În anul 2007, trei deputaţi ai Partidului Democrat, pe atunci, printre care Ioan Oltean şi actualul judecător al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, au iniţiat un proiect de lege prin care propuneau ca Biserica Greco-Catolică să nu primească înapoi în totalitate bunurile confiscate pe vremea comunismului. Proiectul de lege încălca vehement Constituţia şi nu a trecut de Camera Deputaţilor, mai ales că PD nici nu deţinea majoritate.
Proiect neconstituţional
În proiectul de lege propus de cei trei deputaţi în anul 2007 se dorea reglementarea regimului juridic al patrimoniului imobiliar al cultelor ortodox şi greco-catolic, prin respectarea principiului proporţionalităţii. Cu alte cuvinte, cum greco-catolicii sunt mai puţini la număr, acestora nu li se mai retrocedează toate imobilele cuvenite, iar majoritatea acestora vor trece în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române. Legea 177/1948, pe care a fost bazat acest proiect, a fost abrogată, deoarece principiul proporţionalităţii funcţionează mai degrabă în ţările comuniste sub sloganul „nimic pentru tine, tot pentru toţi”, atunci când se vorbeşte de proprietate. România a depăşit acea perioadă, cel puţin aşa se spune, când erai scos din casa ta, pe motiv că eşti intelectual şi ti se oferea un colțișor dintr-o cameră, iar celelalte camere erau oferite unor familii de stimaţi muncitori. Datorită neconstituţionalităţii acestui proiect, precum şi a altor nereguli de ordin juridic, proiectul a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ al Senatului, a Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, a Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor, a Guvernului Tăriceanu, precum şi vot negativ în Senat în şedinţa din 2 mai 2007. Din Senat, care e camera sesizată, proiectul a fost trimis către Camera Deputaţilor, care este camera decizională.
Boc a făcut poc
Dimensiunea politică a discursului Sinodului din anul 2007, inspirată de viziunea ecleziastică şi publică a Mitropolitului Bartolomeu Anania, a provocat instantaneu reacţia politică a domnului Emil Boc, care atunci declara: „Dacă (n.r. – situaţia) nu se va rezolva pe cale amiabilă, vom fi nevoiţi să găsim o soluţie legislativă care să pornească în primul rând de la numărul de enoriaşi existent în România, pentru a curma aceste dispute care nu fac bine nici societăţii româneşti, nici bisericii în ansamblu”. Afirmaţia emisă de către un profesor de drept constituţional, trădează mai degrabă interese politice de moment, decât interesul pentru principiile dreptului de proprietate, care este garantat de Constituţie şi care nu incumba nimic în plus, cum ar fi criterii de număr, sex, gen etc.
Afaceri politico-religioase?
Unele voci susţin că ar fi vorba de afaceri la mijloc, în ceea ce priveşte tărăgănarea procesului legislativ şi scoaterea sa de la naftalină imediat după formarea noului Guvern. După ce că acest cult încă nu şi-a primit înapoi toate posesiunile care i-au fost confiscate de către comunişti, trei deputaţi din Ardeal, zona de influenţă a mitropolitului Bartolomeu Anania, care nu este tocmai cel mai mare prieten al greco-catolicilor, se zbat de doi ani să facă să treacă prin Camera Deputaţilor un proiect de lege neconstituţional.
La ora actuală foarte mulţi alegători care au votat înainte cu Emil Boc sunt nemulţumiţi de alianţa PDL-PSD şi probabil vor „taxa” partidul la alegerile pentru primăria Clujului. Soluţia de câştig pentru PD-L la Cluj este să aibă sprijinul Bartolomeu Anania, deoarece majoritatea clujenilor sunt ortodocşi. Cu ocazia alegerilor din Cluj, fiecare grup de interese are şansa să îşi vadă îndeplinită propria agenda. Astfel, PD-L scoate de la naftalină proiectul legislativ de suprimare a Bisericii Greco-Catolice pentru a primi sprijin din partea Bisericii Ortodoxe Române, iar Biserica Ortodoxă Română păstrează în continuare proprietăţile primite prin confiscare de la Biserica Greco-Catolică. Această variantă pare destul de posibilă, mai ales după declaraţia actualului premier Emil Boc, care nu susţinea prevederile Constituţiei privind dreptul la proprietate. Un exemplu edificator de “împărţire între culte” este cel al Mănăstirii Nicula, ridicată şi aparţinând de drept Bisericii greco-catolice, pentru care există hotărâri judecătoreşti de retrocedare. Dar la acest lăcaş ortodocşii ţin cu dinţii, construind aici o adevărată catedrală, mai ales ţinând cont de faptul că locul greco-catolicilor pare să-i fi ajuns foarte drag mitropolitului Ardealului, Bartolomeu Anania.
