Un studiu realizat de Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) indică faptul că aproape trei sferturi (72%) dintre cetățenii români achiziționează intenționat bunuri ilicite, plasând România în fruntea clasamentului la nivelul Uniunii Europene în acest sens. În contrast, doar 9% dintre consumatorii din Ungaria fac la fel. Procentajele sunt ceva mai ridicate în Danemarca și Olanda, 26% respectiv, și în Bulgaria, unde atinge 31%, conform sursei MTI, preluată de Rador.
Studiul mai sugerează că în Uniunea Europeană, 83% din respondenți susțin că au o bună sau foarte bună înțelegere a conceptului de proprietate intelectuală. Totuși, nivelul de înțelegere variază considerabil între țări, Ungaria și Portugalia fiind în fruntea listei cu 92-92%, în timp ce Danemarca și Suedia înregistrează procente de doar 49% respectiv 47%.
Referitor la conținutul online ilegal, doar 24% dintre danezi consideră că este acceptabil să obțină ilegal conținut pe internet pentru uz personal, în comparație cu 58% dintre slovaci și 56% dintre sloveni. Între respondenții ungari, procentajul este de 54%.
Conform aceluiași sondaj, 12% dintre europeni au urmărit anul trecut evenimente sportive exclusiv din surse nelegale. În Ungaria, acest procentaj a fost de doar 6%, în timp ce în Grecia și Bulgaria 20-21% dintre iubitorii de sport au recurs la canale ilegale.
Citește și: Nu și-a declarat toate veniturile la Fisc! Acum e cercetată pentru evaziune fiscală