Cercetătorii care vor să protejeze de drujbe Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, atacați sălbatic de boșii Romsilva. După ce a scăldat-o, Ministerul Mediului e pus în fața unei decizii strategice
România Curată a intrat în posesia unor dovezi care arată cum din birourile Romsilva și ale Ministerului Mediului se trasează prin tactici scandaloase destinul arborilor din ariile protejate. În această primă investigație de presă, prezentăm cazul cunoscutului Parc Național Cheile Nerei-Beușnița, al cărui destin e decis în această perioadă, printr-o încercare de aprobare a unui Plan de Management al Parcului care servește ”intereselor forestiere” ale Romsilva. Asta după ce anterior Romsilva a respins, invocând pretexte puerile, un Plan de Management elaborat de o echipă de cercetători care viza diminuarea ”tăierilor de copaci” din Parcul Național. Cercetătorii USAMVB Timișoara care au îndrăznit să apere pădurea au fost denigrați și s-au exercitat asupra lor presiuni ca să accepte ca munca să le fie călcată în picioare. Neacceptând șantajul conducerii Romsilva, echipa de cercetători și-a riscat reputația și s-a expus inclusiv riscului de a i se imputa peste 600.000 euro din fonduri UE, dacă Planul de Management nu este aprobat.
Guvernul României cheltuie ”doar firimituri” cu Parcurile Naționale și Naturale
Modul în care statul român are grijă de Parcurile Naționale e unul lipsit de viziune și angajare, care pe termen lung va duce la deteriorarea lor. Cvasimajoritatea Parcurilor Naționale, 12 din 13 au fost date spre administrare către RNP Romsilva. O decizie strategică a Guvernului Năstase, la începutul anilor 2000 silvicii fiind singurii deținători ai unei armate de oameni capabili să gestioneze ”peste noapte” fără să scape hățurile din mână, suprafețe forestiere vaste, de peste jumătate de milion de hectare. Aceștia au fost zorii ”administrării Parcurilor Naționale”. Au trecut 13 ani de atunci, perioadă în care statul român practic n-a făcut decât prea puțin pentru parcuri, lăsându-le pradă drujbelor ”controlate de Romsilva” și microhidrocentralelor.
Pentru publicul neavizat, preluarea Parcurilor Naționale ”în îngrijire” pe banii ei de către Romsilva, pare un gest de ”social responsability” din partea Regiei Pădurilor. Un fel de ”spălare de păcate” pentru colosul de stat prin mâinile căreia trece toată masa lemnoasă tăiată din pădurile statului român, lemn de pe urma căruia a făcut anul trecut o cifră de afaceri de 1,588 miliarde lei. În realitate nu e nicidecum așa. Fostul director general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a recunoscut într-un dialog cu România Curată care e de fapt cheltuiala reală a statului român cu toate Parcurile Naționale și Naturale luate la un loc: ”cheltuim vreo 18 milioane lei pe an pe ariile protejate. Adică în jur de 4 milioane de euro/an. Romsilva din valorificarea lemnului din Parcurile Naționale nu câștigă”. Cu alte cuvinte întreținerea anuală a tuturor Parcurilor Naționale și Naturale (exceptând Ceahlăul) ale țării, costă statul român doar 1-1,5 milioane euro/an.