Reacţia greco-catolicilor
Reprezentanţii greco-catolicilor din România şi-au exprimat consternarea privind reluarea acestui proiect legislativ la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, prin trimiterea mai multor scrisori deschise preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc, preşedintele Senatului Mircea Geoană, preşedinta Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi altor instituţii.
Situaţie similară la Bistriţa
La sfârşitul anilor 1800, Biserica Greco-Catolică a cumpărat de la călugării franciscani lăcaşul de cult din municipiul Bistriţa, aflat în imediata apropiere a Hotelului Coroana de Aur. Ceva ani mai târziu, comuniştii au catalogat ca fiind în afara legii cultul greco-catolic, le-au confiscat bunurile şi le-au acordat cultului ortodox. La scurt timp după acest eveniment, numeroşi bistriţeni cât şi preoţi greco-catolici ce slujeau la acea biserică au trecut la ortodoxism, iar lăcaşul a devenit al majorităţii ortodoxe. După aproximativ 100 de ani de la cumpărarea lăcaşului de greco-catolici, ortodocşii au intabulat imobilul pe nume propriu, conform legilor atunci în vigoare. Odată cu apariţia legilor retrocedării, greco-catolicii şi-au cerut lăcaşul înapoi, iar cum acest lucru nu a putu fi finalizat pe cale amiabilă s-a apelat la instanţele de judecată. Dacă instanţele din judeţul Bistriţa-Năsăud le-au dat câştig de cauză greco-catolicilor, ortodocşii au făcut recurs la Curtea de Apel Cluj. Aici judecătorii au decis că Biserica Greco-Catolică nu poate ridica pretenţii, pentru că nu are personalitate juridică, cauza fiind astfel câştigată de ortodocşi, nemaipunându-se problema retrocedării conform legilor în vigoare. Greco-catolicii nu au renunţat şi au făcut apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmând ca aceasta să dea o hotărâre finală şi irevocabilă. În cazul în care nu vor avea câştig de cauză, Biserica Greco-Catolică va apela la instanţele din afara ţării pentru a rezolva corect speţa.
Iulia Balazs
Preotii si credinciosii greco-catolici din intreaga lume chemati la post si rugaciune pe data de 11 februarie pentru apararea Bisericii
Ca urmare a proiectului de lege 368/2007 initiat de trei deputati PD-L, Buda Daniel, Oltean Ioan si Zegrean Augustin, prin care se doreste legiferarea furtului de altare si morminte greco-catolice infaptuit de Statul comunist ateu in 1948 si implicit suprimarea din nou a Bisericii Greco-Catolice, Preafericirea Sa Lucian Muresan, Arhiepiscopul si Mitropolitul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, adreseaza urmatoarea scrisoarea tuturor clericilor si credinciosilor greco-catolici, chemandu-i la post si rugaciune pe data de 11 februarie 2009 pentru salvarea Bisericii impotriva persecutiei care i se pregateste.
Scrisoarea prezenta va fi citita in toate bisericile greco-catolice romanesti din intreaga lume incepand cu aceasta duminica, 1 februarie 2009.
Rugam pe toti preotii si credinciosi care primesc acest mesaj sa-l faca cunoscut prin toate mijloacele posibile, de la om la om, prin internet sau prin presa scrisa, si, indiferent de confesiunea religioasa, ii rugam pe toti cei doritori sa ni se alature in post si rugaciune.
