Declarată oficial stațiune în urmă cu 5 ani, Colibița, supranumită și „Marea de la Munte” încă nu și-a rezolvat una dintre cele mai arzătoare probleme: asigurarea utilităților și anume a apei și canalizării. Aquabis se pregătește de lucrările de prelungire a acestora, care, se pare, vor costa nu mai puțin de 12 milioane de lei.

Colibița a fost declarată stațiune turistică acum 5 ani și mai are multe de rezolvat pentru a-și merita numele. Deocadată au fost amenajate drumurile care duc spre Colibița și care înconjoară lacul, iar utilitățile parțial.

Dacă pensiunile și casele de vacanță de pe partea stângă a lacului au curent, pe partea dreaptă mulți sunt nevoiți să se descurce cu generatoare și panouri solare pentru a asigura un minim confort.

Aquabis încă mai are de lucru pentru a asigura apa și canalizarea în zonă. La finalul anului trecut, Aquabis a scos la licitație extinderea alimentării cu apă la Colibița, cu 4,7 milioane de lei. Câștigătorul a fost Aqua Flow Construct în asociere cu SC Global Ports`s Services SRL.

Lucrările presupun o captare nouă de suprafață, conductă nouă de aducțiune în lungime de 559 de metri, o gospodărie nouă de apă formată din două rezervoare de înmagazinare, o stație de tratare dimensionată pentru un debit de 4,83 l /secundă și o stație de pompare echipată cu două pompe active și una de rezervă. De asemenea, lucrările presupun și extinderea rețelei de distribuție în lungime de 3.639 de metri, 55 de cămine de brașamente, 3 stații de pompare apă potabilă noi pe rețeaua de distribuție și 10 cămine vane.

Canalizarea de la Colibița costă peste 8 milioane de lei

Acestea nu sunt singurele investiții pe care le pregătește Aquabis la Colibița. Operatorul pregătește și sistemul de canalizare, organizând în luna mai, o altă licitație publică în acest sens.

Valoarea contractului ajunge la 8 milioane de lei și presupune extinderea rețelei de canalizare din Colibița, pe malul drept (partea care stă cel mai prost la capitolul utilități) cu 2.333 metri.  În total, pentru prelungirea rețelelor de apă și canal, Aquabis cheltuiește peste 12 milioane de lei.

Lucrările presupun montarea a 92 de cămine de racord  și 65 de racorduri complete, 12 stații de pompare apă uzată și o stație de epurare amenajată în localitatea Colibița.

Zona de promenadă promisă de CJ se lasă așteptată

După finalizarea drumului care duce la Marea de la Munte, Consiliul Județean a promis acolo o zonă de promenadă, care să le dea tuturor ocazia să admire frumusețea lacului, de aproape.

Doar că acest proiect se lasă încă așteptat, deși primele demersuri în acest sens s-au făcut în 2019. Se pare că investiția s-ar ridică la două milioane de lei, fiind suportată în principal din bugetul autorităților județene. Perioada de implementare propusă este de 24 de luni.

Zona de promenadă care ar urma să fie amenajată nu este în apropierea barajului sau măcar pe la mijlocul lacului, ci la coada acestuia, unde accesul este oricum dificil, iar zona este neatractivă pentru turiști. De asemenea, traseul este relativ departe de pensiunile și hotelurile care oferă masă și cazare.

„Prin proiect se propune lucrări de amenajare a trei tronsoane, ce însumează o lungime totală de 4,3 km, pe malul lacului Colibița, lucrări care vor avea în vedere amenajarea spațiului verde existent prin introducerea unor zone de ședere/odihnă și un refugiu conectate prin alei pietonale. În plus, din dorința de a crea un parcurs continuu al aleii, se prevede amplasarea de podeste pietonale în zonele în care topografia terenului impune acest lucru”, dezvăluie memoriul depus de Primăria Bistrița-Bârgăului la Agenția pentru Protecția Mediului.

Plaje artificiale și zone pentru odihnă

Aleile ar urma să aibă pietriș, cu protecții de tip balustradă din lemn. Vor fi amenajate și refugii, zone pentru odihnă și belvedere, realizate din lemn, pe fundații din beton slab armat și piatră. De asemenea, vor fi amenajate și mai multe pontoane din lemn pe malul lacului, dar și bănci de odihnă. Pe traseu vor fi amplasate și coșuri de gunoi din lemn pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Întregul traseu va fi iluminat cu ajutorul energiei solare. Amenajarea traseului presupune și o toaletare a vegetației sălbatice și punerea sa în valoare acolo unde se impune. Nu vor lipsi nici mici plaje cu nisip, iar în zonele ce prezintă un interes major vor fi amplasate camere de supraveghere.

„Proiectul urmărește crearea de oportunități pentru desfășurarea unui turism durabil prin cultivarea unor valori naturale și culturale specifice locului. Cu scopul limitării impactului asupra mediului, se va avea în vedere reabilitarea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare a zonei lacului prin realizarea unor poteci tematice care vor conecta amenajări cu caracter temporar specifice odihnei și petrecerii timpului liber. Intervențiile propuse devin trasee educaționale și au rolul de a promova fauna și vegetația locală, oferind o gospodărire durabilă a resurselor naturale, precum și o experiență accesibilă tuturor vizitatorilor”, se mai arată în memoriul proiectului.

Refugiile din lemn se vor întinde pe 50 de metri pătrați, iar plajele pe 400 de metri pătrați. Pentru materializarea proiectului, autoritățile locale estimează că va fi nevoie de 150 de tone de piatră concasată, 300 de tone de nisip și 370 de metri cubi de lemn.

„Aleea pietonală va fi amenajată în funcție de tipologia terenului, pentru a se integra în peisaj, rezultând un total de 1.100 de metri pătrați de alee de pietriș concasat împănat cu nisip, 320 de metri pătrați de alee de pământ bătătorit și 70 de metri pătrați de alee de pietriș concasat împănat cu nisip cu grinzi dispuse transversal. Se vor amplasa 12 corpuri de iluminat cu energie solară și 36 de coșuri de gunoi diferențiate pentru colectarea selectivă a deșeurilor”, mai spune memoriul autorităților locale, descriind unul dintre cele trei tronsoane ale traseului.

Întreținerea și refacerea traseelor în caz de degradare va cădea în responsabilitatea Primăriei Bistrița Bârgăului, care se va ocupa de toaletarea vegetației, revopsirea elementelor din lemn, completarea cu piatră spartă sau refacerea bârnelor din lemn acolo unde aceste vor fi deteriorate de trecerea timpului.

În 2015, autoritățile județene visau centre nautice la Colibița și șase pârtii de schi. Pentru ambele obiective s-au realizat studii de prefezabilitate, însă lucrurile s-au cam oprit acolo.

În cadrul documentației întocmite pentru domeniul schiabil erau calculați indicatori pentru realizarea a trei instalații de transport – telegondolă, teleschi și covor rulant  și a șase pârtii de schi – 3 de dificultate medie, două de dificultate redusă și una pentru schiorii profesioniști.

Lungimea totală estimată a celor șase pârtii era de 5,1 kilometri, cu o suprafață totală estimată de 17,7 hectare. Se prevedea și un sistem de zăpadă complet automat cu tunuri de zăpadă, precum și două mașini de bătut zăpada.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.