Deoarece în ultima perioadă, au existat sesizări despre înşelăciuni prin metoda „Accidentul” la nivelul unor judeţe din ţara noastră, poliţiştii bistriţeni îi avertizează pe cetăţeni să fie atenţi atunci când sunt contactaţi telefonic, de persoane care pretind a fi poliţişti, avocaţi, procurori, medici legişti şi îi înştiinţează de producerea unor evenimente în care ar fi implicate rude sau persoane apropiate.

„Modul de operare al suspecţilor în cazul acestor înşelăciuni, constă în determinarea victimei să trimită, diverse sume de bani, întrucât o rudă, sau persoană apropiată a fost implicată întrun accident şi riscă să fie arestată. În mod repetat şi la intervale foarte scurte de timp, suspecţii revin cu telefoane sau chiar ţin linia ocupată pentru a nu fi sunaţi sau a nu se lua legătura cu aparţinătorii. Victimei i se relatează de cele mai multe ori că cel implicat în accident este la poliţie, la spital sau la parchet şi nu se poate lua legătura cu el deoarece are telefonul închis”, informează IPJ BN.

De asemenea victimelor le sunt indicate diverse locaţii ale unor unităţi bancare de unde să tranfere sumele de bani in conturile lor, să comunice numărul de cod şi să nu releteze lucrătorilor de la unitatea bancară motivul pentru care expediază sumele de bani. După trimiterea banilor , se solicită ca actele eliberate în original să fie trimise la o adresă indicată pentru a fi autentificate, sau să se distrugă la ieşirea din unitatea bancară.

„Au fost cazuri în care sumele de bani au fost trimise şi prin lucrători ai unor firme de taximetrie”, adaugă cei de la IPJ BN.

Astfel, pentru a nu deveni victima acestui gen de înşelăciune, denumită generic „metoda accidentul”, cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute.

Trebuie ținut cont de următoarele recomandări:

„-Să fiţi sceptici atunci când sunteţi anunţaţi că o rudă are nevoie de ajutorul dumneavoastră şi încercaţi prin toate mijloacele să contactaţi ruda respectivă sau pe cineva mai apropiat ei!
-Să manifestaţi prudenţă atunci când un străin vă cere să-i daţi telefonic date cu caracter personal (CNP, serie, nr. buletin, număr de cont s.a.) şi cu atât mai mult când vi se cere să plătiţi diverse taxe
-În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;
-în astfel de cazuri, suspecţii se bazează pe starea de şoc care pune stăpânire pe majoritatea interlocutorilor
-Pentru a fi credibili, suspecţii se dau drept avocaţi, poliţişti, procurori, medici legişti şi solicită telefonic diverse sume de bani
-Cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune
-Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător;
-este posibil ca acestea să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini
-În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!!!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.