Pr. Chris Terhes
President
Romanian Greek-Catholic Association
SCRISOARE CATRE CLERUL SI CREDINCIOSII BISERICII GRECO-CATOLICE
Nr. 143/09
Blaj, 31 ianuarie 2009
Clerului, credinciosilor si tuturor fratilor in Domnul
Iubiti credinciosi,
Ati aflat cu totii de proiectul legislativ propus Parlamentului in aceste zile si care dispune ca in localitatile rurale unde exista ambele confesiuni, ortodoxa si greco-catolica, biserica, cimitirul, casa parohiala si terenurile aferente sa ramana definitiv in proprietatea cultului ortodox. Iata ca dupa douazeci de ani de la eliberare se pune inca in discutie un astfel de proiect de lege, prin care se urmareste desfiintarea dreptului la proprietate al Bisericii Romane Unite cu Roma si discreditarea completa a apostolatului ei in sanul neamului nostru.
In numele episcopatului nostru am protestat solemn in fata inaltelor foruri ale tarii. Data fiind experienta celor nouasprezece ani in incercarile de dialog cu autoritatile, constatam ca interesul fata de strigatul nostru pentru dreptate a scazut foarte mult. Desigur, in speranta noastra dorim sa ne pastram bucuria de a ne desfasura misiunea asa cum ne-o confirma principial libertatea de exprimare garantata prin Constitutie. Ne intoarcem insa inimile spre puterea Cerului si ne aducem aminte de suferintele pe care orice generatie crestina a trebuit sa le patimeasca pentru Dumnezeu.
Iubiti credinciosi,
Nu va temeti! Sa fim pregatiti de orice, fiindca ceasul infruntarii aduce Harul dumnezeiesc, iar de puterea Sa nu ne poate desparti nimeni. Facem apel la rugaciune si nu la retorica. Rugaciunea nu este arma de la urma, ci viata sufletului omului de credinta, doritor de pace. Certitudinea sadita in inima de obisnuinta rugaciunii e incomparabil mai de pret fata de tot ceea ce calculele omenesti ar putea sa prevada. Asistam la asalturile raului care periodic isi arata lipsa de scrupule ca sa poata descuraja si dispera. Nadejdea noastra este la Dumnezeu, convinsi fiind ca Biserica poate reinflori numai daca ii lasam Lui libertatea deplina de a sufla liber prin ruinele vietilor noastre.
In acest sens, in virtutea slujirii arhieresti prin care am fost investiti de Dumnezeu, dispunem ca ziua de 11 februarie 2009 sa fie zi de pocainta si adanca rugaciune pentru noi toti, fii ai Bisericii Romane Unite. Incredintam astfel Cerului strigatul nostru de dreptate care aici pe pamant pare sa fie auzit tot mai putin.
Iubiti credinciosi,
Toate innoirile in istoria mantuirii au pornit din darul Cerului si dorinta de a face pocainta pentru pacate din partea oamenilor. Gestul de speranta al acestei zile de post, ajun si rugaciune vi-l incredintam in genunchi impreuna cu binecuvantata de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria, intarindu-va in credinta. Cristos este cu noi in barca batuta de valuri, nu doarme si ne spune: „Nu te teme turma mica, caci i-a placut Domnului sa-ti dea tie Imparatia” (Luca 12, 32). Sa fie aceasta zi de 11 februarie pentru fiecare in parte, zi de reculegere in fata constiintei si post aspru precum facem de Vinerea Patimilor Domnului.
Cristos nu a murit ca erou, ci a fost dat mortii pentru ca Adevarul cerului intotdeauna a adus deranj si continua sa mustre istoria noastra omeneasca. Fiul lui Dumnezeu si-a purtat Crucea ca un renegat al istoriei, dar slabiciunea-i in fata raului a fost voita pentru ca prin pretul dragostei Sale, din moartea Sa, sa ne aduca mantuirea deplina.
