Unul dintre puținii producători de armament din Bistrița s-a ales cu respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu, după ce s-a apucat de construit spații de depozitare în Șintereag, fără a aștepta avizele și autorizațiile din partea Agenției pentru Protecția Mediului.
Phoenix MS SRL este unul dintre producătorii de armament din Bistrița-Năsăud. Societatea comercială deținea o fabrică în Sărata, iar în urmă cu câțiva ani a pus mâna pe fosta unitate militară de la Șintereag și a pregătit-o pentru producție.
Luna trecută, SRL-ul a cerut emiterea acordului de mediu pentru trei spații de depozitare la Șintereag. Agenția pentru Protecția Mediului a respins însă solicitarea, din cauza faptului că producătorul s-a apucat de lucrări înainte să aștepte avizele și autorizațiile din partea instituției.
„Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud decide respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Construire trei spații de depozitare conform codului CAEN 2540 amplasat în localitatea Șintereag, Șintereag Gară, județul Bistrița-Năsăud. Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele:
-proiectul propus intră sub incidența Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice private asupra mediului, fiind încadrat în Anexa 2, la punctul 10, lit. a) proiecte de dezvoltare a unităților/zonelor industriale.
-conform Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice private asupra mediului, Anexa nr. 5, art 5, alin (1) procedura de evaluare a impactului asupra mediului nu poate fi inițiată și efectuată după ce lucrările de investiție au fost demarate sau proiectele au fost realizate”, se arată în decizia APM.
Phoenix MS SRL produce gloanțe în fosta unitate militară de la Șintereag
Depozitele pe care s-a apucat să le amenajeze Phoenix MS SRL la Șintereag sunt pe codul CAEN 2540, care include: fabricarea armamentului greu (piese de artilerie, tunuri mobile, lansatoare de rachete, tuburi lans-torpile, mitraliere grele).
De altfel, asta și produce Phoenix MS SRL la Șintereag, încă de prin 2017. La Șintereag, se pare, se produc gloanțe. Suprafaţa totală a terenului folosit la Șintereag este de şapte hectare, iar suprafaţa construită este de 4.500 de metri pătraţi. Construcția se întinde pe 1.500 de metri pătraţi şi este formată dintr-o hală de producţie, un atelier mecanic pentru întreţinerea şi repararea utilajelor, spaţii de depozitare şi pentru birouri.
„În hala de producţie se vor executa asamblări de componente metalice cu roboţi automaţi şi semi-automaţi cu o capacitate de producţie de 200 de tone/lună”, se arată în documentaţia depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud prin 2017.
Societatea respectivă mai deține o fabrică la Sărata, unde, se pare, produce tot elemente de armament. Potrivit site-ului oficial, Phoenix MS SRL produce două tipuri de gloanțe: este vorba despre Parabellum de 9 mm, proiectate de designerul austriac de arme de foc Georg Luger în 1901, fiind considerat pe scară largă cel mai popular cartuș de pistol și mitralieră, datorită costului scăzut, a puterii de oprire adecvate și a disponibilității extinse.
Gloanțele ajung inclusiv în pistoalele…polițiștilor
Parabellum de 9 x 19 mm a devenit cel mai comun calibru folosit de agențiile de aplicare a legii din SUA. Din anii 1980 și până în 1990 a avut loc o creștere bruscă a popularității cu pistoalele semi-automate în Statele Unite . Parabellum 9X19 mm reprezenta acum 10 ani 21,4% din întreaga piață a cartușelor.
De asemenea, la Șintereag se produc și cartușe de 7,62 x 39 mm, cartuș intermediar fără ramă, de origine sovietică. Acesta este utilizat și el pe scară largă, fiind folosit la puștile Kalashnikov, dar și la mitralierele ușoare SKS, RPD și RPK.
Tot de pe site-ul oficial aflăm că Phoenix MS SRL este o societate privată fondată în 2016, care produce și asamblează muniție de calibru mic. Compania lucrează la dezvoltarea liniei de producție și pentru calibrul 5,56×45, folosit la puștile de asalt.
„Folosind echipamente de înaltă tehnologie pentru producție și asamblare, materie primă de înaltă calitate și propriul laborator balistic, la standarde NATO, companie oferă printre cea mai calitativă muniție de pe piață”, se arată pe site-ul oficial.
Potrivit ultimei raportări financiare aferente anului 2022, Phoenix MS SRL a raportat o cifră de afaceri de 16,9 milioane de lei și un profit net de 743.149 de lei. Datoriile treceau de 35,8 milioane de lei, cele mai mari înregistrate de la înființarea firmei.
În 2021, producătorul de muniție raporta o cifră de afaceri de 10,5 milioane de lei și un profit de 669.721 de lei. Datoriile ajungeau la 13,2 milioane de lei atunci. Acela pare să fie anul în care cifra de afaceri a crescut exploziv. În 2020, de exemplu, compania raporta o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei și un profit de doar 91.900 de lei. Ce-i drept datoriile nu erau așa de mari, ajungând la doar 5,8 milioane de lei.
În 2019, compania abia trecea de o cifră de afaceri de un milion de lei, iar profitul net era mai modest, ajungând la doar 50.000 de lei. Datoriile se apropiau încă de atunci de 5 milioane de lei. Firma nu a avut niciodată mai mult de 9 angajați.
În spatele producătorului de armament se află Ștefan Părău-Duhan, care deține și AM Grup Sărata. Societatea și-a cerut falimentul în 2019, după ce SRL –ul Frankstahl România SRL, la care aceasta avea datorii, i-a cerut insolvența.
AM Grup SRL încheia anul 2018 cu datorii totale de peste 17 milioane de lei, mai mari decât cifra de afaceri, care ajungea la acea dată la 13,6 milioane de lei. Compania avea 60 de angajați și a fost înființată în 1992. Domeniul de activitate era construcțiile metalice prin sudură și prelucrări mecanice de înaltă precizie. Familia Părău-Duhan a deschis în București o locație dedicată evenimentelor – Soiree, care, se pare, este închisă deja. De asemenea, a deschis la Bistrița braseria Michaela.
Familia Părău-Duhan nu este singura din județ care produce armament sau structuri dedicate armatei. Și RAAL are o secție dedicată unde se pregătește să producă armament, la fel și Comelf, care produce structuri dedicate armatei deja de câțiva ani buni. De asemenea, la Arcalia se produc șenile pentru tanc.
Informațiile însă sunt clasificate, iar condițiile pe care trebuie să le respecte producătorii sunt foarte stricte: de la secții separate cu acces interzis la contracte de confidențialitate semnate cu angajații care activează în zona respectivă.
In tara asta este vinovat cel care face ceva. Cine nu face nimic nu are nici o vina