Apartamentele din Cluj-Napoca se remarcă ca fiind cele mai scumpe din România, ceea ce constituie o problemă tot mai acută pentru oraș. Potrivit datelor furnizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, Bucureștiul se află printre orașele europene cu cele mai scăzute prețuri ale locuințelor și cu niveluri ridicate de accesibilitate în ceea ce privește achiziționarea acestora.
Analizând datele privind prețul mediu solicitat pentru un apartament de 70 de metri pătrați în Europa, se constată că nivelul de accesibilitate al achiziționării unui astfel de apartament în București este printre cele mai ridicate atât la nivel național, cât și european, fiind necesare 96,2 salarii medii nete lunare.
Bucureștiul oferă prețuri rezidențiale avantajoase raportate la regiune, însă se confruntă cu un grad scăzut de accesibilitate, comparabil cu alte capitale europene precum Praga, Bratislava, Varșovia, Belgrad, Cluj-Napoca și Budapesta.
În ceea ce privește prețurile, Bucureștiul se situează pe locul trei după Cluj-Napoca și Brașov. Prețul mediu solicitat pentru un apartament în București în luna februarie a fost de 1.663 euro/metru pătrat util, înregistrând o creștere de 6,6% față de anul precedent.
Deși prețurile proprietăților rezidențiale au crescut semnificativ în orașe precum Cluj-Napoca, Brașov, Oradea, Iași sau Craiova, Bucureștiul a înregistrat o creștere mai redusă, sub rata inflației și majorările semnificative ale costurilor de construcție.
Relansarea creditării ipotecare în București a fost facilitată de promoțiile bancare cu dobânzi mai avantajoase, ceea ce va crea un cadru favorabil pentru dezvoltarea proiectelor rezidențiale și creșterea prețurilor pe termen mediu și lung în capitală.