Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Biştriţa-Năsăud recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Astfel, aceştia vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea consumatorului.

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală care necesită regim termic se introduc în frigider şi/sau se păstrează conform indicaţiilor de pe etichetă.

„În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse pentru vănzare alimentele de origine animală care necesită regim termic;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii, termenul de valabilitate etc.

– comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj sau putina pentru brânzeturi.

Este recomandat ca produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: carnea, ouăle, cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate, autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate se realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Având în vedere intensificarea comerţului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmărească cu atenţie sporită, atunci când cumpără produse alimentare prin comerţul on-line, cerinţele privind comanda, livrarea şi transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare uşor alterabile), precum şi respectarea condiţiilor de păstrare şi consum ale acestora menţionate pe etichetă”, transmite DSVSA Bistrița-Năsăud.

Nerespectarea normelor de igienă sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producţia, prelucrarea, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000-10.000 lei, care, în cazul comercializării produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat sau a celor retrase de la consum, poate ajunge până la 50.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.