit cu brațele deschise și cu lacrimi în ochi pe ucrainieni. De la izbucnirea conflictului în estul Ucrainei, în aprilie 2014, Guvernul ucrainean controlează doar părţi din regiunile Doneţk şi Lugansk.
„Ucraina la ora actuală se află în stare de razboi, cu vecinul nostru mai mare Rusia din N-E țării noastre. Conflictul militar deschis a început în luna februarie 2014 și continuă și în ziua de azi. Până acuma am pierdut noi ca țară 1146 de militari, 8.000 și ceva persoane civile, inclusiv copii și bătrâni care erau nevinovați și le cădea peste cap fie bombă, fie obuz, fie proiectile, fie orice altă metodă și avem și 3 milioane de refugiați din cele două regiuni din est ale Ucrainei. Regiunea Donețk și Lugansk, dintre care în mod oficial în Ucraina s-au retras un milion și jumătate de refugiați, vorbesc de cifre oficiale. Cu siguranță sunt mai mulți pentru că sunt mai mulți care încă nu sunt înregistrați, alții și-au ales din motive bine cunoscute calea spre Est, spre țara vecină unde nu și-au găsit liniștea și pacea și își doresc să revină în țară. Cu siguranță ceea ce se întâmplă astăzi în România, este un gest extraordinar de nobil și important. România deschide prima portiță pentru refugiații din Ucraina. Spuneam mai devreme că am avut câteva grupuri,în linii mari au fost trei grupuri de răniți în acțiunile militare din estul Ucrainei, vorbim de luna martie-aprilie 2014, de aprilie-mai 2015, de luna iulie 2015, deci câteva zeci de militari care au fost răniți în zonele respective, au fost bine primiți și reabilitați în țara dumneavoastră lucru pentru care vă mulțumim și pe această cale suntem recunoscători și de această dată”, a declarat Ministrul-consilier al Ambasadei Ucrainei în România, Teofil Rendiuk.
Edilul comunei spune că această familie din Ucraina se va integra rapid în comunitate, ținând cont de faptul că oamenii de pe Valea Ilvei sunt recunoscuți pentru ospitalitatea lor.
„Iată-ne în ziua în care se împlinește visul și primim prima familie de ucrainiei, cei 8 membrii care trebuie să apară din clipă în clipă. După cum a spus și domnul președinte cetățenii au fost foarte bine informați în ceea ce urmează să deruleze acest proiect și să primim aceste familii aflate în restriște, din Ucraina, care în momentul de față nu mai au nimic, au pierdut tot, și să încercăm pe cât posibil cu căldura și ospitalitatea care ne caracterizează, să umplem acele goluri cu care dânșii vin și să putem să îi integrăm în societate și în comuna Măgura Ilvei”, a declarat Valer Avram, primarul comunei Măgura Ilvei.
Estul Ucrainei s-a confruntat în ultimele săptămâni cu o reintensificare a violenţelor sângeroase. Un militar a fost ucis, iar alţi patru răniţi în regiunea rebelă Lugansk.