Bustul cardinalului Iuliu Hossu a fost dezvelit, marți în parcul din comuna Milaș. La eveniment au participat oficialități locale și județene. Lucrarea a fost realizată de cunoscutul sculptor Ilarion Voinea.

 

La eveniment au mai participat și IPS Andrei Andreicuț-Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Florentin Crihălmeanu- Episcopul eparhial de Cluj-Gherla al Bisericii Greco Catolice, primarului din Milaș Iosif Gabor, a președintelui CJ Emil Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, generalul de brigadă Virgil Ovidiu Pop- comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” reprezentanților Rotary Club Bistrița.

Primul cardinal greco-catolic român Iuliu Hossu, care a citit la 1 decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României, este originar din comuna Milaș.

Sursa foto: Răsunetul
Sursa foto: Răsunetul

Iuliu Hossu s-a născut la data de 30 ianuarie 1885 fiind cel de-al treilea băiat al preotului greco-catolic Ioan şi al Victoriei, născută Măriuţiu. A crescut cu credința-n Dumnezeu și cu credința că bunătatea-i tot un dar de la Cel de Sus, unul care trebuie împărtășit tuturor oamenilor. Când a început Marele Război în 1914 s-a înrolat, voluntar, în armată, ca preot militar în grad de sublocotenent, iar în decembrie când a dat prima ninsoare, a plecat de la Timișoara la Viena, cu Regimentul de Infanterie 64, detașat pentru paza capitalei imperiale. A acordat asistență spirituală atât militarilor care asigurau paza Palatului Schönbrunn, cât și ostașilor din infirmeriile pentru răniții aduși de pe fronturi. După trei ani, preotul se întoarce acasă, iar în noiembrie 1917 primește scaunul Episcopiei greco-catolice de Gherla.
A avut un rol deosebit în 1918, anul unirii tuturor românilor. Participă la Marea Adunare de la Alba-Iulia și se numără printre înfăptuitorii Unirii. Citește mulţimii (peste 100.000 de oameni) Rezoluţia Marii Adunări din 1 Decembrie 1918 de la Alba-Iulia. Ulterior e desemnat să prezinte Regelui Ferdinand I actul unirii alături de o delegație. După 30 de ani, pe 28 octombrie 1948, a fost însă arestat şi a petrecut 21 de ani în detenție sub regimul comunist. A trecut la cele veșnice la 28 mai 1970.

 

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan a subliniat faptul că în comuna Milaș, în data de 11.09.2018 trebuie să fie vorba doar despre Iuliu Hossu și nimic mai mult.

”Astăzi este vorba de Iuliu Hossu, eu cred că doar despre atât ar trebui să fie vorba astăzi, aici la Milaș, despre Iuliu Hossu, despre ce a făcut el, ce model ne-a oferit el și ce și-ar fi dorit el de la noi”, a spus Radu Moldovan.

Totodată, acesta a mai declarat că în ziua de azi există mai multă dezbinare decât niciodată și în anul centenar poporul român trebuie să cinstească în mod special memoria înaintașilor.

”Din păcate pentru noi, pentru poporul român, astăzi există mai mută dezbinare decât niciodată. În anul centenar ar trebui să cinstim în mod special memoria înaintașilor noștri, care unii cu prețul vieții au dus la realizarea celui mai mare proiect al țării noastre, Marea Unire de la 1918. Noi nu facem asta și în continuare ne folosim de lucruri mici, «nu vedem pădurea de copaci» și din păcate eu nu cred că nici Cardinalul, nici bunul Dumnezeu nu se bucură atunci când copiii lor trăiesc în pace. Mi-aș permite să vă adresez un îndemn, încercați frații mei să fiți mai buni unii cu alții, mai toleranți și ar fi ideal să ne iubim unii pe alții. Din păcate se pare că lucrul acesta nu suntem în stare să îl facem”, a spus președintele CJ B-N.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.