Fermierii sau depozitarii care deţin stocuri de cereale le-ar putea vinde Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 mai 2009 la un preţ de intervenţie de 101,31 euro / tonă, potrivit datelor APIA.
Refuz după verificarea administrativă
Până la această dată, APIA a înregistrat o cerere de ofertă a 500 tone de grâu comun şi o cerere de ofertă a 500 tone de porumb, dar cele două cereri de ofertare a cerealelor au fost refuzate după verificarea administrativă.
Dovada virării sumelor în contul APIA
Ataşat formularului-tip pe care ofertantul îl depune la centrele judeţene APIA, trebuie să existe dovada virării în contul APIA a sumelor aferente efectuării analizelor, precum şi copii ale documentelor prin care se poate face verificarea informaţiilor solicitate. În plus, pentru vânzarea porumbului la un preţ de intervenţie, ofertantul trebuie să facă dovada că a constituit o garanţie de 15 euro pe tonă.
Vânzări scăzute de cereale
Asociaţiile producătorilor avertizau la sfârşitul anului trecut că vânzările de cereale au scăzut cu circa 80 la sută, în contextul preţurilor extrem de mici de pe piaţă. În prezent, pe piaţa internă grâul se vinde la un preţ de circa 90 de euro pe tonă pe piaţa interna şi de circa 110 euro pe pieţele externe.
Circuitul îngreunat al documentelor
Circuitul datelor necesare plăţilor în agricultură este îngreunat de unele proceduri auxiliare menite să evite supra-declarările, dar care prelungesc nepermis de mult termenele de finalizare a dosarelor de plată, prin rechemări succesive ale viitorilor beneficiari la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Deficienţe ale programului de lucru
Unităţile teritoriale ale APIA reclamă dese deficienţe şi întreruperi ale programului informatic de înregistrare şi de prelucrare a datelor din cererile de sprijin, întrucât proiectantul de soft nu a remediat toate problemele semnalate.
Luând cunoştinţă de aceste situaţii cu care se confruntă APIA, atât în teritoriu, cât şi la nivel central, ministrul Ilie Sârbu a dispus ca în cel mai scurt timp să fie reanalizat, sub aspectul eficienţei, circuitul informaţiilor în vederea scurtării termenelor de finalizare a dosarelor de plată. De asemenea, a atras atenţia asupra modului în care firma care asigură soft-ul respectă prevederile contractuale, solicitând, în paralel, o evaluare amănunţită a activităţii întregului aparat al APIA.
Campanie de depunere a cererilor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că din data de 2 martie 2009, va demara campania de depunere a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă.
Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, fermierii trebuie să depună la sediile APIA o singură cerere de plată în perioada 2 martie – 15 mai 2009, iar depunerea cererii de plată în intervalul 15 mai – 9 iunie a.c. va determina penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare întârziere.
Cererea sau penalizarea
Fiecare cerere de plată poate fi modificată sau completată la solicitarea beneficiarului, iar solicitantul trebuie să depună la centrele APIA un anumit formular, în funcţie de modificările sau completările pe care intenţionează să le aducă cererii de plată. De exemplu, un fermier poate să completeze cererea iniţială prin adăugarea unor parcele noi, însă trebuie să depună formularul până la data de 31 mai 2009. După această dată, pentru formularele depuse până în 9 iunie 2009, sunt aplicate penalizări de 1% pentru fiecare zi întârziere, însă doar pentru suprafeţe modificate.
Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice şi / sau persoanele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc.
Exploataţii eligibile
Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar şi formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.
Măsuri de sprijin pe suprafaţă
– plăţile naţionale directe complementare (PNDC),
– schema de plată separată pentru zahăr,
– schema de plată pentru culturi energetice,
– plăţile tranzitorii pentru tomatele destinate procesării,
– plăţile compensatorii pentru zonele defavorizate,
– plăţile de agromediu.
Finanţarea măsurilor de sprijin
Aceste scheme / măsuri de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).
Mihaela Mocanu