Peste două milioane lei din bugetul local a împărţit conducerea Primăriei Năsăud prin atribuire de contracte directe, în 2016, până la finele lunii noiembrie. Printre fericiţii „câştigători” regăsim nume deja celebre prin primăria năsăudeană în ultimii patru ani – Iones Sacis SRL sau Dimex 2000 Company SRL. La „masa bogaţilor” de anul acesta s-a înscris şi LDP SA, care a pus mâna pe un contract zdravăn pentru peticirea străzilor din Năsăud.

 

Contractele atribuite de Primăria Năsăud în urma procedurilor de licitaţii obişnuite le-am cam putea număra pe degete în ultimii patru ani. Nu acelaşi lucru se poate afirma însă despre cele atribuite direct, al căror număr este de circa 90.

În prima jumătate a a anului trecut, administraţia locală năsăudeană a împărţit cu dărnicie 11 contracte, a căror valoare este de fix 1.152.503,55 lei, iar în partea a doua au fost atribuite 16 contracte, însă acestea au consumat de la bugetul local sub un milion de lei, mai precis 943.495,11 lei.

 

„Pretenul” Horj, primul păşit pe covorul roşu al atribuirilor directe

Primul contract din anul 2016 a fost atribuit în luna martie, firmei Iones Sacis SRL, al cărui proprietar este Ionel Horj, bunul amic la primarului Mircea Romocea. Contractul nu este foarte mare ca valoare, dar nici de aruncat – 73.761,1 lei. Banii respectivi au intrat în conturile firmei lui Horj pentru lucrări de reparaţii la strada Avram, pe o lungime de 620 m şi o lăţime de 4,00 m, mai precis o pietruire a străzii cu pricina. Aceeaşi stradă a mai fost reparată de firma lui Horj şi în luna mai 2014, motiv pentru care i s-au virat la acea vreme 30.670 lei.

Acestea nu sunt singurele contracte atribuite direct firmei lui Horj de administraţia locală năsăudeană condusă de Mircea Romocea. Astfel, în iulie 2013, Ionesc Sacis SRL primeşte un prim contract, în valoare de 44.378 lei.

Câteva luni mai târziu, în octombrie, aceeaşi firmă deţinută de Horj primeşte tot prin atribuire directă un alt contract – Lucrări de reprofilare şi pietruire a unor sectoare a străzilor balastate din localitatea aparţinătoare Liviu Rebreanu din oraşul Năsăud, şi a unei porţiuni balastate a străzii Valea Caselor din oraşul Năsăud – pentru care i-a intrat în cont aproape 51.000 lei. Aproximativ un an mai târziu, în iunie 2015, amicul primarului Romocea mai câştigă aproape 25.000 lei de pe urma unui alt contract atribuit direct pentru „Reprofilare si pietruire drum hotar Calea Rebrei – Făget în oraşul Năsăud”.

mircea-romocea-bistrita-nasaud

Dimex, fruntaşă în aprilie

Aproape la jumătatea lunii aprilie, primăria năsăudeană atribuie un al doilea contract, care a avut ca obiect achiziţionarea a 60 de corpuri de iluminat stradale tip LED. În acest sens, administraţia năsăudeană a plătit firmei bistriţene Tub Integral SRL suma de 45.303,6 lei.

La finele lunii aprilie a fost atribuit un contract în valoare de 88.636 lei, unei firme din Bistriţa – SC DC Imobil Proiect SRL – care are drept misiune întocmirea documentaţiei tehnico-economice necesară proiectului de izolare termică a unor blocuri din Năsăud.

Tot atunci a fost atribuit un alt contract companiei deţinută de Ioan Scurtu – SC Dimex 2000 Company SRL – în valoare de 419.628,57 lei. Obiectul contractului era acela de consolidare a unor alunecări de teren din cartierul Liviu Rebreanu care s-au produs la finele anului trecut, în urma unei ploi torenţiale.

De altfel, de la primăria năsăudeană firma lui Scurtu a câştigat bani frumoşi în ultimii 4 ani. Circa 600.000 lei i-au intrat în conturi lui Scurtu doar în urma unor contracte atribuite direct de primăria condusă de Mircea Romocea, numai din 2013 încoace.

