Modificările aduse Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, care au intrat în vigoare la data de 15 ianuarie 2016, instituie obligația deținătorilor de arme neletale, din categoria celor supuse autorizării, de a urma un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate.
„Dovada absolvirii acestui curs va fi solicitată în momentul prezentării la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase pentru prelungirea valabilității permisului de armă”, informează IPJ BN.
Permisul de armă este valabil pentru o perioadă de 5 ani, calculată de la data eliberării sau de la data ultimei prelungiri. Nu se ia în calcul perioada în care dreptul de deținere, port și folosire al armelor a fost suspendat.
De asemenea, posesorii de arme neletale cu destinația autoapărare pot procura și deține maxim 25 de cartușe pentru o singură armă (vechea reglementare prevedea 100 de cartușe).
„Este interzis portul armelor neletale destinate pentru autoapărare:
-în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol și adunări publice, precum și în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege;
-dacă deținătorul se află sub influența băuturilor alcoolice, produselor sau substanțelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau suferă de afecțiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condițiile în care poartă arma asupra sa;
-neînsoțite de documentele care atestă dreptul de port și folosire.
Armele neletale nu pot fi înstrăinate, încredințate sau împrumutate de către posesorii acestora, cu excepția cazului în care acestea sunt depuse la structura de poliție competentă, la armurieri sau la intermediari, în vederea depozitării sau înstrăinării”, mai adaugă IPJ BN.
Nerespectarea acestor prevederi atrage răspunderea penală sau contravențională.