Armata si Biserica il sprijina din umbra pe dezvoltator
Incompatibila familie Hrudei il judeca pe prietenul Dascalu

Biserica si Armata sunt doua institutii in care populatia din Romania inca mai are incredere. Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Group si dezvoltatorul ansamblului Palas de la Iasi, are de partea lui aceste doua mari institutii in lupta sa cu legea. Justitia, cea care i-a dat “reject” celui mai mare proiect al omului de afaceri in mai multe sentinte aparent definitive, are si ea de isi platit politele, iar una dintre judecatoarele care judeca legitimitatea complexului Palas, Maria Hrudei se afla intr-o posibila stare de incompatibilitate datorita statului sotului sau care l-a “ajutat” pe Dascalu intr-un alt dosar. Serviciul Roman de Informatii(SRI) si probabil o relatie Serviciul de Informatii Externe(SIE)-Israel sunt alte arme forte ale afaceristului iesean, iar cand mai pui la calcul un tandem transpartinic, la care ar fi partas chiar fostul premier al Romaniei si actualul lider al PDL, Emil Boc, scenariul pare perfect. Inspectoratul de Stat in Constructii si Inspectoratul Teritorial de Munca sunt alte institutii care sustin un proiect imobiliar privat de parca ar fi al statului. Mai mult decat atat, Dascalu este suspect de o deturnare de fonduri de 8 milioane de lei din bani publici.

Iulian Dascalu este unul dintre oamenii cu cele mai multe relatii din Romania dupa cum anuntau chiar ambasadorii Statelor Unite la Bucuresti, conform unor telegrame Wikileaks. Prietenia cu Prea Fericitul Daniel l-ar fi ajutat pe Dascalu sa se apropie chiar de Emil Boc in vremea cand era primul ministru al Romaniei. Mai mult decat atat, Prea Fericitul Daniel ar fi „cedat” mitropolia Ardealului in mana lui Andrei Andreicut, prieten cu Emil Boc. Astfel, Boc l-ar fi pus pe Andreicut mitropolit al Ardealului, mitropolie sabotata ulterior de Daniel in favoarea lui Laurentiu Streza, mitropolitul Sibiului. Dar pentru numirea lui Andreicut, Boc ar fi trimis o comanda in interiorul PDL sa sustina proiectul Palas a lui Iulian Dascalu.

Controale oprite de la Bucuresti
Oficialii Inspectoratului Teritorial de Munca(ITM) Iasi ar fi dat la un moment dat amenzi pe banda rulanta  proiectului Palas din Iasi. Pana la un moment dat cand controalele s-au oprit brusc si oamenii care lucrau la negru nu mai erau controlati in cadrul proiectului Palas. Dupa ce a venit “ordin” de la Bucuresti, inspectorii ITM l-ar fi lasat mai moale pe dezvoltatorul iesean, conform unor surse din interiorul ITM Iasi.

ISC, oprit la Bucuresti cu Armata
Un director adjunct de la Inspectoratul de Stat in Constructii(ISC) Iasi ar fi fost o alta institutie publica care nu era de acord cu proiectul Palas, conform unor surse din interior. Mai mult decat atat, directorul ar fi mers la Bucuresti sa prezinte situatia parcarilor ilegale de la ansamblul Palas, dar un sef de la Bucuresti i-ar fi zis ca daca nu lasa acest proiect in pace zboara din functie, informeaza aceleasi surse. Proiectul Palas ar fi un proiect de interes national in caz de razboi, iar tancurile ar trebui sa parcheze acolo si sa se baricadeze. De aici ar rezulta relatia lui Dascalu cu armata, care l-ar proteja de mai multe „rele.”

Relatia Podaru-Pop
Ovidiu Podaru este conferentiar la facultatea de Drept si a fost o mare parte din viata sa subordonat fostului decan, Liviu Pop, care are relatii indirecte cu Iulian Dascalu. Podaru este avocatul celor de la Iulius Mall in procesul care se va judeca la Cluj-Napoca si care va fi hotarat de judecatoarea Maria Hrudei.

Interventia familiei Pop

Avocata lui Iulian Dascalu de la Cluj-Napoca este Ramona Pop, verisoara Dacianei Deritei, cea care a „fabricat” alaturi de Mircea Hrudei dosarul Gazeta si cel al lui Arpad Paszkany. Revenind, dosarul va fi judecat din postura de incompatibilitate de sotia lui Mircea Hrudei, Maria Hrudei. Familia Pop este bine-cunoscuta in Cluj-Napoca pentru influentele pe care le excercita in lumea justitiei doar pentru a-si favoriza familia. Ramona Pop este avocata la fostul decan al Facultatii de Drept, Liviu Pop.

