Liberalul Mihai Bumbu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, ar putea fi exclus din partid în plină precampanie electorală. Decizia vine ca urmare a încălcării înţelegerii dintre PNL şi PSD, prin care Mihai Bumbu nu trebuia să participe la ultima şedinţă de Consiliul Judeţean, la fel ca şi ceilalţi consilieri liberali.

De la judeţ s-a trimis la nivel Central propunerea de excludere a lui Mihai Bumbu din partid, urmând a se lua o decizie finală. Cei care se împotrivesc acestei propuneri sunt însă primarii liberali.

După ce, recent Mihai Bumbu a participat la o şedinţă de Consiliul Judeţean fără acordul partidului din care face parte, Biroul Politic Teritorial al PNL BN a propus excluderea acestuia din rândul liberalilor. Mihai Bumbu este acuzat că nu ar fi la prima abatere de acest gen şi nu se încadrează în chestiunile de ordine interioară ale partidului.

Liberalul în cauză se declară nevinovat şi marşează pe faptul că excluderea lui nu poate fi hotărâtă decât de membrii Delegaţiei Permanente Naţionale a PNL, din care el face parte.

Deşi cei de la judeţ sunt decişi să meargă până în pânzele albe pentru excluderea din partid a lui Mihai Bumbu, primarii liberali se împotrivesc. Din cei nouă edili, şapte spun că au semnat deja memoriul privind renunţarea liberalilor la această propunere, justificând că nu este ceva întemeiat şi nici oportun în această perioadă de precampanie electorală.

Ţintean argumentează

Preşedintele interimar al PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Ţintean, consideră că este absolut justificabilă atitudinea sa şi a Biroului Teritorial Politic al PNL de a ajunge la această decizie privind propunerea de excludere a lui Mihai Bumbu din partid. „Am stabilit ca din partea noastră, consilierii judeţeni să nu participe la şedinţă pentru că nu ştiau ordinea de zi şi au fost convocaţi prin telefon. De faţă a fost şi Mihai Bumbu şi împreună am stabilit că se vor prezenta doar atunci când preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, înţelege să respecte regulamentul. La fel au hotărât şi consilierii judeţeni ai PSD. Deşi s-a stabilit aşa, Mihai Bumbu s-a prezentat la şedinţă fără nicio explicaţie, aşa doar ca să facă hatârul preşedintelui. A încercat o motivaţie care evident nu are susţinere politică, cum că trebuia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Am solicitat un punct de vedere, nu ni l-a dat, ci a precizat că aşa a considerat dânsul să meargă. Ori aşa nu se poate funcţiona într-o filială judeţeană. Ar părea o filială ruptă, iar eu nu vreau să conduc o asemenea filială. În aceste condiţii am sesizat Biroul Politic Central şi am cerut să facă propunerea către Delegaţia Permanentă, pentru ca să fie sancţionat cu excluderea. Oricum lucrurile sunt apanajul Biroului Politic Central. (…). Nu este oportună această situaţie acum înainte de alegeri, dar nici nu cred că este indicat să conducem o organizaţie judeţeană de care să se râdă fiindcă facem hatârul altora. Cred cu tărie în continuare că disciplina internă de partid are un rol important”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean.  

