In ultimii 10 ani, Europa a fost prinsa de amok

Atentate care au zguduit Europa

Anul acesta, in Europa au avut loc patru dintre cele mai tragice atentate cu care ne-am confruntat in ultimii 10 ani. Daca pana acum cativa ani, atentatele erau indreptate asupra oamenilor care aveau un factor decisiv in economia sau politicul unei societati, odata cu explozia mediatica la care suntem supusi, victimele atentatorilor sunt oameni obisnuiti. De la bestia norvegiana, care a mitraliat zeci de persoane anul acesta, pana la maniacul elvetian care a ucis 14 membri ai parlamentului, toti au scris cu sange o parte din istoria neagra a Europei.

In ultimii 10 ani, Europa s-a confruntat cu nu mai puti de 15 atentate, crime sangeroase care ai socat si au schimbat cursul istoriei. Ultimul dintre aceste atentate a avut loc la mijlocul lunii decembrie, cand un militant italian de extrema dreapta a impuscat mortal doi vanzatori ambulanti senegalezi si a ranit alte trei persoane in doua piete din centrul Florenta, dupa care s-a sinucis.
In urma cu 10 ani, pe data de 27 septembrie, in ELVETIA, 14 membri ai Parlamentului si ai Guvernului din cantonul Zoug, au fost ucisi in plina sedinta a Adunarii locale de un barbat care ulterior se sinucide. Dupa un an, pe 27 martie 2002, in FRANTA a avut loc un atentat care s-a soldat cu opt morti si 19 raniti dupa ce un barbat a deschis focul asupra membrilor consiliului municipal din Nanterre, in apropiere de Paris. Ucigasul s-a sinucis in ziua urmatoare in sediul politiei.
Un alt atentat a avut loc pe 26 aprilie 2002, in GERMANIA, cand 16 persoane, dintre care 12 profesori, sunt ucisi intr-un liceu din Erfurt (est), de un barbat in varsta de 19 ani care s-a sinucis.
Tot in acelasi an, pe 15 octombrie, in ITALIA au fost ucise opt persoane intr-un incident armat din cadrul unei familii in Torino (nord). Un barbat, divortat de putin timp, si-a ucis fosta sotie si toate rudele, dupa care s-a sinucis.
Pe 2 mai 2003, tot in ITALIA, cinci persoane de la primaria din Aci Castello (Sicilia) sunt ucise de un angajat municipal care ulterior s-a sinucis.
Pe 7 noiembrie 2007, in FINLANDA, opt persoane sunt ucise intr-un liceu din Tuusula (sud), de catre un tanar in varsta de 18 ani, care s-a sinucis. Tot in Finlanda, pe 23 septembrie 2008, noua elevi si un profesor sunt ucisi intr-un liceu profesional din Kauhajoki (sud-vest) de un student in varsta de 22 de ani care s-a sinucis.
In data de 11 martie 2009, in GERMANIA, 15 persoane (noua elevi si trei profesori de la un colegiu din Winnenden, in apropiere de Stuttgart (sud-vest), precum si trei trecatori) sunt ucise de un fost elev al institutiei de invatamant. Autorul atacului are 17 ani si se sinucide.
Pe 31 decembrie 2009, in FINLANDA, un barbat isi impusca mortal fosta partenera, apoi merge intr-un centru comercial in care lucra aceasta la Espoo. in apropiere de Helsinki, si ucide patru angajati, dupa care se sinucide. In  2 iunie 2010, in MAREA BRITANIE, un sofer de taxi ucide 12 persoane si raneste alte 11 inainte de a se sinucide in Cumbria (nord-vestul Angliei). Pe 30 august 2010, in SLOVACIA, un barbat in varsta de aproximativ 50 de ani, inarmat cu o pusca de asalt si doua revolvere, ucide la Bratislava sapte persoane (dintre care sase din cadrul aceleiasi familii de romi) si raneste alte 14, dupa care se sinucide.
Pe 9 aprilie 2011, in OLANDA,  un barbat deschide focul intr-un centru comercial din Alphen aan den Rijn (vest), ucide sase persoane si raneste alte 11, dupa care se sinucide. Pe 13 decembrie 2011, in BELGIA, un barbat inarmat cu o mitraliera deschide focul si arunca grenade in multime in piata cea mai aglomerata din Liege (sud-est), provocand moartea a patru persoane si ranirea altor 123, inainte de a se sinucide.

“La unii indivizi, in situatii extreme de suprasolicitare, poate aparea un fenomen psihic denumit, in limbaj de specialitate, amok. In aceste cazuri ei nu se mai pot controla si in furia lor neputincioasa, pot sa devina deosebit de agresivi, agresivitate care poate sa escaladeze pana la crima. Apar in ultimul timp destul de frecvent asemenea cazuri la tinerii care au fost eliminati din scoala, la someri fara perspective, sau la barbatii care au o criza in casnicie. Acestia pot sa devina ucigasi potentiali cand au o arma la indemana si comit crime in masa, omorand persoane nevinovate in furia lor isterica”, Vlad Ilarici, psihoterapeut.

Cel mai sangeros atentat din 2011
Unul dintre cele mai sangeroase atentate a fost comis de Anders Behring Breivik, pe data de 22 iulie. Dupa ce a comis un atentat cu bomba impotriva sediului Guvernului din Oslo, soldat cu opt morti, Breivik a mitraliat 69 de persoane pe insula Utoeya, in apropiere de capitala, in timpul unei scoli de vara a tinerilor din partidul muncitoresc. Breivik are 32 de ani si a recunoscut ca este autorul masacrului din insula Utoeya. Cotidianul norvegian Verdens Gang l-a citat pe avocatul lui Breivik, Geir Lippestad, care a afirmat ca acesta isi aduce aminte cum a tras fiecare foc de arma. Procurorul Hjort Kraby a declarat ca politia a decis ca reconstituirea masacrului la fata locului este esentiala pentru desfasurarea anchetei, dupa ce a discutat daca desfasurarea acesteia este acceptabila pentru familiile victimelor. "Toate cercetarile arata ca revenirea la locul crimei ajuta memoria. Behring Breivik ne-a furnizat numeroase informatii noi, pe care nu le aveam inainte, in pofida a circa 50 de ore de interogatoriu", a spus el. "Credem ca acum avem o viziune destul de buna asupra modului in care a fost ucisa sau ranita fiecare victima, desi mai raman detalii de clarificat", a adaugat Hjort Kraby.

Un atentat, inceputul unui razboi
Atentatele de la 11 septembrie au fost o serie de atacuri sinucigase coordonate de Al-Qaeda impotriva Statelor Unite care au avut loc la 11 septembrie 2001. In dimineata acelei zile, 19 teroristi Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Teroristii au preluat controlul avioanelor, prabusind doua dintre ele in Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorand toate persoanele de la bord si multi alti oameni care lucrau in cladiri. Ambele cladiri s-au prabusit in decurs de doua ore, distrugand si avariind si alte cladiri din jur. Teroristii au prabusit un al treilea avion in cladirea Pentagon din Arlington, Virginia, langa Washington, D.C. Al patrulea avion s-a prabusit pe o campie de langa Shanksville in zona rurala a statului Pennsylvania, dupa ce unii dintre pasageri si membrii echipajului au incercat sa recastige controlul avionului, pe care teroristii il indreptasera spre Washington, D.C. Nu au existat supravietuitori ai zborurilor. In total, in urma atacurilor au murit 2.993 de oameni, inclusiv teroristii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.