Binecunoscutul arheolog bistrițean Gaiu Corneliu, acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj de abuz în serviciu, tăinuire şi delapidare, a fost achitat, luni, de magistrații de la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Aceeași sentință a fost pronunțată și pentru celălalt inculpat din dosar, Ovidiu Gălăman, un bistrițean care avea ca hobby căutarea de artefacte.

Potrivit procurorilor, Corneliu Gaiu ar fi evaluat şi ar fi înlesnit valorificarea unor obiecte arheologice extrem de preţioase provenite de pe urma unor teledetecţii ilegale efectuate de Oliver Gălăman. În 2015, pe când era directorul Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, Cornel Gaiu i-ar fi plătit lui Gălăman 50.000 lei din banii instituţiei pentru achiziţionarea unui vas de aur de 320 de grame, a unui topor şi a unei dălţi, ambele din bronz.

În iulie 2015, Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost percheziționat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, după ce aceştia primiseră informaţii că anumite persoane din cadrul instituţiei înlesnesc activităţi ilegale de teledetecţie în situri arheologice, iar obiectele găsite sunt vândute ilegal de „arheologii” amatori, după ce acestea erau evaluate de unii specialişti din cadrul aceleiași instituţii bistriţene, dar şi din cadrul Muzeului de Istorie al Transilvaniei din Cluj. 

În ziua percheziţiei au fost scotocite şi alte 6 locaţii din Bistriţa şi Cluj-Napoca, printre acestea numărându-se locuinţa arheologului Corneliu Gaiu, cea a lui Oliver Gălăman, dar şi biroul şi locuinţa cercetătorului Mihai Rotea de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj.

În urma percheziţiilor, aproximativ 500 de unelte şi arme antice din fier, monede, vase ceramice şi din aur, brăţări, inele cu valoare arheologică, care datează din epoca bronzului (2000 – 1000 î. Hr.), a căror provenienţă nu a putut fi justificată, au fost ridicate de anchetatorii clujeni. La acel moment, valoarea obiectelor ridicate de anchetatori a fost estimată la circa 150.000 de lei (aproximativ 35.000 de euro).

După mai bine de un an de anchetă, în 2016, procurorii clujeni l-au trimis în judecată pe Corneliu Gaiu, dar şi pe Oliver Gălăman.

Arheologul bistriţean a fost acuzat de tăinuire, abuz în serviciu în formă continuată, delapidare şi accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu fără autorizare prealabilă.

De asemenea, Oliver Gălăman a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu fără autorizare prealabilă şi în formă continuată, şi furt calificat în formă continuată.

Luni, magistrații de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care au judecat dosarul, au decis că faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de legea penală, ori nu sunt prevăzute de legea penal, astfel că ambii inculpați au fost achitați. 

Totuși, instanța a menținut ca măsură asiguratorie poprirea sumei de 50.000 lei pe care Ovidiu Gălăman a primit-o de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, și totodată a decis să îi restituie acestuia detectorul de metale cu ajutorul căruia a descoperit artefactele.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în apel în termen de 10 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.