Vicele Bumbu se declară nevinovat

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, liberalul Mihai Bumbu, spune că în toată această poveste nu consideră că ar fi făcut vreo greşeală şi speră în continuare la o remediere a situaţiei. „Eu plec de la ideea că nu am greşit, dar dacă totuşi cineva socoteşte că este o greşeală, atunci, sigur că, această greşeală ar putea fi judecată şi discutată altfel decât cu măsurile cele mai drastice, ca să zicem aşa. Sigur că, Biroul Judeţean nu putea să hotărască excluderea mea din partid, dar poate face această propunere de sancţionare. Ei nu pot sancţiona în cazul meu, datorită faptului că eu fac parte din Delegaţia Permanentă Naţională, şi este de competenţa acestui for să ia o hotărâre. (…). Plecând de la faptul că eu nu consider că este o greşeală, sper că Delegaţia Naţională va analiza şi judeca, şi nu o să se ajungă chiar aici. Mă bazez pe faptul că acolo nu mai sunt nişte interese locale care să tulbure apele. Un răspuns se va da după ce va avea loc Delegaţia Naţională, asta este o problemă pe care Bucureştiul o va stabili. În momentul de faţă, cred că toţi factorii, indiferent că suntem la Consiliul Judeţean sau în alte structuri sau poziţii în partid, trebuie să avem un singur lucru în faţă. Dacă acum, în momentul acesta nu susţinem toţi candidatura la preşedinţie a liberalului Crin Antonescu, atunci degeaba ne ocupăm cu probleme mărunte în partid şi cu alte chestii de genul acesta. Cred că astea ar trebui să le lăsăm pe mai târziu sau să le analizăm nu cu foarte multă vehemenţă, fiindcă, repet, eu consider că acum este momentul în care toate forţele trebuie canalizate nu pe răfuieli interne, ci pe candidatura lui Crin Antonescu la preşedinţie”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Bumbu.

Dorin Popescu: „Noi îl sprijinim pe Crin Antonescu, cu sau fără Mihai Bumbu”

Potrivit precizărilor făcute de consilierul judeţean liberal Dorin Popescu, propunerea de excludere a lui Mihai Bumbu din partid a fost o decizie majoritară a Biroului Permanent Judeţean, datorită unor abateri repetate ale vicepreşedintelui CJ BN, de la strategia partidului. Popescu susţine că totul a culminat cu faptul că în ultima delegaţie permanentă s-a luat o decizie votată în unanimitate de către delegaţie prin care orice membru numit sau ales într-o funcţie şi reprezintă partidul, trebuie să se subordoneze în totalitate hotărârilor luate de către Birou. „Din păcate, domnul Mihai Bumbu nu a respectat această decizie şi s-a prezentat la o şedinţă la care noi hotărâsem chiar în ziua precedentă că nu mergem. Prin prezenţa dânsului a creat o majoritate şi s-a putut desfăşura şedinţa de Consiliu Judeţean, într-un moment în care se discutau proiecţii de buget pe următorii ani. Noi am ales să nu ne prezentăm la această şedinţă chiar datorită lipsei de informaţii pe care o aveam. Mai mult decât atât, prin negocierile pe care dânsul le-a purtat, PNL a pierdut în jur de patru miliarde din banii pe care noi preconizam să-i împărţim primăriilor noastre liberale. Au fost o serie de lucruri care au culminat cu acea prezenţă singulară, deci doar domnia sa s-a dus la acea şedinţă. Biroul Judeţean a hotărât excluderea. Urmează paşii statutari care sunt pe parcurs, s-a făcut deja informarea către Biroul Politic Central iar acesta va hotărî să supună Delegaţiei Permanente propunerea de excludere”, a precizat consilierul judeţean, Dorin Popescu.

