Un adolescent din Dumitra este acuzat că a atacat cu cuţitul un poliţist. După nenumărate demersuri, familia minorului a reuşit să mute dosarul la Cluj. În aşteptarea pedepsei, minorul a mai primit o condamnare, pentru conducere fără permis.
Incidentul s-a produs la începutul acestui an, într-o noapte. Adelin Saicu, un adolescent de 16 ani din Dumitra ataca cu un cuţit artizanal un poliţist de la Ordine Publică în zona Gării. Totul s-a întâmplat în timp ce poliţistul se afla în timpul serviciului, în autospeciala de poliţie.
Potrivit unor surse din poliţie, agentul a scăpat datorită prezenţei de spirit, deschizând portiera maşinii de poliţie chiar când adolescentul încerca să-l rănească cu cuţitul. Adolescentul l-ar fi atacat pe poliţist pentru că acesta l-ar fi amendat în urmă cu un an.
În cele din urmă, adolescentul a fost trimis în judecată, însă apărătorul său a făcut tot posibilul să-l scape. Avocata Dora Meteş a susţinut că, chiar atunci când s-ar fi petrecut incidentul, Adelin Saicu a suferit o criză de schizofrenie şi a plecat în miezul nopţii de acasă, fără să îşi anunţe părinţii, intenţionând să ajungă în Cluj-Napoca.
Apărătorii mizează pe afecţiuni psihice
Minorul s-ar fi oprit într-un bar din zona gării din Bistriţa, unde poliţistul, care era însoţit de un jandarm, i-ar fi cerut să se legitimeze. Adolescentul a refuzat, iar poliţistul i-ar fi aplicat o corecţie corporală, după care l-ar fi încătuşat şi l-ar fi dus la sediul poliţiei.
Apărătorii minorului au mizat pe afecţiunile psihice, obţinând chiar de la Spitalul de Psihiatrie din Bistriţa un certificat medico-legal potrivit căruia Saicu ar suferi de schizofrenie. În timpul arestului însă, adolescentul a fost transferat la Bucureşti pentru a fi suspus unei contraexpertize.
Mai mult, Dora Meteş a formulat o plângere penală împotriva celor doi poliţişti şi a jandarmului din cadrul echipajului de patrulare. La dosarul respectiv există un certificat medico-legal, care atestă faptul că Saicu ar fi suferit unele leziuni care provin de la lovirea cu un corp dur.
Raportul IML Bistriţa-Năsăud spune că: „numitul Saicu Adelin a prezentat leziunile traumatice, care s-au putut produse după cum urmează: leziuni traumatice descrise la examenul obiectiv medico-legal s-au putut produce prin lovire cu sau de corpuri dure şi necesită din punct de vedere medico-legal 2-3 zile de îngrijiri medicale; leziuni traumatice care s-au putut produce prin cădere şi necesită din punct de vedere medico-legal în 1-2 zile de îngrijiri medicale; leziuni traumatice prin lovire cu un corp dur, care necesită 1-2 zile de îngrijiri medicale, leziuni traumatice, care s-au putut produce prin contenţionare (n.r. încătuşare), care nu necesită îngrijiri medicale”.
Fapta, încadrată ca ultraj judiciar
Văzând că minorul nu poate să scape de responsabilitate pe motiv că ar avea probleme psihice, s-a trecut la altă tactică: mutarea dosarului la altă instanţă de judecată.
În cele din urmă, Adelin Saicu a fost trimis în judecată, în data de 10 octombrie, la Judecătoria Cluj-Napoca, pentru „ultraj judiciar”. Conform noului Cod Penal, infracţiunea de ultraj judiciar reprezintă o formă agravată a infracţiunii de ultraj şi urmăreşte protejarea persoanelor cu atribuţii judiciare importante în realizarea actului de justiţie împotriva manifestărilor de violenţă psihică sau fizică pe durata exercitării acestor atribuţii.
Aici intră ameninţarea, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârşite împotriva unui judecător, procuror, poliţist sau jandarm aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
„Fapta de care este suspect inculpatul a fost îndreptată împotriva vieţii unui poliţist, motivat de faptul că acesta anterior l-a sanacţionat cu amendă contravenţională pe inculpat, infracţiune pedepsită de lege cu închisoarea mai mare de cinci ani, respectiv cu închisoare de la 7 ani şi 6 luni la 15 ani” se arată în motivarea hotărârii prin care judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au prelugit măsura de arest preventiv.
În aşteptarea pedepsei, minorul a mai primit o condamnare
În ciuda faptului că are doar 16 ani şi deja s-a pricopsit cu acuzaţii de ultraj, Adelin Saicu a mai primit o condamnare. Astfel, în aşteptarea pedepsei pentru ultraj, Adelin Saicu a primit o condamnare în luna octombrie a acestui an.
În data de 6 iunie 2016, pe când avea doar 15 ani, Saicu Adelin a fost trimis în judecată la Judecătoria Năsăud, pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Pedeapsa a venit la un an de la trimiterea în judecată. Judecătoria Năsăud decide ca acesta să fie pedepsit prin obligarea participării la un stagiu de formare civică. Deocamdată, minorul nu a atacat decizia judecătorilor.
„Se va dispune luarea măsurii educative a participării la un stagiu de formare civică pentru o perioadă de 4 luni, faţă de inculpatul Saicu Adelin, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Pe durata măsurii educative se va dispune obligarea inculpatului să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională. (…) Dispune obligarea persoanelor responsabile civilmente la plata sumei de 800 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, se arată în hotărârea judecătorilor năsăudeni.
Trimisul la şcoală, una dintre măsurile preferate ale instanţelor
Nu este prima dată când Judecătoria Năsăud se arată tolerantă cu minorii. În 2016, un adolescent de 17 ani din Suplai îl obliga pe un copil de 9 ani să îi facă sex oral şi să-l masturbeze pe fratele său de 13 ani. Fapta a fost comisă chiar pe o uliţă din localitatea natală, sub ochii curioşi ai altor minori.
Judecătorii de la Năsăud au considerat că minorul şi-a învăţat lecţia şi au dispus o măsură educativă, în ciuda faptului că infracţiunea despre care vorbim este una gravă. Aceasta presupune o supraveghere pentru o perioadă de 6 luni şi obligare inculpatului să meargă la şcoală.
Din fericire, în acest caz, Curtea de Apel Cluj, unde a ajuns dosarul, a fost mai drastică, condamnându-l la doi ani şi jumătate de închisoare.
Andreea Moldovan