Aproape 300 de foști militari din Bistrița-Năsăud au dat în judecată Ministerul Apărării Naționale pentru a intra în posesia retroactivă a diurnei în valută, pentru misiunile de menținere a păcii. Soldații ar fi trebuit să primească o diurnă de 41 de dolari pe zi. Dosarele vor fi judecate la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Din 2022, Tribunalul Bistrița-Năsăud a înregistrat aproape 300 de dosare prin care foști militari din Bistrița-Năsăud își cereau în instanță plata diurnei în valută, pentru misiunile de menținere a păcii.
Cele mai noi dosare sunt chiar de anul acesta. Chemat în instanță este tocmai Ministerul Apărării Naționale. Primele doare au fost înregistrate anul trecut, la finalul lunii octombrie și deocamdată niciunul nu are o soluție dată de instanță.
Diurnele pe care le cer în instanță militarii trebuiau să fie primite de către cei care au participat la misiuni de menținere a păcii, în zonele de conflict precum Afganistan. În țară, seria de procese a început încă din 2021, militarii fiind încurajați de primele soluții favorabile date de instanță.
Este vorba despre o hotărâre de Guvern, care prevede o diurnă zilnică pentru cei care merg în teatrele de operații, hotărâre care a fost ulterior abrogată.
Militarii trebuiau să primească o diurnă de 91 de euro/zi
Hotărârea de Guvern nr. 1.086/2004 prevede ca militarii să primească o diurnă de 41 de dolari pe zi. Această sumă este compusă din diurnă suplimentară cheltuielilor de hrană și cazare – 90 de dolari, la care se adaugă un dolar pentru „facilitarea legăturii cu familia și recreere”.
Ulterior, în 2020, Guvernul Orban a abrogat Hotărârea de Guvern nr. 1.086/2004, prin Hotărârea de Guvern nr. 46/2020. Chiar și în condițiile în care HG-ul a fost abrogat, acesta își produce efectele pentru cei care au fost plecați în misiuni de menținere a păcii.
Se pare că consilierii juridici ai ministerului ar fi interpretat această diurnă ca fiind bani de cazare și hrană, care erau deja asigurate militarilor. Militarii au încercat să ceară aceste drepturi pe cale amiabilă, însă cum n-au găsit înțelegere la minister au ales calea instanțelor de judecată.
În 2021 primul ofițer și-a primit banii de la MApN
În anul 2021, primul ofițer din Armata Română, care a și ocupat o funcție importantă în ONU și-a primit banii de la MApN, în urma unei sentințe din 2020. Acesta susținea că a fost trimis în teatrul de operații din Afganistan și a fost cazat într-o locuință ieftină, iar pentru hrană și-ar fi cumpărat din banii proprii alimente de la magazin, pe care le gătea în cameră.
Potrivit newsweek.ro, până în 2021, doar două dosare au primit hotărâri definitive, prin care MApN a fost obligat să plătească militarilor români trimiși în teatrele de operații diurne, despăgubiri și penalizări. Ministerul a avut de plătit în cele două dosare peste 73.000 de euro.
„Valoarea totală a sumelor plătite de Ministerul Apărării Naționale, ca urmare a hotărârilor judecătorești definitive privind drepturile de diurnă și facilitarea legăturii cu familia, ale personalului militar participant la misiuni și operații în afara teritoriului statului român este de 73.117 euro”, spunea biroul de presă al MApN.
Curtea de Apel București: Greșeala aparține MApN
„Greșeala acordării drepturilor bănești s-a produs în primul rând din traducerea greșită de către MApN a drepturilor primite de colonel de la ONU (respectiv Mission Subsistente Allowance a fost tradus ca diurnă de misiune). Această traducere neinspirată i-a făcut pe reprezentanții MApN, care au acordat drepturile financiare în valută ale generalului român, să confunde MISSION SUBSISTENCE ALLOWANCE cu diurnă în valută specificată în HG nr. 1086/2004, inducând în eroare și pe beneficiarii acestor drepturi timp de 15 ani”, precizau judecătorii Curții de Apel București, într-una dintre decizii.
Cei 91 de euro pe zi reprezentau responsabilitatea exclusivă a statului român. Această sumă se acorda ca un stimulent financiar, în condițiile în care militarilor români li se acopereau gratuit toate nevoile zilnice, de cazare, hrană și nevoi uzuale.
Militarii români erau cel mai prost plătiți pentru aceleași riscuri și tipuri de misiuni, comparativ cu militarii altor state aflate în Afganistan. Astfel, s-a agreat această formulă de acordare a bonificației, numite „diurnă în valută”. Culmea, diurna pentru misiuni externe a fost acordată în baza unor hotărâri de guvern clasificate, care nu au fost publicate în Monitorul Oficial, astfel că mulți militari nu au știut de ele.
Încurcătura nu a putut fi evitată însă, așa că militarii români, indiferent că au fost sub mandat ONU sau NATO nu au mai primit banii. Misiunile la care se referă militarii care au chemat în judecată Ministerul Apărării Naționale s-au desfășurat în ultimul deceniu.
Ministerul Apărării Naționale a încercat să se spele pe mâini și a susținut că Mission Subsistence Allowance se acordă sub formă de Daily Subsistence Allowance și reprezintă o indemnizație zilnică plătită de Organizația Națiunilor unite pentru asigurarea cheltuielilor curente de subzistență, precum mese, cazare, transport și alte plăți efectuate pentru servicii prestate, suportate de personalul participant la misiune, în legătură cu executarea acesteia.
„Pentru efectuarea acestor misiuni, personalul participant a beneficiat de drepturile în valută pretinse, asigurate de ONU, iar o eventuală acordare a acestora și de MApN ar echivala cu o plată dublă pentru aceeași activitate, ceea ce este inadmisibil,” susținea Ministerul Apărării Naționale.
Curtea de Apel București nu a fost de acord cu cele susținute de Ministerul Apărării Naționale și a obligat instituția să achite contravaloarea diurnei în valută, ținând cont de cuantumul stabilit de Hotărârea de Guvern din 2004.
„Totodată, fiind necesară repararea prejudiciului cauzat prin lipsirea reclamantului de sumele de bani ce i se cuveneau, sumele vor fi actualizate cu dobânda legală reglementată de OG nr. 13/2011 (privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar), calculată de la data scadenței fiecărei sume de la data scadenței până la data achitării integrale a debitului”, scrie în deciza judecătorească definitivă.
În 2019, chiar ministrul de Interne de atunci, Marcel Vela, în urma unei vizite în Afganistan, recunoștea că drepturile bănești erau diferite față de cele ale partenerilor din teatrele de operații. Acesta își lua angajamentul ca unele drepturi bănești să fie actualizate din anul următor.
Suma minimă câștigată de un militar care a fost în misiune în Afganistan ajunge la 4.200 de euro lunar, cu tot cu solda din țară. Un ofițer rămânea după o lună petrecută în Afganistan cu peste 5.000 de euro.