Astfel, în noiembrie 2013, firma lui Scurtu primeşte un contract în valoare de 66.374 lei, pentru lucrări de reparare cu mixtură asfaltică la cald (plombare) a suprafeţei carosabile, mai pe scurt asfaltare, a străzilor Crişan, Lt. N. Prahase, V. Caselor, V. Naşcu, A. Mureşianu, Crinului, Găgi, T. Vladimirescu, Miron Cristea. Câteva luni mai târziu, mai precis în februarie, aceeaşi firmă deţinută de Scurtu mai primeşte un contract în valoare de aproape 117.000 lei pentru realizarea halei pentru produse lactate din incinta Pieţei Agro-Alimentare din oraşul năsăudean.

Un an mai târziu, în mai 2014, firmei lui Scurtu i se încredinţează o altă misiune, şi anume să realizeze parcarea de lângă stadionul oraşului şi a Palatului de Justiţie, parcare care a înlocuit locul de joacă pentru copiii năsăudeni. Pentru parcarea minune, Scurtu a primit fix 156.213 lei. De reţinut că lucrările nu au fost extrem de complexe, în schimbul sumei, firma fiind nevoită doar să niveleze puţin locul şi să îl asfalteze pur şi simplu.

La interval de două luni, mai precis în iulie acelaşi an 2014, conturile firmei lui Scurtu se mai umflă cu 248.873 lei pentru modernizarea străzii Emil Rebreanu din Năsăud pe o lungime de doar 200 m. Iniţial s-a discutat modernizarea unei porţiuni mult mai mari de pe această stradă însă cum valoarea estimată depăşea 100.000 euro, deci peste 430.000 lei, ar fi trebuit organizată licitaţie pentru atribuirea contractului. Deşi iniţial consilierii locali au aprobat SF-ul şi indicatorii tehnico-economici pentru întreaga lucrare, Mircea Romocea a decis că aceasta trebuie împărţită şi ulterior a supus spre aprobare doar jumătate din lucrare.

Prin licitaţie, de la primăria năsăudeană, firma lui Scurtu a primit, în 2013, contractul pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a Ambulatoriului de specialitate din Năsăud, în valoare de 899.902 lei, fără TVA, la care încă unul pentru lucrări suplimentare la acelaşi obiectiv, în valoare de 280.000 lei, fără TVA. De pe urma acestor lucrări, Dimex 2000 Company SRL a înhăţat peste un milion de lei, adică unde la 270.000 de euro.

În 2014, aceeaşi companie mai prinde un contract bănos de la administraţia condusă de Mircea Romocea. Este vorba de modernizarea a circa 1,7 km de străzi din cartierul Liviu Rebreanu, pentru care firma lui Scurtu a primit peste 1,6 milioane lei, fără TVA (aproximativ 370.000 de euro).

Tot la finele lunii aprilie anul acesta, administraţia năsăudeană atribuie un alt contract, în valoare de 38.000 lei, unei firme clujene – ACD Consultanţă şi Inginerie SRL, pentru servicii de consultanţă pentru pregătirea şi depunerea proiectului de izolare termică a unor blocuri din Năsăud.

 

LDP ia caimacul în luna mai

Primele zile ale lunii mai aduc alte atribuiri directe. Astfel, un prim contract a fost atribuit unei firme din Urziceni – SC MARTplast SRL, care să furnizeze 139 de mese pentru piaţa agroalimentară a oraşului. Valoarea contractului oferit de administraţia năsăudeană este de 80.000 lei.

Tot în prima jumătate a lunii mai, a fost atribuit şi contractul pentru servicii de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare a oraşului (incluse fiind şi cele două cartiere Luşca şi Liviu Rebreanu). Astfel, 30.000 lei au intrat în conturile firmei năsăudene SC Sabb Remvet SRL-D.

În aceeaşi perioadă, administraţia năsăudeană a ajuns la concluzia că are nevoie şi de hârtie pentru multiplicarea documentelor, motiv pentru a atribuit un contract în valoare de 66.666,67 lei companiei bistriţene SC Loyal Center SRL.

