Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a dat okey-ul pentru demolarea fostei fabrici de sticlă Cristiro! Doar demolarea construcțiilor costă 2,5 milioane de lei și se întinde pe jumătate de an. Pe amplasamentul de peste 23.500 de metri pătrați se va ridica un magazin de bricolaj.

Potrivit unui memoriu depus la Agenția pentru Protecția Mediului, întreaga suprafață pe care a funcționat fosta fabrică de sticlă Cristiro, închisă de ani buni, va fi curățată de construcții și pregătită pentru a face loc unui nou magazin de bricolaj.

Este vorba despre 23.507 metri pătrați, din care 8.542 de metri pătrați sunt ocupați de construcții, 2.707 metri pătrați de spații verzi, 1.580 metri pătrați de circulații pietonale, 9.927 metri pătrați de circulații auto și 750 de metri pătrați de locuri de parcare la sol.

Vor fi puse la pământ toate clădirile și amenajările din fosta fabrică. Va fi dărămată clădirea care adăpostea cuptoarele fabricii (care are un regim de înălțime de P+1E), clădirea care adăpostea partea de prelucrare (regim de înălțime P+1E), hala dedicată finisajelor (P+1 și P+2), cele două coșuri de tiraj, alte două construcții, un pavilion administrativ cu trei nivele compus din 13 birouri și grupuri sanitare.

De asemenea, vor fi desființate 5 platforme betonate, patru magazii, un depozit, ghereta de portar, copertinele exterioare, rampele de încărcare, dar și conductele și țevile rămase pe amplasament, care asigurau utilitățile.  Lucrările de desființare și demolare ajung să coste 2,5 milioane de lei, iar durata de execuție a acestora va fi de maxim 6 luni.

 „Lucrările de desființare propuse fac referire la amplasamentul situat în municipiul Bistrița, strada Industriei nr. 5, fosta CRISTIRO SA, și prevăd dezafectarea instalațiilor și construcțiilor menționate. Construcțiile propuse spre desființare sunt debranșate de la rețelele de utilități, au regimuri de înălțime maxime de P+1/2E și necesită mijloace mecanizate pentru a fi îndepărtate”, se arată în memoriu depus la Agenția pentru Protecția Mediului.

„Raderea” fostei fabrici de sticlă, misiune complicată!

Întrucât fosta fabrică de sticlă se află chiar în oraș, în fosta zonă industrială ce-i drept, operațiunea nu va fi una simplă, firma care va fi contractată pentru aceste lucrări fiind nevoită să țină cont de o groază de condiții, de la cele de mediu, până la cele legate de disconfortul creat.

Operațiunile de demolare includ: desfacerea învelitorilor și a șarpantelor, se vor desface în paralel și zidării situate în zonele calcane pentru evitarea apariției unor pereți înalți liberi ce s-ar putea prăbuși. Se vor desface tâmplăriile interioare și exterioare, planșeele din beton prin îndepărtarea segmentelor cu ajutorul macaralelor și depozitarea acestora pentru concasarea și extragerea elementelor din metal folosite la armare, se vor desface stâlpii și grinzii de beton prin îndepărtarea segmentelor cu ajutorul macaralelor  și vor fi desfăcute zidurile rămase în zonele de parter de sus în jos.

„Se va avea în vedere o etapizare a demolării astfel încât să nu fie necesară o depozitare intermediară a componentelor și deci o ocupare pe termen mediu a terenului. Înaintea începerii oricăror lucrări de demolare se va dace un releveu detaliat și o examinare a structurii. Se vor identifica elementele de legătură și se vor proteja în vederea asigurării unui nivel de siguranță pentru succesiunea etapelor de demolare. Se va demola doar partea supraterană a construcțiilor. Structura se va demola în ordinea inversă construirii acesteia”, se arată în memoriu.

