În noaptea de 25 spre 26 iulie, 13 tineri au fost agresaţi de trei persoane necunoscute. Cei 13 tineri îşi petreceau week-endul în mijlocul naturii, aflându-se pe proprietatea bunicilor unui dintre ei.
Cei trei agresori au spart câteva geamuri de la casa de vacanţă şi au început să aplice lovituri excursioniştilor care de frica celor trei agresori au părăsit casa de vacanţă şi corturile pentru a se ascunde de aceştia.

Îţi creşte inima de bucurie când afli că şeful Poliţiei judeţului Bistriţa-Năsăud asigură opinia publică de faptul că ne ducem existenţa în cel mai sigur judeţ din România. Ştirea a fost anunţată cu ocazia prezentării bilanţului acestei structuri de poliţie pe primul semestru al acestui an. Nu ştim cum s-a ajuns la această concluzie, dacă potrivit aceluiaşi bilanţ infracţiunile judiciare sunt în creştere cu circa 24%, faţă de perioada similară a anului trecut.
Parcă dorind să infirme spusele şefului poliţiştilor din judeţ, în noaptea de 25 spre 26 iulie 2009, un grup de tâlhari a atacat mai mulţi tineri, din care 11 minori, i-au agresat fizic şi i-au jefuit de mai multe bunuri.

Statisticile ascund realitatea

Desigur, nu este treaba noastră să ştim în ce bază s-a făcut această apreciere, dar după cum bine constatăm, realitatea a ţinut să infirme în mod categoric spusele şefului IPJ BN. Nu trăim într-un judeţ chiar aşa de sigur, dacă cineva se îşi face iluzii cu acest lucru, cu siguranţă se înşeală. Statisticile acestea, care de obicei se spun pe la bilanţuri nu au de a face cu viaţa reală, ele sunt date mai mult ca să sune bine expunerea. Ele au mai mult rolul să ascundă realitatea. Viaţa de zi cu zi este mult mai dură şi, bineînţeles, poliţia nu este responsabilă de acest lucru. Faptul că se întâmplă mai puţine sau mai multe infracţiuni, nu are iarăşi de-a face cu activitatea poliţiei, asta ţine mai mult de societatea şi condiţiile sociale în care trăim.

La ora actuală nu cred că se poate vorbi prea mult de caracterul preventiv al activităţilor desfăşurate de poliţie, aceasta având mai mult un rol de constatare a infracţiunilor.
Caracterul preventiv al activităţilor desfăşurate de poliţie este mai mult un concept teoretic, care sună bine, dar în realitate nu are nici un efect.

S-au dus să se distreze

Evenimentul de o gravitate ieşită din comun a avut loc în noaptea de 25 spre 26 iulie 2009, pe raza localităţii Salva, în apropierea râului Someş, la confluenţa acestuia cu râul Sălăuţa. Un grup de 13 tineri, dintre care 11 minori, din Năsăud, cu ceva timp înainte au plănuit să petreacă sfârşitul de săptămână în mijlocul naturii.

Unul din componenţii grupului, având bunicii din acea zonă, a venit cu propunerea să meargă în locaţia respectivă, la confluenţa Someşului cu Sălăuţa, teren care aparţinea rudelor sale. În cursul zilei de sâmbătă s-au instalat în locul respectiv, unde exista şi o construcţie, impropriu numită casă de vacanţă, luând hotărârea ca pe timpul nopţii să se adăpostească, o parte dintre ei în căsuţa respectivă, iar o parte în cele două corturi pe care le aduseseră cu ei.

Nu ştiau ce îi aşteaptă

Nu după mult timp de la instalarea în tabăra improvizată, prin apropiere au trecut trei persoane, viitorii tâlhari din timpul nopţii. Între grupul de tineri şi cei trei vizitatori nepoftiţi a izbucnit spontan un schimb de replici, unul din cei trei reproşându-le că terenul respectiv ar aparţine familiei lui. Schimbul dur de replici a luat sfârşit când cei trei „musafiri” au plecat, nu înainte de a profera mai multe ameninţări la adresa grupului de tineri.