Nu au trecut multe zile de la atribuirea contractului pentru achiziţionarea produselor de papetărie, că Primăria Năsăud a oferit un alt contract. Unul de 250.000 lei, pentru peticirea străzilor din oraş. Evident, nu era pentru oricine. Compania care a pus mâna pe acest contract a fost SC LDP SA, firmă subordonată Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, şi care de altfel s-a mai ocupat în urmă cu doi ani de astfel de lucrări, pe atunci încasând 161.574 lei.

Cu trei zile înainte de alegerile locale, primăria condusă de Mircea Romocea împarte un alt contract, în valoare de 23.550 lei, pentru servicii de arhivare. Firma care l-a primit este din Bistriţa – SC Translimex Handling SRL. Aceeaşi firmă a mai primit însă un contract în valoare de 30.000 lei tot pentru servicii de arhivare şi în luna septembrie 2015.

 

Contracte mici în iulie. Dimex se mulţumeşte şi cu puţin

Primele zile ale lunii iulie au fericit din nou compania lui Ioan Scurtu – SC Dimex 2000 Company SRL – cu un nou contract primit de la primăria condusă de Mircea Romocea. De data aceasta însă, Scurtu a trebuit să se mulţumească cu o sumă mititică, doar 36.957,71 lei, în vederea efectuării unor peticiri cu asfalt în piaţa agroalimentară.

Pe 27 iulie 2016, administraţia locală năsăudeană atribuie încă patru contracte.

Unul dintre acestea, în valoare de 24.789,95 lei, a revenit firmei năsăudene Reconuti Trans SRL, pentru „lucrări de reparaţii cu mixtură asfaltică”, adică peticiri, a străzii Găgi, pe o suprafaţă de 272 m.p. O stradă care duce taman spre terenul pe care îl deţine primarul Romocea şi pe care este construită o cabană.

Un al doilea contract, în valoare de 55.825,2 lei, a revenit unei firme din Rebrişoara – LKW Marlin SRL, care a avut drept misiune în schimbul banilor să amenajeze cele două hectare de teren – cunoscut de năsăudeni sub numele de La Baltă sau Balta Silvicului – pe care Mircea Romocea vrea să construiască Wonderlandul de Năsăud, complexul sportiv multifuncţional cu care se laudă încă din 2012 că îl va realiza pentru năsăudeni.

Cel de-al treilea contract atribuit pe 27 iulie a avut o valoare de 14.000 lei şi a fost primit de o firmă din Galaţi – SC Palmex SRL. Contra acestei sume, firma gălăţeană a avut „misiunea” de a furniza containere mobile cu utilizare specială.

Al patrulea contract a fost atribuit firmei năsăudene Emi Confortmax SRL, care a primit 25.785,22 lei pentru a efectua reparaţii la trotuarul de pe str. Griviţei (86,5 m.p.) şi un trotuar în piaţa agroalimentară (115 m.p.).

 

În august, documentaţii, continuare reparaţii şi măturat străzi

După aproximativ o lună, primarul Romocea se gândeşte că trebuie să continue reparaţiile de pe strada Găgi, pe încă 592 m.p. Astfel, Reconuti Trans SRL a continuat practic ceea ce începuse cu o lună mai devreme, motiv pentru care a mai primit 54.910,53 lei.

Cum în luna iulie primarul Mircea Romocea a decis că o parte din garajele şi magaziile existente în cartierul de blocuri trebuie demolate pentru a schimba faţa zonei, o lună mai târziu, mai precis pe 18 august, a fost atribuit şi contractul pentru elaborarea SF-ului a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie pentru amenajare parcare auto pe o suprafaţă de 727 m.p., spaţii verzi şi platforme, şi amplasare de boxe metalice pe str. Miron Cristea (zona blocuri C1-C7, D1). Pentru întocmirea documentaţiei, care în final s-a dovedit cu multe greşeli, şi despre care Gazeta de Bistriţa a relatat la momentul respectiv, administraţia locală a plătit firmei Cons Vascoliv SRL din Feldru, 15.000 lei.

În aceeaşi lună august, Primăria Năsăud atribuie un contract, foarte mic ce-i drept, de doar 2.800 lei, unei firme clujene – East West International Business Center SRL – pentru furnizarea unui suport cu cinci locuri pentru biciclete.

