Primăria Bistrița nu pare să se înțeleagă cu Aquabis și pace! Ultimul scandal a apărut după ultimele ploi mai importante, care au inundat, din nou, mai multe străzi din municipiu. Municipalitatea bistrițeană a dat vina pe Aquabis, iar furnizorul de apă a replicat c-ar fi treaba primăriei să se asigure că șanțurile și rigolele de scurgere funcționează corespunzător. Plata apei de ploaie a fost un alt măr al discordiei, mai ales că banii ajung în conturile Aquabis.
Săgețile dintre Primăria Bistrița și Aquabis au început încă de lunile trecute. Un reprezentant Aquabis dădea vina pe Primăria Bistrița pentru întârzierile și neconcordanțele întâlnite pentru lucrările la conductele de pe străzile aflate în șantier, Gheorghe Șincai sau General Grigore Bălan. Într-o conferință de presă, primarul Ioan Turc s-a apărat și a spus că de vină pentru întârzieri ar fi un consultant al Aquabis și nu Primăria.
„Ceea ce a spus la un moment dat un reprezentat al Aquabis – și anume că întârzierile la Masterplanul de apă și canalizare pentru municipiul Bistrița sunt cauzate de întârzierea cu care Primăria Bistrița a transmis lotul de străzi – este un neadevăr flagrant. De un an și jumătate am transmis către Aquabis străzile pe care ar urma să intervină pentru realizarea de rețele de apă, branșamente și, după caz, pentru rețele de canalizare. Mai mult decât atât, chiar domnul director Șandru (n.r. – Ion Șandru) a recunoscut că de fapt nu municipiul Bistrița este de vină, ci consultantul care a încurcat mai mult lucrurile. Fac aceste precizări pentru că e important ca bistrițenii să știe exact ce se întâmplă și să nu fie induși în eroare prin tot felul de discuții care apar în spațiul public”, spunea Ioan Turc, într-o conferință de presă de la începutul lunii august.
Ultimele ploi au dus la inundații pe unele străzi, iar scandalul dintre Aquabis și Primăria Bistrița a reînceput! De data asta, acuzele au venit din partea viceprimarului Sorin Hangan.
Scandal pe…apa de ploaie!
Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Sorin Hangan aruncă responsabilitatea în curtea Aquabis pentru inundațiile pe străzile din Bistrița cauzate de ploi:
„Bistrițenii și presa au dreptate să se revolte pentru inundațiile care apar când plouă torențial. Problemele vechi, nerezolvate de peste 30 de ani, sunt cuprinse, pentru prima dată într-un calendar de investiții. Rețelele de canalizare din oraș sunt ale Aquabis, companie care este în subordinea Consiliului Județean. Ei încasează bani de la populație și în mod firesc, ei și ADI Apă-Canal, o instituție pur decorativă, controlată de președintele CJ, ar trebui să întoarcă o parte din bani către investiții în redimensionarea țevilor care transportă apa uzată și o colectează pe cea pluvială. Dar nu o fac, cu toate că încasează cei mai mulți bani din Bistrița”, preciza în urmă cu câteva zile Hangan.
Aquabis reacționează și spune că responsabilitatea Primăriei Bistrița este să gestioneze apa pluvială. Implementarea de soluții pentru reglementarea acestor probleme ar reveni Primăriei Bistrița. Într-o conferință de presă, directorul Aquabis Ion Șandru a precizat că a oferit soluții Primăriei Bistrița când i-au fost cerute, însă asta nu se întâmplă des.
Mai mult, Aquabis n-ar avea habar câte guri de scurgere și rigole sunt amenajate pe noile șantiere din Bistrița. Furnizorul de apă și canal mai spune că Primăria Bistrița ar fi întârziat demararea Programului Operațional Infrastructură Mare în municipiu cu cel puțin un an prin faptul că nu a furnizat străzile care aparțin domeniului public, deși Aquabis obținuse autorizație de construcție.
„Ca urmare a multiplelor acumulări de apă pluvială din diverse zone ale orașului, cauzate de ploile torențiale căzute în aceste zile, aducem la cunoștința cetățenilor o serie de precizări ce surprind factorii și motivele reale care provoacă inundarea străzilor. Totodată, înștiințăm conducerea Primăriei Bistrița că gestionarea apei pluviale și principalele colectoare ale acesteia se află exclusiv în sfera sa de atribuție. Implementarea de soluții pentru reglementarea acestor probleme îi revine Primăriei Bistrița. Rezolvarea problemei apei pluviale, cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă vorbim despre debite impresionante, se poate realiza numai prin construirea de rigole de colectare și decărcare în râul Bistrița”, precizează Aquabis într-un comunicat de presă.
Apele Române determină Aquabis să factureze apa de ploaie
Cei care încasează bani pe apa de ploaie sunt cei de la Aquabis, după o formulă folosită la nivel național, care ține cont de cât plouă într-o anumită lună. Potrivit directorului Aquabis, peste tot în țară furnizorii de apă și canal facturează apa de ploaie.
Asta pentru că apa de ploaie nu ajunge în râuri, ci în canalizare, fiind necesară astfel tratarea sa. Ion Șandru susține că Apele Române sunt stat în stat și nu aprobă deversarea apei de ploaie în râuri.
„Apele Române ar trebui să aprobe ca apele pluviale să ajungă în râu și nu în canalizare. Dar aprobările trebuie să ajungă la minister”, a explicat Ion Șandru la ultima conferință de presă, de la începutul acestei luni.
Cei de la Apele Române însă, au prins furnizorul de apă și canal cu mâța în sac, în timp ce deversa ape uzate în râul Bistrița. SGA a sancționat în 2020 Aquabis cu 40.000 de lei, pentru că nu și-au respectat condițiile autorizației de gospodărire a apelor, iar Aquabis a evacuat ape uzate prin trei dintre cele cinci deversoare, în Râul Bistrița. N-ar fi fost monitorizată nici calitatea și nici cantitatea apelor uzate deversate.
Reprezentanții Aquabis au refuzat să semneze procesul verbal al contravenției și ulterior compania de apă și canalizare a acționat în judecată SGA, cerând anularea amenzii de 40.000 de lei.
SGA a impus, pe lângă amendă și mai multe măsuri. Printre acestea se numără și urmărirea cu frecvență mărită a traseului de canalizare ape uzate urbane și a echipamentelor aferente, cu efectuarea de câte ori este necesar a lucrărilor de decolmatare/reparații.
Sistemul de Gospodărire a Apelor a considerat că sancțiunea aplicată este direct proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite și a apreciat că nu se impune înlocuirea sancțiunii amenzii cu cea a avertismentului.
Atât Judecătoria Bistrița, cât și Tribunalul Bistrița-Năsăud au dat dreptate celor de la SGA și au menținut amenda, considerând „fapta” Aquabis un pericol abstract:
„Instanța are în vedere că fapta petentei este una de pericol abstract, nefiind necesară producerea în aquabisconcret a unei urmări, fapta prezentând un grad de pericol ridicat. Pentru toate aceste motive, instanța consideră că dispozițiile art. 21 alin (3) din O.G. nr. 2/2001 au fost respectate cu ocazia aplicării sancțiunii, aceasta fiind una proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite de către petentă, astfel încât instanța apreciază că nu se impune înlocuirea sancțiunii amenzii cu avertisment. Față de considerentele expuse, instanța va respinge ca neîntemeiată plângerea contravențională și în consecință va menține procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii încheiat la data de 12.03.2020”, se arată în sentința dată de Judecătoria Bistrița.