Primăria Bistrița caută o firmă care să facă analize de sol pentru a afla dacă terenul fostei uzine termice de pe strada Zefirului este sau nu contaminat. Pentru aceste analize, municipalitatea a alocat 138.000 de lei, fără TVA. Fosta uzină termică este în proprietatea Primăriei Bistrița încă din 2022, când s-a decis demolarea acesteia și valorificarea fierului rezultat.

Fosta Uzină Termică de pe strada Zefirului nu mai este folosită de exact 20 de ani, din 2004, de când sistemul centralizat de termoficare din Bistrița nu mai funcționează. În cele două decenii de când nu mai este folosită, fosta uzină termică s-a degradat, oferind o imagine de-a dreptul dezolantă.

Aceasta nu este, însă singura problemă. Agenția pentru Protecția Mediului a cerut Primăriei Bistrița, care este proprietară din 2022 să facă niște „investigații detaliate” pentru a afla dacă solul este contaminat.

Deși Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a cerut asta încă din 2021, abia anul acesta Primăria Bistrița s-a mobilizat și a început să caute o firmă care să rezolve problema. A alocat pentru aceste investigații 138.000 de lei, fără TVA.

„Prin decizia nr. 2 din 09.12.2021 a Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud pentru amplasamentul – sit potențial contaminat Direcția de Termoficare Bistrița – Uzina Termică s-a stabilit parcurgerea etapei de investigare detaliată și evaluare a riscului, potrivit prevederilor art 21, alin 2, din Legea nr. 74/2019, privind gestionarea siturilor potențial contaminate și a celor contaminate”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Nu este prima dată când se vorbește despre contaminare în acea zonă. În anul 2006, o societate comercială din Satu Mare a încadrat zona ca sit contaminat, natura sursei de poluare stabilite atunci fiind depozitarea combustibililor. În 2001, OCON ECORISC SRL a făcut un raport de investigare preliminară. Din raport a rezultat necesitatea efectuării etapei de investigare detaliată și evaluare a riscului.

Se cere analizarea probelor de sol de pe 3,3 hectare

Firma care va semna contractul cu Primăria Bistrița trebuie să preleveze probe de pe terenul de 3,3 hectare, de pe strada Zefirului, nr. 1, pe care a funcționat uzina de termoficare. Va trebui să le analizeze și să spună cum au fost afectate apa subterană și solul. Are mai apoi la dispoziție 60 de zile să predea un raport detaliat cu rezultatele analizelor.

„Investigarea propriu-zisă implică prelevarea de probe din mediul geologic de pe situl respectiv conform tabel 9 din Raportul de investigare preliminară și analiza acestora în laborator, precum și testarea tuturor componentelor modelului conceptual al sitului – toate conexiunile contaminate identificate în etapa de investigare preliminară, respectiv sursele de contaminare, căile prin care pot migra contaminanții de la sursă/surse și receptorii care ar putea fi afectați precum și efectele contaminării asupra mediului și sănătății umane”, se mai arată în caietul de sarcini.

Fosta centrală de producție termică a avut în componență: anexa pentru gospodărire păcură cu suprafața de 106 mp, anexă combustibil cu suprafață de 500 mp, anexă stație pompare cu suprafață de 420 de mp, anexă ateliere cu suprafață de 1.100 mp, anexă tratare apă cu suprafață de 710 mp, hală de mașini cu suprafață de 1.870 de mp, coș fum betonat armat cu suprafață de 324 mp, rezervor păcură cu suprafață de 8120 de mp și un sediu administrativ de 4.750 mp.

 „Scopul investigării detaliate și evaluării riscului este de a confirma existența și intensitatea contaminării, precum și de a analiza și estima probabilitatea apariției efectelor negative asupra mediului în relația cu poluanții identificați, respectiv produsele petroliere”, se cere în caietul de sarcini.

Ioan Turc a vrut demolarea și vânzarea fierului rezultat!

În luna februarie a anului 2022, Primăria Bistrița a pus mâna pe fosta uzină termică, Consiliul Local al municipiului aprobând trecerea în domeniul privat al municipalității a acesteia, în vederea demolării, casării și valorificării. Valoarea de inventar a fostei uzine este de 1,5 milioane de lei.

„Pe scurt, ar vrea să reamintesc faptul că doresc să valorificăm fierul vechi care grevează domeniul public. Valoarea acestuia e la maximul istoric, ori acum e momentul să valorificăm. Și bani la bugetul local…avem nevoie. Plus că e nevoie să se curețe și zona aia”, spunea primarul Ioan Turc, la ședința de Consiliu Local în care s-a aprobat trecerea în domeniul privat al municipalității fosta uzină termică.

Înainte să-l preia municipalitatea, inclusiv antreprenorii locali au avut planuri cu fosta uzină termică, mai exact cu turnul de 120 de metri înălțime. Grupul Metropolis voia să amenajeze acolo, prin 2020, două restaurante în partea superioară și un business lounge:

„Reconversia turnului industrial într-un obiectiv turistic, după modelele practicate în Europa. Deschiderea a două restaurante în partea superioară și a unui business lounge”- suna proiectul propus de Grupul Metropolis acum 4 ani. Proiectul nu s-a mai materializat, dar nici intenția municipalității de a pune la pământ tot ce e acolo.

Probleme cu solul contaminat sunt și la sediul LDP de pe Cuza Vodă

Agenția pentru Protecția Mediului a avut treabă și cu alte terenuri posibil contaminate din Bistrița. A cerut celor de la Lucrări Drumuri și Poduri să decontamineze o parte din terenul de la sediul său, depe strada Cuza Vodă nr. 17 A.

Încă din anul 2020, Agenția pentru Protecția Mediului a înștiințat LDP să efectueze investigații preliminarii pentru baza de producție din Bistrița. Rezultatele analizelor, care au luat forma unui raport făcut public un an mai târziu, în 2021,  au scos în evidență faptul că o parte din teren este contaminat cu substanțe periculoase, așa că APM a cerut decontaminarea suprafeței respective de teren.

Operațiunea includea lucrări de curățare, remedierea solului și reconstrucția ecologică a amplasamentului. Zeci de ani, la baza respectivă au existat diferite substanțe dăunătoare pentru sol. În zona respectivă s-au realizat mixturi asfaltice și emulsii bituminoase încă din anul 1967.

Solul contaminat trebuia transportat la o stație de bioremediere din proximitatea amplasamentului, iar cel necontaminat rezultat în urma lucrărilor de excavare putea fi refolosit, pentru umplerea golului rezultat.

Este vorba despre 45 de metri pătrați afectați, unde concentrația indicatorului THP era mare. Anul trecut, LDP a depus la APM Bistrița-Năsăud studiul de fezabilitate pentru proiectul care prevede decontaminarea. Valoarea operațiunilor se apropia de 69.000 de lei, fără TVA.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.