Alţi 42.416 lei au fost atribuiţi direct, prin contract, firmei al cărui acţionar unic este Consiliul Local – SC Local Serv Năsăud -, pentru servicii de curăţare şi măturare a străzilor.

 

Unu şi mic în septembrie

Începutul lunii septembrie mai aduce o cheltuială, fiindcă administraţia locală năsăudeană a ţinut musai să achiziţioneze 7 bucăţi de paratrăsnete şi evident să le şi monteze pe acoperişul clădirii primăriei. Pentru lucrările de instalaţie şi montare a instalaţiei de protecţie, contractul, în valoare de 20.175,04 lei, a fost atribuit firmei rebrişorene SC Electrotrust SRL, aceasta fiind abonată cam la tot ceea ce înseamnă contracte pe instalaţii electrice atribuite direct de Primăria Năsăud.

 

Parcările dintre blocuri, premiul cel mare din noiembrie. În peisaj apare şi Horj

În noiembrie vine rândul contractului de deszăpezire a străzilor din „Oraşul Academicienilor” să fie atribuit, iar firma care are norocul să pună mâna pe 129.000 lei este Gironic Star SRL din Năsăud.

Un contract zdravăn este atribuit de administraţia năsăudeană în luna noiembrie, pentru amenajarea de parcări şi spaţii verzi în locul garajelor şi magaziilor demolate în luna iulie. Firma norocoasă care va primi 399.925,17 lei este Flaely Grup din Bistriţa.

În aceeaşi lună, primeşte un contract şi o firmă braşoveană – SC Agrosez SRL -, în valoare de 13.625 lei, care urma să furnizeze Primăriei Năsăud o remorcă.

Şi Ionesc Sacis SRL, firma prietenul primarului Romocea, Ionel Horj, mai primeşte o felie din tortul contractelor prin atribuire directă al Primăriei Năsăud pentru a efectua reparaţii la drumul de hotar Străginoasa din carterul Luşca, pe o lungime de 1,1 km şi o lăţime medie de 3,5 m. Pentru aceste lucrări Ionesc Sacis a încasat 43.744 lei.

Tot în noiembrie primăria năsăudeană a atribuit şi contractul pentru serviciile de iluminat ornamental festiv în perioada sărbătorilor de iarnă. Şi cine putea fi câştigătorul, dacă nu Nepos Magic Electric SRL din Nepos, firmă care şi-a asigurat an de an din 2013 încoace acest contract. Pentru serviciile din această perioadă a sărbătorilor de iarnă, Nepos Magic Electric încasează de la bugetul local năsăudean 47.400 lei.

În anul 2013, valoarea contractului s-a ridicat la 25.800 lei, însă un an mai târziu, în 2014, a primit cu aproape 13.000 lei mai mult, valoarea contractului ajungând la 38.710 lei.

În 2015, firma din Nepos a câştigat şi mai mult de la administraţia năsăudeană, valoarea contractului ajungând la 47.419,35 lei. Astfel, în perioada 2013 – 2016 firma neposană s-a ales cu aproape 160.000 lei, adică undeva la peste 36.000 de euro.

Şi dacă tot a fost amenajat terenul de la balta Silvicului, la jumătatea lunii august, administraţia locală năsăudeană s-a gândit că studiul de fezabilitate comandat cu un an înainte, în iulie 2015, trebuie reactualizat. Pentru întocmirea SF-ului s-au cheltuit de la bugetul local 200.000 lei, bani care au intrat în conturile SC Badmar Proiect SRL. Evident, aceeaşi firmă s-a ocupat şi acum de reactualizarea SF-ului, astfel că a mai primit în noiembrie un contract în valoare de 19.000 lei.

Ultimul contract din 2016, cel puţin ultimul făcut public pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), a fost atribuit la finele lunii noiembrie şi a vizat servicii de estimare a valorii mijloacelor fixe corporale (350 de poziţii clădiri şi terenuri) aflate în patrimoniul public şi privat, prezentate în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public şi privat al oraşului Năsăud. Astfel 35.000 lei merg în conturile unei firma din Câmpeni, judeţul Alba – Evaluări Expert Team SRL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.