După amiaza şi seara a trecut într-un mod plăcut pentru tinerii năsăudeni. La căderea întunericului, după ce au stat la un foc de tabără, unde au cântat şi s-au distrat, s-au pregătit de culcare, mai ales că locaţia respectivă nu dispunea de nici o sursă de lumină. Grupul s-a împărţit în două – o parte au rămas în căsuţă, iar ceilalţi au plecat la  corturile instalate la o distanţă de circa 100 m de căsuţă, după o porţiune de teren cultivat cu porumb.
Agresiunea s-a petrecut imediat după miezul nopţii, fapt care dovedeşte premeditare în pregătirea actului criminal. Cei trei tâlhari, Ionuţ S., Vasile L. amândoi din Salva şi George D. din Nimigea de Sus, după recunoaşterea făcută pe timpul zilei, au aşteptat ca tinerii să adoarmă, iar apoi au dat iama peste ei şi au pus în aplicare ameninţările proferate în timpul zilei. Un alt fapt care demonstrează premeditarea agresiunii de către cei trei atacatori nocturni, este faptul că aceştia au acţionat înarmaţi cu nişte bâte, sau după cum ne-au relatat surse apropiate anchetei, cu nişte pari smulşi dintr-un gard.

Bătuţi şi jefuiţi

Atacul a fost fulgerător, toţi tinerii care au nimerit în calea bestiilor au fost loviţi cu brutalitate. Au scăpat de lovituri, grupul care a campat în cele două corturi, situate la circa 100 m de căsuţă. Îngroziţi, tinerii atacaţi au încercat să scape fugind de ploaia de lovituri.

De parcă nu era destul ce au făcut, prin bătaia administrată tinerilor, cei trei atacatori au trecut la partea a doua a acţiunii. I-au jefuit pe tineri, luându-le trei telefoane mobile, precum şi un MP3 player. Au mai sustras şi un rucsac, pe care l-au abandonat pe malul râului Someş.

Poliţiştii au intervenit rapid

În panica şi învălmăşeala, creată cineva a reuşit să alarmeze prin 112 organele de poliţie. Spre lauda lor, poliţiştii de la Postul de poliţie Salva au intervenit într-un timp relativ scurt, ulterior alăturându-li-se şi o echipă operativă a Poliţiei Rurale Năsăud. Imediat forţele de ordine participante la intervenţie au demarat ancheta. În toiul nopţii, toţi tinerii au fost audiaţi, iar în baza informaţiilor şi datelor furnizate de aceştia, atacatorii au fost identificaţi. În cursul dimineţii de duminică, aceştia au fost reţinuţi de poliţişti şi audiaţi. Declaraţia agresorilor, potrivit surselor noastre, este una de-a dreptul şocantă – au vrut doar să îi sperie pe tineri

Fără bani de expertiză

Luni, 27 iulie, patru dintre tinerii agresaţi s-au prezentat la laboratorul de Medicină Legală a judeţului Bistriţa-Năsăud, în vederea expertize medico-legale. Unul dintre tineri agresaţi a primit 4-5 zile de îngrijiri medicale, doi au primit 2-3 zile de îngrijiri, iar asupra unuia nu s-a făcut nicio constatare medico-legală, deoarece tânărul respectiv, chiar dacă era cel mai afectat de loviturile primite, nu a avut bani ca să achite contravaloarea expertizei medico-legale.
Acţiunea operativă a poliţiştilor a permis recuperarea celor trei telefoane mobile sustrase şi a MP3 playerului. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii de la Biroul Poliţiei Rurale Năsăud.

Doar o amendă?!

Surse apropiate anchetei ne-au dezvăluit că fapta celor trei agresori, atacul premeditat din timpul nopţii, lovirea în mod bestial a tinerilor şi jaful comis asupra acestora, se îndreaptă spre sancţionarea tinerilor cu o amendă penală. Fapta celor trei este încadrată ca „furt calificat”. Mai mult, unul dintre cei trei agresori, spun surse apropiate anchetei, este cunoscut ca având un comportament nu tocmai ortodox, acesta mai având la activ fapte similare. Incredibil, dar adevărat!

În condiţiile în care trăim în cel mai sigur judeţ din România, lucrul ni se pare perfect normal, măsura preconizată probabil face parte din setul de măsuri preventive demarate de poliţie. Rămâne de văzut dacă şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud este de acord cu soluţia propusă de poliţişti.

Ovidiu Tudoran

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.