Primarii liberali îi ţin partea lui Mihai Bumbu

Primarul comunei Livezile, Olimpiu Neamţ consideră că propunerea de excludere din partid a lui Mihai Bumbu este una pripită din partea lui Ioan Ţintean, pentru că în primul rând ţine de Biroul Politic Central, nu de judeţ. „Domnul Mihai Bumbu fiind vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, nu putem lua noi hotărârea aceasta. Din punctul meu de vedere e aberant şi parcă puţin aşa pătimaş dintr-un anumit punct de vedere. Nu cred că e normală această propunere în perioada aceasta de campanie. E o atitudine destul de dură. Noi acum trebuie să strângem rândurile să ne mobilizăm pentru campanie, nu să avem ieşiri de genul acesta. Mi se pare deplasată iniţiativa şi nu va fi aşa, vă promit şi eu, numai dacă ceva sparge partidul. Atunci probabil o parte pleacă şi o parte rămâne cu domnul Ţintean. (…) Nu cred că Mihai Bumbu a încercat să ia partea PD-L- ului . Eu cred că în politică trebuie să mai şti să te şi apleci, să mai şi cedezi, mai ales când eşti şi în opoziţie, trebuie să mai faci compromisuri pentru primarii care te reprezintă acolo în judeţ. I-am spus şi domnului Ţintean că a greşit în faza aceasta pentru că m-a întrebat dacă plec şi eu în cazul în care pleacă Bumbu. Ori asta mi se pare o atitudine dictatorială care se practica prin anii 85 – 86, ani pe care eu i-am trăit şi i-am parcurs. Mai ales că suntem un partid liberal, trebuie să avem o atitudine deschisă şi dacă nu ne convin lucrurile să le spunem pe nume şi să analizăm”, spune Olimpiu Neamţ.

De asemenea, primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa este de părere că actuala conducere a PNL Bistriţa-Năsăud nici măcar nu cunoaşte legislaţia. „La nivel politic teritorial au hotărât excluderea lui Mihai Bumbu, ori el e membru în Consiliul Naţional. Ce ne-a instigat cel mai tare şi pe noi, în primul rând pe mine şi pe Olimpiu Neamţ a fost faptul că noi doi făceam parte din Biroul Politic Teritorial, am fost invitaţi la şedinţe, până atunci ne punea să votăm. Dar la acea şedinţă, la punctul 1 de pe ordinea de zi legat de unele organizaţii locale ne-a pus să votăm, iar la punctul 2, unde era excluderea lui Mihai Bumbu, ne-a spus că nu avem drept la vot că suntem doar consultativi . (…). Acum când trebuie să faci campanie electorală pentru Crin Antonescu, te lupţi cu morile de vânt din  interiorul partidului”, a explicat Moniţa. Primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi consideră că acest moment nu este cel mai propice pentru o astfel de atitudine. „Eu, în calitate de primar şi membru PNL consider că nu e cel mai bun moment, având în vedere că ne apropiem de o campanie electorală şi Crin Antonescu are nevoie de cea mai mare susţinere din partea noastră. Cred că nu e oportun ca acum noi să ne apucăm de excluderea membrilor din partid, având în vedere că suntem şi puţini, nu suntem un partid foarte numeros. Eu voi face tot ce e nevoie alături de ceilalţi colegi ai mei primari, pentru ca domnul Mihai Bumbu să nu fie exclus din partid şi mai ales din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Am semnat şi eu memoriul. Eu ştiu că suntem deja şapte primari care am semnat cu excepţia primarului de la Poiana şi a domnului Bendean. (…). Voi rămâne în PNL chiar dacă nu îmi place la ora actuală preşedintele interimar , dar vreau să scot un scor foarte bun pentru PNL la nivelul comunei  Spermezeu”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Sorin Hognogi.

Ioan Turc: „Propunerea de excludere a lui Bumbu e inexplicabilă”

Contactat telefonic de redactorii Gazetei de Bistriţa, fostul preşedinte al PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, a declarat că, în opinia lui, în acest moment în PNL, ierarhiile sunt răsturnate. „ Au un cuvânt greu de spus, oameni care nu au demonstrat niciodată nimic din punct de vedere al eficienţei politice, oameni care în lupta electorală au făcut scoruri derizorii. În acelaşi timp, oameni care ţin până la urmă la Partidul Naţional Liberal prin tot ceea ce fac, mă refer la primari, consilieri judeţeni şi locali, au devenit o anexă a unei găşti care nu-şi urmăreşte decât propriile interese. Consider că propunerea de excludere a lui Mihai Bumbu din partid este inexplicabilă, dacă ne raportăm la perioada pe care o traversăm. Suntem în precampanie electorală, urmează o campanie foarte dură pentru obţinerea fotoliului de preşedinte al României. Ori, în acest context, fiecare partid politic se mobilizează iar acest lucru este valabil şi la nivelul filialelor judeţene. Sunt dezolat să observ faptul că domnul Ioan Ţintean nu reuşeşte să găsească cadenţa potrivită. Cred că ar fi necesară o analiză mai clară asupra a ceea ce se întâmplă, şi asupra obiectivelor pe care Filiala Judeţeană şi le asumă. Dacă se va merge tot pe această linie, şi o spun cu toată tristeţea, o să asistăm la rezultate dezastroase la alegerile care urmează”, a spus Ioan Turc.