Iubiti credinciosi,
Va suntem aproape si Va incredintam Domnului, iar prin cuvintele profetului reinnoim abandonarea noastra in puterea cerului: „Nu te teme Sioane, caci mainile tale nu vor slabi. Domnul Dumnezeul tau este in mijlocul tau ca un izbavitor puternic… Voi strange laolalta pe cei ce sunt intristati si fara sarbatoare si vor fi iarasi dintre ai tai, desi ocara apasa asupra lor… pe cei izgoniti ii voi strange de pe drumuri. Si ii voi face de lauda si cu nume, in tinuturile in care fusesera facuti de ocara” (Sofonie 3, 16-19).
Cu arhiereasca binecuvantare,
† LUCIAN
Arhiepiscop Major
Felicitari autoarei pentru acest articol, deosebit de bine documentat! Este bine sa se stie ca dupa actul odios din 1948 prin care se interzicea Biserica Unita cu Roma, Greco-Catolica, nici astazi, in plina democratie, Biserica nu-si gaseste linistea, fiind sicanata in continuu de oamenii lui Bartolomeu, infocat dusman al greco-catolicilor!
Apel impotriva dijmuirii posesiunilor greco-Calolic. de Ioan Marinoiu, ortodox.usa
Proectul de lege 368/2007, prin care se urmareste dijmuirea posesiunilor a
cultului Greco-catolic readus in discutie de deputatii PD-L Buda, Oltean Ion si Zegrean, este o contrazicere, aceia ca; ortodoxia este”Credinta adevarata” sau dreapta credinta” punerea in aplicare a legii de mai sus dovedim lumii civilizate ca Romania ortodoxa nu este un stat civilizat si nici de Drept.
Bisericii Greco-catolica Romania si romnaii ii datoreste infinit mai mult. Daca nu erau greco-catilicii, noi, romanii, am fi ramas analfabeti. Nu am fi fost uniti intr-un stat unitar. Ierarhii si preotimea ortodocsa, care in 1000 de ani nu au facut nimic pe taram social si cultural pentru poporul roman, a carei urmari este saracia romanilor intr-un stat cu bogatii imense. Biserica Greco-Catolica la 1698-1700 s-au intors la civilizatia occidentala. Cu ajutorul financiar si intelectual primit de la Vatican nu ca sa sa cucereasca teritorii cum gresit sustin preotimea noastra ortodoxa, Vaticanul se intinde cultural si spiritual pe tot in lumea ca sa civilizeze, pe romani i-a ajutat ca sa scoata un popor de neam latin din incultura balcanica, din intunericul cultural in care romanii au fost/sunt batjocoriti de nemernici calugari greci, rusi bulgari si sarbi in trecut, iar in prezent de calugarii nostrii, pentru ca sunt slugi pleate mamei Rusii ortodoxe. Romanii ardeleni greco-catolici in trei secole au facut cat n-au facut ortodoxii in o mie de ani. Acum fara nici o remuscare vor sa fure bunurile fratiilor de sange latin.
Confiscarea acestor bunuri este o rusine pentru BOR si pentru poporul roman ce-si zice dar nu este „drept credincios” daca incala cele Zece porunci; Sa nu furi. Sa nu poftesti nimic ce este al de aproapelui tau. Sa nu minti.
Parinte Patriarh Daniel, Domnule Presedinte, Domnule Prim Minisrtu, D-lor Presedinti ai Cameri Deputatilor si ai Senatului, abrogati lega 368. Este o rusine pe obrazul Romaniei. Acum suntem mari si tari, istoria insa va/ne va judeca.
Indepartati fila neagra a furtului a crimelor, a nedreptatii impotriva fratilor nostrii romani fii ai Bisericii greco-catolici din „Cartea de aur” a istoriei Romaniei.
03.02.2009 Nu se poate… de Ciprian
Nu se poate asa ceva…trebuie sa reactionam, nu putem lasa sa ni se incalce drepturile, ar trebui incepand de la credinciosi pana la epoiscopi sa luam atitudine si sa nu bataia de joc a politicienilor si a BOR.