O suta de voluntari ai asociatiei „Tasuleasa Social”, recrutati din liceele bistritene, au plantat la sfârsitul saptamânii trecute 12.000 de puieti, în valoare de circa 4.000 lei, într-o zona extraforestiera de 2,4 ha apartinând Ocolului Silvic Valea Sieului din judetul Bistrita-Nasaud.

Cei 8.000 de puieti de stejar si 4.000 de puieti de paltin au fost plantati pe o suprafata de 2,4 hectare cu sprijinul SC Rombat, al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vânatoare, a 45 de padurari de la ocoalele silvice private din judet, 15 politisti si zece reprezentanti ai unor firme private din industria lemnului.

Al treilea an de împaduriri

Acest an este cel de-al treilea an în care Asociatia „Tasuleasa Social” se implica în actiuni de împadurire în Bistrita-Nasaud si Suceava.
Organizatiile Tasuleasa Social si Die Johanniter au initiat un proiect de împaduriri în zona Piatra Fîntînele. Prima actiune a acestui proiect a avut loc între 24-27 mai 2005 si a constat în plantarea a 4.000 de puieti de molid oferiti de catre Ocolul Silvic Prundu Bîrgaului. A urmat apoi o actiune în zona Dorna Mica, la care au participat 30 de tineri voluntari (câte zece din Germania, Bistrita si Valea Bîrgaului), dar si maicutele de la Manastirea Piatra Fîntînele si un grup de surdo-muti din Oradea. Proiectul a fost dus mai departe în luna mai a anului 2006, când 60 de tineri din Germania si România au plantat aproximativ 7.500 de puieti într-o zona defrisata din Muntii Bârgaului (Gura Tisei).
Anul trecut, în luna septembrie, la o astfel de actiune din cadrul proiectului „Verde 003”, desfasurata în zona Dorna Candreni din judetul Suceava, a participat si presedintele Traian Basescu, care a plantat puietul cu numarul 10.000. Primului puiet a fost plantat de actorul Marcel Iures.
Alin Uhlmann Useriu, presedintele Asociatiei „Tasuleasa Social”, este hotarât sa se implice si pe mai departe în asemenea actiuni, care de altfel ar trebui sa aiba ca promotori institutiile statului. Practic, membrii asociatiei au luat taurul de coarne si umplu un gol facut de altii mai putin iubitori de natura si mai mult a câstigurilor imediate. Potrivit declaratiei lui Alin uhlmann Useriu, de fiecare data când a intentionate sa demareze o noua activitate de împadurire, cei cu care a avut discutii destul de aprinse au fost chiar padurarii – „oamenii verzi”.
În 2006 s-au efectuat împaduriri pe o suprafata de doar 19,6 hectare în afara fondului forestier de catre Directia Silvica Bistrita-Nasaud.
„Nu va pot ascunde îngrijorarea fata de timiditatea mediului de afaceri de a investi în actiuni ale organizatiilor non-guvernamentale. Dupa datele oficiale, suprafata împadurita ocupa 26% din teritoriul României. Dupa datele ONG-urilor, este vorba de 22%, dar, probabil, adevarul este undeva la mijloc. Oricum, pentru a avea un climat sanatos, trebuie sa ajungem la 40%”, a mai declarat presedintele Asociatiei „Tasuleasa Social”, Alin Ulhmann Useriu.

Aproape de cei loviti de soarta

Asociatia „Tasuleasa Social” este o organizatie non-profit, cu sediul în municipiul Bistrita, înfiintata la începutul anului 2001. Misiunea acesteia este aceea de a întari capacitatea de autodezvoltare a comunitatilor dezavantajate, prin sprijinirea acestora în depasirea problemelor de ordin economic si social, prin stimularea implicarii membrilor comunitatii în gasirea de solutii viabile, care sa corespunda nevoilor comunitare. Scopul lor este de a ajuta persoanele fizice, în special pe cele cu venituri reduse si minorii proveniti din familii dezorganizate sau sarace, sa beneficieze de o educatie corespunzatoare si de venituri pentru pregatirea profesionala. În colaborare cu alte persoane juridice non-profit din tara sau din strainatate, asociatia desfasoara activitati de ajutorare sub aspect medical. Crearea unui mediu social în care tinerii îsi exprima propria cultura, propriile valori si atitudini, reprezentând astfel o reala forta de inducere a schimbarilor pozitive, a promovarii valorilor democratiei, urmarind în acest sens realizarea unui interes general al unor colectivitati sunt alte câteva obiective ale asociatiei.
De sapte ani ofera cadouri de Craciun, celor mai putini favorizati de sorta. Mii de familii din judetele Bistrita-Nasaud, Bihor si Mures îi asteapta în fiecare an într-una din cele mai de ample actiuni organizate de Asociatia “Tasuleasa Social” – „Camionul de Craciun”. Tot ei au aratat tinerilor ce înseamna sa îti pese si au reactionat printre primii din judet la dramele cauzate de inundatiile din România din ultimii ani: Timis, Moldova, Raszt si Târlisua.
Au constientizat împreuna care sunt cauzele multor inundatii din tara noastra: defrisarile abuzive si necotrolate. De aceea au initiat cele mai ample proiecte de Împaduriri Interculturale si Educatie ecologica din judetul Bistrita-Nasaud si Suceava, insuflând astfel dragostea pentru natura si pentru protejarea acesteia celor tineri.

Liana Muresan

Padurea ne obliga la viata. Ea este aurul verde al planetei, pe care, vrem nu vrem toti o locuim. Depinde însa ce avem de gând sa facem mai departe, cum avem grija de ea.
În Bistrita-Nasaud s-au exploatat în nestire padurile, cel putin în ultimii 10 ani. Sute, poate chiar mii de tiruri au luat calea Europei sau a celorlalte judete, pline fiind cu busteni sau cherestea. Multe dintre exploatari au fost legale, chiar daca nu justificate, altele ilegale. Este foarte cunoscuta, de altfel, practica multora dintre agentii economici care, dupa câstigarea unei suprafete de padure prin licitatie pentru a fi exploatata, si-au întins ghearele si în locurile vecine neprevazute taierilor. Dar goana dupa bani a fost si mai este înca mult mai puternica decât ratiunea.
Bistrita-Nasaud ocupa locul I la infractiuni silvice la nivel de tara, iar dezastrul este la un pas de noi.
Un singur autoturism consuma oxigenul necesar unui om pe timp de un an de zile. Un hectar de padure este în masura sa retina între 30 pâna la 80 de tone de impuritati si prelucreaza într-o luna circa 10 kg de bioxid de carbon, eliberând tot atâta oxigen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.