Mihai Bumbu nu este dorit în campania liberalilor

Potrivit precizărilor făcute de liberalul Dorin Popescu, campania electorală pentru prezidenţiale se va desfăşura foarte bine şi fără Mihai Bumbu. „ Dacă domnul Bumbu consideră că partidul lui poate să fie persoana lui nu are decât să hotărască cum vrea dar nu poate reprezenta PNL-ul. Treaba lui dacă vrea sau nu să se implice în campanie, pe noi nu ne interesează, tocmai datorită faptului că a dovedit, cel puţin până acum la ultimele luări de poziţie, că nu este alături de PNL. Pe noi ne interesează doar interesele partidului nostru. Noi îl sprijinim oricum pe Crin Antonescu cu sau fără ajutorul domnului Bumbu, nu ne afectează cu absolut nimic, noi suntem alături de Crin Antonescu şi nu de acum. Indiscutabil că vom continua demersurile până la excluderea lui finală din partid pentru că nu este nici la prima abatere, a mai fost atenţionat de mai multe ori”, a explicat Dorin Popescu.

Ioan Moniţa: „PNL va mai prinde funcţie în CJ BN când o să fiu eu popă la Ierusalim!”

Cei trei primari liberali contactaţi de Gazeta de Bistriţa consideră că Mihai Bumbu s-a implicat cât a putut pentru a-i ajuta pe primari. În opinia lor, dacă PNL pierde funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, sunt slabe şanse ca pe viitor să fie recâştigată. „ Eu cred că Bumbu a făcut cât a putut el pentru primari, cel puţin pentru mine a făcut. Susţin lucrul acesta, am spus-o şi în şedinţa de birou. Chiar dacă nu am avut noi foarte mare ajutor, atâta cât s-a putut ne-a ajutat, pe lângă faptul că atunci când am avut o problemă de rezolvat la Consiliul Judeţean, dacă nu am reuşit să o rezolvăm pe moment, dânsul ne-a mai ajutat”, mărturiseşte Sorin Hognogi, primarul comunei Spermezeu.

Edilul comunei Livezile, Olimpiu Neamţ se declară mulţumit de implicare lui Bumbu în scopul ajutării primarilor. „A încercat să facă cât a putut pentru primari, am avut discuţii şi cu dânsul personal şi mi-am dat seama de activitatea pe care a avut-o până acum. (…). Eu mi-am precizat poziţia în Biroul Politic Judeţean. Dacă atitudinea domnului Ţintean rămâne tot aceasta, locul meu nu se mai regăseşte lângă dânsul acolo. Deci, dacă va dori să continue aşa, eu nu voi mai fi în Biroul lui Politic până nu se schimbă preşedinţii. I-am promis asta şi i-am spus-o şi în faţă”, precizează Olimpiu Neamţ.

Nici primarul comunei Romului, Ioan Moniţa nu neaga atitudinea pozitivă pentru primari din partea vicepreşedintelui CJ, Mihai Bumbu. „Din poziţia pe care o are consider că dânsul a făcut tot ceea ce a fost omeneşte posibil să ne apere interesul. Singura sursă de finanţare mai mare a primarilor PNL din Bistriţa-Năsăud era şi este Consiliul Judeţean. Prin atitudinea pe care au luat-o mai marii partidului de la nivel de judeţ, ne-au lăsat şi fără susţinerea respectivă, pentru că PNL-ul nu va mai prinde post de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, cum nu sunt eu preot din Ierusalim”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa.