Inceputurile lui Dascalu
Totul a inceput in Craciunul anului 2004 cand primarul din Iasi, Gheorghe Nechita(PSD), i-a acordat cu dedicatie si fara licitatie un spatiu de 11 hectare lui Iulius Group pentru un proiect de 1.200 de apartamente. Pana la urma Dascalu si-a permis sa ia un spatiu de trei ori mai mare, de 320.00 de metri patrati, iar apartamentele sunt numai 100. Curtea de Apel Oradea a anulat dupa cinci ani de judecata hotararea 576 a Consiliului Local Iasi prin care Dascalu primea cele 11 hectare fara licitatie. Meritul este al omului de afaceri Danut Prisecariu, proprietarul societatii SC Alimentara SA, care a contestat inca din 2006 atat hotararea de consiliul local, dar si hotararile 3 si 4 din 2005 prin care s-a decis asocierea dintre Consiliul Local Iasi si SC Iulius Group. Judecatorii de la Oradea au respins si cererea de interventie in interesul Consiliului Local Iasi a paratului SC Iulius Group.
Iulius Mall si-a inceput blatul cu primarul Nechita in Iasi in momentul in care au demolat cantina celor 20.000 de studenti pentru a construi Iulius Mall. Au promis ca vor construi una noua, dar utilitatea publica a transferarea banilor din bugetul studentilor in buzunarul personal al lui Iulian Dascalu reprezinta interes public pentru Nechita si din acest motiv au continua asocierile. Ilegalitatea in asocierea de la Palas este ca primaria trebuie sa primeasca in urma asocierii 10% sau minim 110.000 de euro fara sa plateasca nimic, iar intr-o asociere public-privat nu exista nicio sansa ca un partener sa fie obligat sa primeasca doar beneficii, fara sa plateasca nimic. Ilegalitatii si sfidarea numeroaselor legi este inferioara interesului public de a-l imbogati pe Iulian Dascalu.


Autorizatia anulata a sase cladiri din cadrul Palas

Alti doi oameni de afaceri, Sorin Ionescu si Zaharia Schroter, au obtinut in instanta anularea autorizatiilor de constructie pentru toate cladirile la mai aproape de 100 de metri de Palatul Culturii. Astfel, sase cladiri din ansamblul „Palas” au fost anulate de Tribunalul Iasi, deoarece instanta a recunoscut ca era nevoie de un PUZ-CP. Acest document nu a fost obtinut de oficialii Iulius Group.

Tunul de 20 de milioane a lui Dascalu

Iulian Dascalu a vandut un activ de aproximativ 22 de milioane de lei, circa 5 milioane de euro in anul 2010 pentru care a primit doar 5 milioane de lei in prima instanta. Din aceasta suma a platit un impozit pe profit de 3,2 milioane de lei, insa un contabil chestionat de Gazeta de Cluj a sustinut ca a fost efectuata o greseala in actele financiare de puse de societatile lui Dascalul. Vizata este societatea Saltim Hermes, una dintre cele mai importante societati din zecile de companii la care este actionar ieseanul. Dascalu a cerut recent scutirea unor taxe de 8 milioane de lei de la Primaria Iasi motivand ca afacerile merg prost, nedorind sa treaca suma de 22 de milioane de lei pe cifra de afaceri. Astfel, Dascalu s-a dat lovit intentionat cel mai probabil pentru a iesi pe plus cu acei 8 milioane de lei.
„Societatea Saltim Hermes are 17 milioane active circulante care nu reprezinta bunuri, ci o creanta care o are cineva catre respectiva societatea. Au avut venituri din activitate curenta si a avut niste venituri din activitate exceptionala. Oficialii companiei le-au declarat ca venituri. Lucrurile sunt normale din punct de vedre a bilantului. Poate sa fie niste cladiri pentru ca vorbim de venituri de 22 mil din care numai 924 lei sunt in cifra de afaceri. Daca cumva vorbim de apartamente construite si vandute e o greseala clara. Putea sa intre in cifra de afaceri. Cel mai probabil veniturile sunt din grupa 7.5 Au platit TVA, au platit impozit, dar cifra de afaceri reprezinta totusi un indicator de activitate. In 90% din cazuri contabilul e cretin. Cand se vinde un imobil il vand ca si venit din activitati din alte venituri de exploatare, desi firma are acest obiect de activitate. Din punct de vedere fiscal mai degraba dezavantajeaza firma. Presupun ca aceasta suma e o vanzare de activ”, a declarat un expert contabil sub protectia anonimatului.
Dosarul 1142/35/2010 privind legalitatea proiectului Palas se va judeca la Curtea de Apel Cluj pe 16 mai 2012.  Surse judiciare au declarat ca in cadrul dosarului se va face o cerere de revocare a judecatoarei Maria Hrudei.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.