Vor fi folosite mai multe excavatoare pe șenile, buldozere, încărcătoare, concasoare mobile, autobasculante, cisternă cu apă și o macara. Pentru lucrul la înălțime, firma executantă va folosi numai personal atestat medical pentru aceasta și va utiliza utilaje sau mijloace individuale de protecție pentru lucru la înălțime după caz. În magaziile de pe șantier, executantul va aplica normele de protecția muncii pentru transportul prin purtarea cu mijloace nemecanizate și depozitarea materialelor. Toate echipamentele electrice cu tensiune periculoase trebuie legate la instalația de legare la nul de protecție în conformitate cu standardele în vigoare.

„Terenul va fi curățat și nivelat, apoi, după prezentarea la APM Bistrița-Năsăud a determinărilor privind calitatea solului se va așterne un strat de pământ fertil. Solul decopertat va fi depozitat separat și după evaluarea calității și încadrarea în limitele impuse de legislația în vigoare va fi împrăștiat, nivelat și compactat pe terenul amplasamentului”, se mai arată în memoriul depus la APM BN.

Toate materialele rezultate vor fi reciclate, inclusiv betoanele, care vor fi trecute prin utilaje de concasat și vor fi depozitate pentru a putea fi folosite ca umpluturi pentru lucrările ulterioare. Materialele rezultate din demolare se vor colecta selectiv. Elementele din azbest rezultate în urma dezafectării vor fi depozitate în containere acoperite până la eliminarea acestora.

Fiind vorba despre o fostă fabrică, unde se foloseau diverse substanțe și materiale chimice, Agenția pentru Protecția Mediului a prelevat probe de sol din zonă, iar rezultatele analizelor de conformitate vor spune dacă solul dislocat va putea fi folosit ca material de umplutură pentru săpăturile executate sau va fi transportat în zone special amenajate și asigurat.

Leroy Merlin se instalează în locul fostei fabrici de sticlă

În locul fostei fabrici de sticlă va fi ridicat un magazin de bricolaj din lanțul Leroy Merlin. CEO-ul lanțului, Mathieu Bauduin preciza de curând în Ziarul Financiar că magazinul de la Bistrița va fi gata și inaugurat la finalul anului 2025: „Am demarat procedurile de avizare a unui nou magazin în Bistriţa, pe care dorim să-l deschidem la final de 2025“.

Proprietarul fabricii a început demersurile pentru acest proiect încă de anul trecut, când a făcut un PUZ. Practic, Planul Urbanistic General nu prea îi permitea să ridice acolo un magazin de bricolaj, astfel că s-a cerut o „derogare” cu un plan urbanistic zonal, cum au făcut și reprezentanții Dedeman, dar și Marius Negrea cu OK Shopping Center. PUZ-ul a fost aprobat de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Noul magazin de bricolaj va avea un regim de înălțime de P+1, o parcare generoasă cu 250 de locuri de parcare, dar și spații verzi. În ciuda suprafeței însemnate de teren, magazinul Leroy Merlin Bistrița va avea o suprafață totală de doar 7.870 de metri pătrați, intrând în categoria magazinelor mici deținute în țară de lanț.

Planul Urbanistic Zonal prevede și un sens giratoriu, între fosta fabrică de sticlă și sediul operatorului de salubritate Supercom. Se pare că terenul va rămâne pe mâna actualilor proprietari și doar va fi închiriat retailerului. Francezii au cerut ca proprietarul să construiască și să amenajeze magazinul, depozitul și parcările la standarde și după modelul impus de brand, pe care mai apoi să le închirieze cu un contract pe un deceniu

Investiția ar ajunge la 11 milioane de euro, iar proprietarul terenului ar urma să o recupereze în primul deceniu de contract. Negocierile cu proprietarii fostei fabrici de sticlă durează deja de câțiva ani buni, cele discutate ajungând să se materializeze abia acum. Reprezentanții Leroy Merlin au avut discuții u mai mulți posesori de terenuri din Bistrița, oprindu-se însă la terenul pe care a funcționat fabrica de sticlă.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.