De-a lungul timpului, firma care se ocupa cu salubrizarea orasului, Urbana, a beneficiat de mici „ajutoare” din partea municipalitatii, cum ar fi prelungirea contractului încheiat în urma cu cinci ani sau majorarea tarifului la gunoi si maturat stradal.
Anul acesta, firma a cerut din nou ca tariful pentru transportul gunoaielor si curatenie sa fie majorat cu opt la suta.

Unii dintre alesii Partidului National Liberal si ai Partidului Democrat Liberal din Consiliul Local Bistrita s-au împotrivit de fiecare data cresterii tarifului, mirati fiind de profitul la care a ajuns Urbana în ultimii ani de pe urma acestui contract.
La începutul lui 2011, consilierii locali au supus votului un proiect de hotarare care prevedea majorarea tarifului cu rata inflatiei, însa acesta nu a obtinut numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat.
Ulterior, într-o alta sedinta a alesilor locali, subiectul a fost readus în discutie si de aceasta data proiectul a fost adoptat. La vremea aceea, primarul Ovidiu Cretu sustinea ca, în conformitate cu contractul si cu legea, tarifele trebuie ajustate cu rata inflatiei, altfel Urbana ar fi dat primaria în judecata, iar instanta va obliga municipalitatea sa plateasca în cele din urma.

Urbana, abonata la curatenia din oras

Urbana se ocupa de salubrizarea orasului, în urma unui contract castigat cu cinci ani în urma, în timpul mandatului fostului primar Vasile Moldovan. La expirarea acestui contract, Primaria Bistrita a prelungit întelegerea si a dat Urbanei mana libera la transportul gunoaielor si la salubrizare.
Potrivit legilor în vigoare, autoritatile locale pot prelungi întelegerea cu jumatate din perioada contractuala, respectiv înca doi ani si jumatate.
Asta s-a întamplat si în 2010, cand municipalitatea a decis sa majoreze perioada cu înca un an, fara a organiza licitatie în acest sens, doar pe baza întelegerii anterioare. Problema a fost discutata într-o sedinta de Consiliu Local.
În expunerea de motive a primarului Ovidiu Cretu se preciza ca „sistemul integrat de gestionare a deseurilor se preconizeaza a fi functional începand cu al doilea trimestru al anului 2011, data de la care operatorii serviciilor de colectare si transport a deseurilor, stabiliti în urma licitatiei publice pentru fiecare zona, vor deservi cele cinci zone în care a fost împartit judetul Bistrita-Nasaud în cadrul proiectului, inclusiv municipiul Bistrita si zona arondata acestuia”.
Cum între timp cineva trebuia sa faca curatenie în oras, primarul a propus sa fie prelungit contractul cu Urbana fara a se face si o licitatie în acest sens.
„În aceste conditii nu se justifica organizarea unei licitatii pentru executarea serviciilor de colectare si transport a deseurilor din municipiul Bistrita, perioada de prestare a acestor servicii fiind prea scurta. Un posibil nou operator se va afla în situatia de a nu putea acoperi investitiile necesare în conditiile în care, începand cu data de 1 iulie 2010 a intrat în vigoare programul de colectare selectiva a deseurilor si au fost stabilite toate detaliile cu operatorul care presteaza activitatea în acest moment, respectiv S.C. Urbana S.A.”, se mai arata în expunerea de motive.

Cu votul alesilor locali, gunoiul s-a scumpit din nou

Atat reprezentantii municipalitatii, cat si cei ai firmei Urbana, considera ca scumpirile sunt perfect legale, conform contractului încheiat în 2005, care prevede o indexare anuala, odata cu rata inflatiei. În plus, acestia sustin ca bistritenii arunca tot mai mult gunoi, ca a crescut TVA-ul, precum si pretul carburantului.
Totodata, conducerea firmei de salubrizare bistritene considera ca acel contractul încheiat între primarie si Urbana în 2005 nu a fost unul echitabil, deoarece suprafetele erau mult mai mari în realitate. Abia dupa o masurare în teren s-a ajuns la concluzia ca sumele primariei nu sunt reale. Tocmai din acest motiv, Urbana a efectuat masuratorile în teren si a propus administratiei locale ajustarea tarifelor. În plus de asta s-a constatat o crestere a cantitatii lunare de gunoi pe cap de locuitor. În consecinta s-a cerut o majorare a taxei cu pentru gunoi.
Liberalii nu au fost de acord cu ajustarea tarifelor si au cerut ca de salubrizarea orasului sa se ocupe mai multe firme. Nici consilierul local al Partidului Democrat Liberal Gheorghe Tuta nu a privit cu ochi buni majorarea tarifelor deoarece costurile cu salubritatea au înregistrat în ultimii ani cresteri mari, de la 30 de miliarde în 2008 la 50 de miliarde în 2010.
Cu toate acestea, proiectul de hotarare care prevedea majorarea tarifului cu opt procente a trecut cu o majoritate de voturi în sedinta Consiliului Local din luna aprilie a acestui an. Astfel, bistritenii sunt nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar începand cu data de 1 mai.

Unii bistriteni, restantieri la plata gunoiului

Desi vor curatenie în oras, unii bistriteni uita sa mai treaca pe la casieriile firmei de salubrizare. Urbana se plange de faptul ca nu încaseaza la timp taxe de colectare a gunoiului si ca unele asociatii de locatari nu achita la timp contravaloarea acestei sume.
Pentru a evita astfel de situatii, Primaria Bistrita ar putea initia o taxa speciala de colectare a gunoiului, care sa fie achitata lunar, odata cu impozitul pe bunuri. Banii obtinuti ar urma sa fie virati ulterior în conturile firmei Urbana.

Tarifele noi practicate de Urbana

Potrivit hotararii de Consiliu Local 65 din 2011 (n .r. – privind ajustarea tarifelor pentru activitati specifice serviciului de salubrizare în municipiul Bistrita si actualizarea redeventei datorate de catre operator, cu indicele mediu al indicatorului ratei inflatiei), noile tarife practicate de Urbana sunt urmatoarele: maturat manual-18,08 lei pentru o suprafata de 1000 metri patrati, maturat mecanic-12,26 lei pentru o suprafata de 1000 metri patrati, transport deseuri stradale-51,33 lei/mc, razuit rigole-43,53 lei/1000 mp, stropit carosabil-3,78 lei/1000 mp, curatat, transport zapada si combaterea poleiului de pe trotuare-133,25 lei/1000 mp, spalat strazi – 29,52 lei/1000 mp, colectare, transport si depozitare deseuri menajere – 34,13 lei/mc. Preturile nu contin TVA.
Spre comparatie, la Brasov, într-o sedinta de Consiliu Local ce a avut loc anul acesta, s-a stabilit noul pret al serviciului de salubrizare la valoarea de 6,75 euro/mc de deseuri menajere, TVA inclus, mai putin decat în Bistrita, un oras mult mai mic si cu mult mai putini locuitori.
Pentru deseurile menajere aruncate în 2010, bistritenii au platit facturi de aproape 900.000 de lei.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.