Furnizorul de apă și canal, Aquabis cumpără două autoutilitare cu peste 300.000 de lei și mai baga jumătate de milion de lei în închirierea de utilaje cu șoferi pentru 5 dintre substațiile sale. Deși de lucrările de extindere și reabilitare a rețelelor de apă și canal se ocupă diferite firme, furnizorul Aquabis trebuie să fie pregătit pentru intervenții în întreg județul.
Furnizorul de apă și canal Aquabis cumpără cu 312.000 de lei două utilaje, pentru parcul auto al societății din Bistrița. Este vorba despre o autoutilitară cu 3 locuri, care trebuie să aibă, printre dotări asistență la plecarea din pantă, controlul tracțiunii, asistent la frânare de urgență, avertizare la frânarea de urgență, protecția antirostogolire, încuietori de înaltă securitate, blocare automată a ușilor când viteza depășește mai mult de 8 km/h, direcție servo-asistată sau acoperire podea cu cauciuc ușor de curățat în cabina șoferului.
Cea de-a doua autoutilitară va avea dotări similare, însă trebuie să fie prevăzută cu 6 locuri. De asemenea, aceasta trebuie să aibă banchetă dublă pentru pasageri cu spațiu de depozitare și măsuță pliabilă sau echipament de pornire la -20 de grade. Ambele autoutilitare trebuie să fie dotate cu mai multe locuri de depozitare.
„La momentul livrării fiecare autoutilitară va fi livrată cu numere provizorii, pachet legislativ cu trusă extinctor și triunghi. Asigurările RCA și CASCO, precum și taxa de Rovinietă nu vor face parte din oferta financiară, asigurările RCA și CASCO rămân în sarcina achizitorului”, se mai arată în caietul de sarcini a licitației organizate de Aquabis.
Furnizorul de apă și canal se angajează să achite un avans de 30% în maxim 15 zile de la emiterea facturii, iar diferența de 70%, în termen de 30 de zile de la emiterea facturii, după semnarea procesului verbal de predare primire. Termenul maxim de livrare al celor două autoutilitare este de 90 de zile.
Aquabis închiriază utilaje cu șofer de 500.000 de lei
Nu mai puțin de jumătate de milion de lei investește furnizorul de apă și canal Aquabis în închiriatul utilajelor cu șoferi pentru 5 dintre substațiile sale. Licitația publicată în SEAP este împărțită în 5 loturi, fiecare reprezentând o secție a furnizorului Aquabis.
100.000 de lei merg pe închiriatul utilajelor pentru Secția Năsăud, 123.500 de lei pentru secția Sîngeorz-Băi, 100.600 de lei pentru Secția Rodna, 71.250 de lei pentru sector SMCRM și 102.000 de lei pentru Secția Beclean.
„Închirierile de utilaje se vor efectua pentru executarea unor lucrări la rețelele de apă și canalizare în zona urbană și rurală. În ansamblu aceste lucrări necesită săpături, umpluturi, nivelări și transportul materialului terasier (pământ, balast, nisip). Lucrările implică următoarele categorii de lucrări și operații, după caz: spargere beton/asfalt cu piconul sau tăietorul de asfalt; săpătură mecanizată cu buldoexcavatorul multifuncțional, încărcarea pământului rezultat din săpătură, transportul pământului rezultat în depozit, transportul cu autobasculanta a materialului de umplutură din depozit la locul de punere în operă”, se arată în caietul de sarcini a licitației.
Licitația se întinde pe 12 luni, iar câștigătorul licitației va avea obligația să pună la dispoziția furnizorului de apă și canal utilajele solicitate cu tot cu șofer în maxim 24 de ore de la solicitare.
Aquabis are nevoie de autobasculante cu capacitatea de 10 tone, buldoexcavatoare, excavatoare cu șenile de cauciuc. Doar pentru lotul Năsăud are nevoie de 540 de ore de închiriere.
„Datorită faptului că aria de activitate a companiei este extinsă, există posibilitatea ca în aceeași perioadă să existe solicitări în mai multe zone de lucru și să se suprapună diferite activități. Din acest motiv s-a impus ca operatorul economic să dispună de numărul de mijloace de transport și utilaje menționate mai sus.
Aquabis are pe mână MasterPlanul de apă și canalizare, cel mai mare proiect din județ
Furnizorul de apă și canal, Aquabis are pe mână MasterPlanul de apă și canalizare, cel mai mare proiect din Bistrița-Năsăud. În urma implementării acestuia, 100% din locuitorii județului vor avea acces la apă și canalizare.
Aquabis trage tare să ducă la finalizare MasterPlanul de apă și canalizare, care oricum este în întârziere, în principal din cauza licitațiilor, care fie au fost refăcute de mai multe ori din cauza neprezentării constructorilor, fie au fost contestate și răscontestate.
MasterPlanul de apă și canal a fost unul dintre proiectele fazate, fiind trecut din fostul exercițiu financiar în cel actual, cum s-a și întâmplat cu toate proiectele similare din țară. După încheierea Programului Operațional Infrastructură Mare, a fost trecut pe Programul de Dezvoltare Durabilă, însă, se pare, finanțarea este în continuare asigurată.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Bistrița-Năsăud are o valoare de 240 de milioane de euro, este finanțat din fonduri europene și este împărțit în mai multe contracte de lucrări, pe diferite zone. Acesta presupune atât extinderea rețelelor de apă și canal, cât și reabilitarea acestora, unde este cazul.
Potrivit ultimelor date financiare disponibile, în anul 2023, cifra de afaceri înregistrată de Aquabis a trecut de 100 de milioane de lei, iar profitul net a trecut de 20 de milioane de lei, cea mai mare sumă înregistrată în istoria furnizorului. Acesta avea anul trecut 456 de angajați și raporta datorii de 37 de milioane de lei, de asemenea, cea mai mică valoare a datoriilor din ultimii ani.
În ultimii ani, atât cifra de afaceri, cât și profitul net înregistrat de Aquabis au fost în continuă creștere. Anul trecut, profitul înregistrat de Aquabis a crescut de două ori și jumătate, comparativ cu anul 2022.
Pentru anul 2022, Aquabis a raportat o cifră de afaceri de 82,8 milioane de lei și un profit net de 8,4 milioane de lei. Datoriile erau mai mari, ajungând la 43,6 milioane de lei.
În 2021, Aquabis raporta o cifră de afaceri de 58,8 milioane de lei și un profit de 4,8 milioane de lei. Datoriile erau la același nivel: 42,8 milioane de lei. În anul 2020, Aquabis raporta o cifră de afaceri de 54 de milioane de lei și un profit de doar 3,4 milioane de lei. Datoriile erau și mai mari, ajungând la 57,3 milioane de lei.
De altfel, Aquabis a înregistrat cele mai mari datorii în 2015 – 68,8 milioane de lei. Și numărul de angajați a fluctuat în ultimii ani. În 2012, furnizorul avea 540 de angajați, iar de atunci, numărul lor a scăzut cu aproape 100. Au mai raportat peste 500 de angajați în 2013, iar de atunci, numărul lor s-a menținut sub 500. În ultimii ani, numărul de angajați nu trece de 460.
Andreea Radu