În 2010, România va avea o datorie externă record. România va începe, în mod real, să iasă din criză în trei, cinci ani de zile. Construcţiile, motor pentru relansarea economiei
Şase … luni sau ani?
Discuţii pe tema modalităţii prin care ar fi trebuit „abordată” recesiunea mai pot fi purtate exclusiv cu caracter „didactic”. Modul în care s-a gestionat criza, până la momentul de faţă, nu mai poate fi schimbat. Cu toate acestea, rămâne întrebarea cu privire la finalul recesiunii autohtone. Care va fi „motorul” care va relansa economia românească şi, mai cu seamă, când se va întâmpla acest lucru sunt doar două întebări la care mulţi români caută răspunsuri. Analistul Bogdan Chireac consideră că ţara va ieşi din criză doar peste cinci ani, în timp ce fostul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varjuan Vosganian, priveşte criza economică dintr-o perspectivă mult mai optimistă, considerând că România va începe să se „mişte” pe plan economic la şase luni după alegerile prezidenţiale. „Totul trebuie privit din prisma politicienilor. Politicienii să termine cu minciuna, să nu mai înşele poporul, să treacă alegerea preşedintelui, pentru că şi acesta e un pas foarte greu. După aceea, am convingerea că, în şase luni de zile, se va relansa economia. Adică, în momentul în care va exista credibilitate pe piaţă. În prima fază, construcţiile, infrastructura, drumurile, autostrăzile vor reprezenta domeniul principal pentru relansare şi, după aceea, dezvoltatorii imobiliari. În momentul în care există stabilitate, băncile vor da credite. Reluându-se creditarea, se dezamorsează piaţa de construcţii, cea imobiliară şi, automat, se dezamorsează şi piaţa producătorilor de materiale de construcţii. Astfel, va intra în angrenaj tot sistemul”, a declarat Vosganian. Totuşi, Chireac este de părere că pronosticurile optimiste, formulate de Vosganian, nu sunt realiste. „Vosganian e un actor. Nici pomeneală, 2010 va fi un an cumplit. România va avea o datorie externă record, va intra în vigoare serviciul datoriei externe, care poate atinge 2 – 3 % din PIB. Tot ce s-a distrus acum, cu ocazia campaniei electorale prezidenţiale, va fi plătit. Opinia mea este că noi nu vom mai ieşi singuri din criză, va trebui să primim un ajutor de urgenţă din partea UE. Va fi un fapt unic până acum în istoria Uniunii Europene. Un ajutor economic pentru a nu intra în faliment de ţară”, este de părere analistul economic.
România caută Guvern
La începutul acestei luni, Forumul Economic Mondial a dat publicităţii raportul global privind competitivitatea pe perioada 2009-2010. Raportul se bazează pe date statistice din 2008, iar România a obţinut cel mai slab punctaj la infrastructură. Astfel, România a înregistrat 2,67 puncte din cele şapte posibile, situându-se pe poziţia 110 din cele 133 de ţări incluse în raport şi pe penultimul loc în UE. Statistica de mai sus, deloc încurajatoare, este legată exclusiv de sectorul care va relansa, potrivit lui Vosganian, economia românească. De ce a obţinut România această poziţie “onorantă”? România a schimbat, în ultimii 20 de ani, nu mai puţin de nouă Guverne. Cu toate acestea, în nicio guvernare nu s-a făcut mare lucru în această direcţie. În aceste condiţii, nu este de mirare faptul că unele voci consideră că vinovat pentru acest aspect este Guvernul sau, mai cu seamă, lipsa lui, deoarece, potrivit lui Chireac, România, în acest moment, nu are Guvern.
Va ieşi România din criză?
În condiţiile enunţate mai sus, viitorul României sună relativ sumbru. Totuşi, în urma alegerilor, situaţia ar putea să se amelioreze într-o oarecare măsură. Această ameliorare depinde de planul de guvernare şi, după cum s-a prezentat mai sus, de un Guvern care să fie orientat pe rezultate pozitive şi nu pe măsuri îndoielnice. “România va începe, în mod real, să iasă din criză în trei, cinci ani de zile. Dar nu va ieşi din criză datorită eforturilor de la Bucureşti, cel puţin nu în acest moment. Nu ştim ce o sa fie după 1 ianuarie, dacă o să fie un Guvern mai responsabil sau dacă o să fie un Guvern, pentru că acum nu este un Guvern la Bucureşti şi va ieşi din criză datorită faptului că suntem membri ai Uniunii Europene. Marile state din UE vor începe să iasă din criză tot peste câţiva ani de zile. Atunci când citiţi în presă rapoarte optimiste, că Franţa şi Germania au avut o creştere de 0,3 % pe trimestrul doi, nu vă bucuraţi prea tare, fiindcă esenţa acestei crize stă în sfârşitul unui sistem economic. Până acum, din fiecare sută de dolari, 90 de dolari erau bani virtuali, care existau în activele toxice, în burse şi în multe alte locuri. Aceşti bani au dispărut. Ori se găsesc pentru cei 90 de dolari virtuali alţi bani virtuali sau altă bază, ori se produc bunuri şi servicii pentru a compensa aceşti bani, iar acest lucru necesită timp. O criză mult mai puţin profundă din acest punct de vedere, criza din 1929 – 1933, a jucat un rol important în declanşarea celui de-al doilea război mondial şi abia după acel război şi-a revenit România. Acum, nu se mai pune problema de aşa ceva, dar problemele sunt la fel de grave. Întoarcerea la nivelul anului 2007, atât pentru România, cât şi pentru restul lumii, se va face în foarte mulţi ani de zile”, a afirmat Chireac. Mult mai optimist în ceea ce priveşte finalul crizei, fostul ministru al economiei şi finanţelor consideră, de asemnea, că guvernarea de după alegerile prezidenţiale va avea un rol important în viitorul economic al ţării. „În şase luni de după alegeri sunt sigur că îşi va da drumul toată activitatea. În schimb, în cele şase luni de după alegeri, ne putem aştepta la „bătăi”. Schimbare de Guvern, schimbare de miniştri, depinde cine va ieşi. Dacă iese de la PSD Oprescu, pentru că pe Geoană nu contăm, se va schimba Guvernul. Desigur că, în această variantă, Oprescu va dori o guvernare PSD şi atunci începe lupta”, a conchis Varujan Vosganian.
Silvia Boncuţiu