Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a dat undă verde saniei de vară, pe care municipalitatea vrea să o amenajeze în Wonderland, lângă pârtia de schi Cocoș. Pentru a-i face loc, municipalitatea vrea să mai radă o bucată de pădure de pe Dealul Cocoș, care a fost deja defrișat pentru a putea amenaja pârtia de schi.
Primăria Bistrița a început demersurile pentru sania de vară, care va fi amenajată în Wonderland, lângă pârtia de schi. Agenția pentru Protecția Mediului a dat deja undă verde proiectului, considerând că nu se supune evaluării impactului asupra mediului.
Suprafața totală pe care va fi amplasată instalația este de 13.000 de mp. Lungimea acesteia la urcare va fi de 1150 de metri, iar la coborâre de 2640 de metri. Altitudinea de plecare este de 423 de metri, iar cea de sosire de 765 de metri. Viteza maximă a săniilor va fi de 40 de km/h. Instalația va fi dotată cu 50 de sănii, fiecare dintre ele având două locuri.
„Instalația de sanie de vară va fi amplasată la vest de pârtia de schi, urcarea fiind paralelă relativ la pârtia de schi, iar coborârea va fi pe o suprafață mai extinsă, având în vedere condițiile de teren, prin fondul forestier și prin pășune. Este o instalație de agreement, compusă dintr-o cale de rulare, montată prin intermediul infrastructurii pe sol și vehicule de transport; partea de urcare a vehiculelor este realizată prin intermediul instalației de transport cu cablu care face parte integrantă din această instalație; accesul la obiectiv se face în partea inferioară, în fața garajului de ratrack; pasagerii se vor îmbarca în vehicule în mor organizat, în zona special amenajată din zona de îmbarcare cu un decalaj, astfel încât să se asigure o distanță de siguranță între vehicule pe traseul de coborâre; deplasarea vehiculelor la coborâre pe calea de rulare este asigurată gravitațional, iar pe parcursul coborârii viteza poate fi controlată prin intermediul unor mânere, iar în același timp, viteza maximă este limitată prin intermediul unor mecanisme centrifugale montate pe vehicule”, se arată în proiect.
Dealul Cocoș, defrișat din nou pentru a face loc saniei de vară
Traseul, în zonele unde înălțimea este de peste un metru, va avea plase de siguranță. De asemenea, în zonele în care se face trecerea peste trotuare, căi de acces vor fi amenajate poduri special.
Instabil încă de la amenajarea pârtiei de schi, Dealul Cocoș va avea parte de noi „zdruncinări” pentru materializarea proiectului. Se vor face săpături pentru fundațiile stațiilor de plecare, sosire și pentru stâlpii din zona intermediară, va ri turnat beton, montate armaturi.
„Stația inferioară a sistemului de tractare se va monta o fundație de suprafață, iar pe această fundație se va monta stația inferioară de tractare; în mod similar, la stația superioară a sistemului de tractare se va monta stația superioară; pe parcursul traseului de coborâre, se vor executa fundații doar pentru zonele cu poduri suspendate, spirale sau în zonele cu viraje pe traseu mai mari; pe majoritatea traseului, instalația de coborâre va fi montată pe sol, datorită sistemului special astfel încât nu se va afecta solul; tot în zona inferioară se va amplasa garajul pentru vehicule; la baza instalației, în zona de ȊMBARCARE şi DEBARCARE, va fi montat un garaj pentru depozitarea vehiculelor atunci când nu sunt pe traseu; instalarea pe calea de rulare se va face cu ajutorul unui sistem de ridicare semi-automat; instalarea pe calea de rulare se poate face doar într-un spațiu special proiectat şi construit, astfel încât vehiculele vor fi in siguranță pe toată durata folosirii pe traseul proiectat; în aceasta zonă este amplasată şi zona de control şi comandă”, se mai arată în proiectul depus la Agenția pentru Protecția Mediului.
Acestea nu sunt singurele lucrări pe care le va face Primăria Bistrița pe Dealul Cocoș. Pentru a-i face loc saniei de vară va fi necesară defrișarea unei bucăți de pădure. Consilierii locali deja și-au dat acordul pentru această mișcare.
„Parte a terenului pe care va fi realizată investiția se va scoate din fondul forestier național; terenul pentru care se solicită schimbarea categoriei de folosință și scoaterea definitivă din fondul forestier național este în suprafață de 0,1992 ha, din totalul de 78,800 ha cât are trupul de pădure din care face parte suprafața solicitată a se scoate definitiv din fondul forestier național, respectiv trupul de pădure Capciste-Cocoși; terenul are destinația „pădure” și este înscrisă în amenajamentul silvic, fiind proprietatea publică a Municipiului Bistrița”, potrivit proiectului analizat de APM.
Pădurea respectivă este administrată de Ocolul Silvic al Primăriei Bistrița. Municipalitatea se angajează să împădurească 0,7500 de ha de teren aflat tot în proprietatea sa. Investiția ar fi estimată la aproape 30 de milioane de lei, iar municipalitatea speră să prindă o finanțare europeană pentru materializarea proiectului.
Defrișările pentru pârtia de schi au dus la alunecări serioase de teren
Nu este prima dată când Dealul Cocoș este defrișat. Aceeași mișcare s-a făcut și pentru amenajarea pârtiei de schi, iar rezultatele au scos sume importante din vistieria municipalității.
Defrișările de pe Dealul Cocoș au dus la alunecări serioase de teren, care au început în urmă cu câțiva ani și au necesitat sume importante pentru stabilizarea terenului. Cea mai importantă alunecare de teren a avut loc în 2021, chiar pe traseul pârtiei de schi, culoar care fusese defrișat.
În 2021, în luna aprilie, municipalitatea a constatat existența unei alunecări de teren în amontele lacului artificial de acumulare a apei pentru producerea zăpezii. Primarul Ioan Turc spunea la acea vreme că alunecările ar fi avut „cauze naturale”:
„S-a făcut constatare la fața locului, s-a văzut o alunecare la 30-40 de metri mai sus de lacul de acumulare. Nu s-a făcut nicio defrișare în zona respectivă. Cauză naturală! Vom face un studiu de fezabilitate care să ne spună ce avem de făcut acolo, urmând ca proiectarea și execuția să fie apoi într-o singură tranșă. Nu este o problemă stabilitatea dealului, Dealul Ghinzii este stabil, este pășune acolo de când lumea, s-a împădurit în ultimii 50 de ani. Am făcut studiu geo, ne-a dat stabilitate. A apărut această curgere aici, este un fenomen natural la care trebuie să găsim rezolvare. Pârtia e în garanție, dar nu și la fenomenul acesta. Dacă făceam studiu geo pe metru pătrat pe 270 de hectare ne-ar fi costat 2-3 milioane, jumătate din investiție. N-am făcut, ne-a costat. Poate o să se mai întâmple în viitor”, s-a justificat primarul în fața consilierilor locali în anul 2021.
Lucrările de intervenție s-au ridicat la acea dată la 1,8 milioane de lei. 7.000 de lei a costat expertiza tehnică și studiul geotehnic, 17.000 de lei au mai costat fazele de proiectare și asistența tehnică, acordurile și avizele au mai costat 1.000 de lei, dirigenția de șantier 8.000 de lei, iar 1.746.000 lei au fost lucrările de execuție.