Aproape 150 de bistrițeni au acționat în judecată Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud în prima lună din acest an. Oamenii contestă amenzile primite de la Direcția de Sănătate Publică pentru că nu au avut asupra lor formularele de localizare, necesare la intrarea în țară. Amenzile variază între 2.000 și 3.000 de lei.
În prima lună din acest an, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud s-a pricopsit cu nu mai puțin de 150 de dosare. Acestea au fost înregistrate la Judecătoriile Bistrița, Beclean și respectiv Năsăud. Cei care au acționat în judecată instituția încercă să obțină în instranță anularea amenzilor încasate de la DSP.
Practic, cei 150 care au apelat la justiție au încasat amenzi în valoare de 2.000 -3.000 de lei de la Direcția de Sănătate Publică pentru s-au întors din străinătate fără formularele de localizare completate.
Se pare că Direcția de Sănătate Publică a aplicat amenzi în cuantum total de peste trei milioane de lei locuitorilor județului care au venit din străinătate în perioada sărbătorilor de iarnă și în cursul lunii ianuarie și nu au completat la timp formularele de localizare. Peste 1.500 de procese verbale au fost trimise până săptămâna trecută bistrițenilor care au venit din străinătate și n-au avut acest formular. Astfel, nu ar fi de mirare ca numărul de procese prin care se cere anularea amenzilor să crească în următoarea perioadă.
Câteva sute de procese verbale au fost trimise chiar în perioada Crăciunului și a Anului Nou. Direcția de Sănătate Publică a fost pusă în situația chiar de a amenda toți membrii unei familii, în condițiile în care acestea s-au întors în țară de sărbători și n-au avut formularul.
Au fost amendați inclusiv copiii, iar o persoană a ajuns la performanța de a fi amendată de două ori în nici două săptămâni. Dacă vor câștiga aceste procese, oamenii amendați vor primi banii înapoi.
Direcția de Sănătate Publică este chemată în judecată încă din 2020, primul, an de pandemie, de bistrițenii care n-au respectat măsurile impuse de autorități și-au fost amendați.
Cum ajută formularele care i-au umplut pe amenzi pe bistrițeni
Aceste formulare ajută Direcția de Sănătate Publică în anchetele epidemiologice. Cei care au călătorit cu cei depistați pozitiv ulterior ajungerii acasă pot fi astfel anunțați că în mijlocul de transport au fost persoane infectate cu Covid-19 și că sunt sau nu contacți direcți.
Formularele trebuie completate cu 24 de ore înainte de a intra în țară sau cu cel mult 24 de ore după intrarea în țară. Zilnic, Direcția de Sănătate Publică primește zilnic listele în Corona Forms cu cei care nu au completat la timp formularul. Procesele verbale de contravenție sunt trimise la domiciliile celor care nu au completat aceste formulare, cu confirmare de primire.
Românii care se întorc în țară din călătorii internaționale sunt obligați încă din 20 decembrie să prezinte formularul digital de localizare a pasagerilor. Acesta poate fi găsit pe plf.gov.ro. Formularul poate fi completat online, nefiind necesară tipărirea. El poate fi descărcat și pe telefoanele mobile, dar este citit și automat în dispozitivele polițiștilor de frontieră.
Nu doar România cere astfel de formulare. Și pasagerii care ajungeau în țări precum Italia, Malta, Grecia, Belgia sau Slovenia trebuiau să completeze astfel de formulare. Țările care solicită completarea formularului utilizează atât documentul pe suport de hârtie, cât și în format online.
Formularul trebuie completat de toate persoanele care circulă cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere și navale care intră în țară, indiferent de vârstă. Mulți dintre cei care sunt găsiți fără formular se plâng că nu știu cum să le completeze.
DSP, chemată în judecată și pentru plata cazării carantinaților
Nu este prima dată când Direcția de Sănătate Publică este chemată în judecată pentru a-și îndeplini obligațiile aduse de pandemia de Covid-19. La final de 2020, un hotel din Bistrița apela la instanță pentru a obliga Direcția de Sănătate Publică și Primăria Bistrița să achite facturile pentru serviciile de cazare.
Este vorba practic de cazarea persoanelor care veneau din străinătate și erau carantinate la hoteluri. Suma ce trebuia achitată de Primăria Bistrița și Direcția de Sănătate Publică Hotelului Diana a ajuns la 61.000 de lei.
În acest caz, Direcția de Sănătate Publică a scăpat de plata facturilor, instanța stabilind, la un an de la deschiderea acțiunii în instanță că cea care trebuie să plătească această sumă este Primăria Bistrița.
„Obligă pârâta MUNICIPIUL BISTRIŢA să achite reclamantei suma de 61.060 lei, cu titlu de contravaloare facturi servicii prestate în baza contractului din data de 27.03.2020. Respinge petitul subsidiar de obligare a ambelor pârâte, în solidar, la plata sumei de 61.060 lei, având ca fundament răspunderea civilă delictuală, ca rămas fără obiect. Obligă pârâta MUNICIPIUL BISTRIŢA să achite reclamantei dobânda legală calculată de la data scadenţei facturilor neachitate, respectiv 12.09.2020 şi până la momentul plăţii efective. Obligă pârâta MUNICIPIUL BISTRIŢA la plata către reclamantă a sumei de 5.547 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în hotărârea Judecătoriei Bistrița.
Bistrițenii nu se împacă cu măsurile restrictive:
Nu doar Direcția de Sănătate Publică împarte amenzi pentru nerespectarea regulilor impuse de pandemia de Covid. Și jandarmii și polițiștii dau zilnic zeci de amenzi pentru nerespectarea carantinei și mai nou pentru nerespectarea purtării măștii în spații publice închise sau deschise.
Bistrițenilor nu le-a căzut bine nici interdicția care nu le mai dă voie să organizeze evenimente de niciun fel. Așa se face că, aceia care vor să marcheze botezul pruncului sau cununia printr-o petrecere ignoră regulile, ajutați fiind de patronii de localuri care au găsit… soluții mai puțin legale.
Aceștia organizează petreceri în zone puțin mai ferite de ochii curioșilor și a oamenilor legii. Unii chiar au săli „ascunse” în clădirile unde funcționează destinate petrecerilor. Acolo sunt primiți chiar și cei care nu au certificate verzi.
De asemenea, atât organizatorii de petreceri, cât și localurile le cer invitaților să nu posteze nicio poză sau alte detalii pe rețelele de socializare, care ar putea sugera că acolo au loc adunări de oameni.
În prima lună din 2022, polițiștii și jandarmii au dat peste 5 evenimente organizate ilegal în Bistrița și Șieu Măgheruș într-o singură zi de weekend. Localurile au fost amendate cu amenzi cuprinse între 3.000 și 15.000 de lei, petrecerea întreruptă, iar participanții trimiși acasă.
Cea mai mare amendă în acel caz a fost de 10.000 lei și a fost încasată de un local din Bistrița. Amendați sunt și cei care apelează la localuri pentru petreceri. În cazul lor, amenzile ajung însă doar la 3.000 de lei.