Cei şapte muşchetari s-au făcut doi?

Liderul liberalilor din judeţ, Ioan Ţintean crede că acei primari care au semnat împotriva excluderii din partid a lui Mihai Bumbu, sunt de fapt doi şi nu şapte. „Cei şapte primari de care se aude că au semnat sunt de fapt doi. Eu am vorbit cu primarii. Ştiu de primarul Moniţa, care el oricum este pasager pe la toate partidele şi care a primit o groază de bani de la PNL, şi nici nu trebuie să de-a voturi pentru Ţintean ci pentru PNL. Tot aşa trebuie să facă şi cel de la Livezile pentru că PNL a dat bani pentru investiţii şi alte cheltuieli de capital. Ei nu trebuie să voteze cu mine. Când o să le cer eu voturi pentru mine, atunci să nu mi le dea. Primarul de la Urmeniş, eu l-am făcut primar. Cu cel de la Spermezeu am fost personal şi am vorbit şi a spus că a comentat dar nu pleacă din partid ci din contră vrea să de-a 80% la alegeri. Până la urmă o să rămână Moniţa să bată pe la porţile altor partide”, a spus Ţintean.

Mihai Bumbu: „La primari e bazinul de voturi!”

Legat de primarii liberali, Mihai Bumbu spune că îi cunoaşte din perioada în care nu au fost în această funcţie şi că a legat treptat cu ei, o relaţie bună. „ În 2008, înainte de campania pentru alegerile locale, eu am fost desemnat să conduc această campanie. Şi vă spun, fără lipsă de modestie, că am făcut tot ce-am putut pentru a duce cât mai bine această sarcină. Şi consider că m-am achitat de problemă fiindcă veneam de undeva de la 10% la nivel de judeţ şi am obţinut vreo 20% la nivel de judeţ, la alegerile locale. Veneam cu 4-5 primari şi am făcut 9, deci lucrurile au mers aproape dublu. Toţi am făcut eforturi atunci, unii mai mult, alţii mai puţin. Dar eu am avut o relaţie foarte bună cu ei de atunci, când erau de fapt candidaţi şi nu primari şi desigur că i-am ajutat. Mulţi au simţit-o. Şi când au fost alţi preşedinţi la partid, eu am intervenit întotdeauna în primul rând pentru primari să fie ajutaţi pentru că acolo am considerat bazinul de voturi care poate fi menţinut. În momentul în care am venit la Consiliul Judeţean, acelaşi lucru a fost pentru mine prioritar. În Consiliul Judeţean eu nu am avut şi nu am alt interes decât să îi ajut pe primari atât cât se poate”, a precizat vicepreşedintele CJ BN, l Mihai Bumbu.

Ludovic Orban se abţine de la declaraţii

Contactat telefonic de redactorii de la Gazeta de Bistriţa , vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban a declarat că a fost sunat de câţiva primari liberali din judeţul Bistriţa-Năsăud cu privire la propunerea de excludere a lui Mihai Bumbu dar, nu a reuşit încă să discute situaţia şi cu preşedintele PNL B-N, Ioan Ţintean. „Am auzit părerea primarilor, dar vă spun sincer că nu am apucat să discut cu preşedintele Ioan Ţintean şi până nu cunosc şi opinia dânsului nu pot să mă pronunţ în această situaţie. Mi se pare corect să discut şi cu preşedintele”, a spus Ludovic Orban.

O decizie finală privind excluderea din partid a liberalului Mihai Bumbu va fi luată de către Delegaţia Permanentă Naţională a PNL, din care acesta face parte. Până atunci însă, „jocul de popice” se desfăşoară la noi, pe un teren minat, pregătit special pentru ceea ce urmează: alegerile prezidenţiale.

Iulia STUPINEAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.