Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a emis un apel către populaţie cu privire la apărarea contra rabiei (turbării) – o boală care poate fi transmisă omului de animalele sălbatice şi cele domestice. Campania de vaccinare se desfăşoară în lunile septembrie-noiembrie 2014, perioadă în care toţi câinii vor fi legaţi sau ţinuţi închişi, timp de 14 zile de la anunţul declanşării campaniei de vaccinare, iar plimbarea lor în spaţii publice este permisă numai în lesă şi cu botniţă.
  De asemenea persoanele care găsesc animale moarte pe teritoriile supuse vaccinării, sunt obligate să le lase neatinse şi să anunţe imediat cel mai apropiat medic veterinar, administraţia publică locală sau unitate de vânătoare, în scopul prelevării cadavrelor.
Rabia este o boală mortală produsă de un virus care atacă sistemul nervos. Virusul este inoculat oamenilor şi animalelor prin muşcătura animalelor infectate.

În cazuri izolate, rabia poate fi transmisă la animale sau om prin contaminarea rănilor deschise de la nivelul pielii sau mucoaselor, cu saliva animalelor bolnave.
După pătrunderea virusului în organism, de la nivelul nervilor periferici acesta migrează către sistemul nervos central.
După apariţia semnelor clinice, evoluţia bolii este fatală.

Ce este vaccinul şi cum acţionează?

Vaccinul este sigilat într-un înveliş dur (blister) conceput astfel încât să se spargă când animalul muşcă din momeală. Odată învelişul spart, doza imunizantă de vaccin este eliberată în gura animalului.

Unde şi cum vor fi distribuite momelile?

În zone limitrofe localităţilor – momelile vaccinale vor fi distribuite manual de către gestionarii fondurilor de vânătoare împreună cu medici din cadrul DSVSAJ.

În zonele din afara localităţilor, momelile vor fi distribuite din avion, de la mică altitudine.

ATENŢIE!

Lăsaţi momelile în spaţiile unde au fost distribuite.

Cum sunt vaccinate animalele sălbatice?

În timpul mestecării, vulpile sparg capsulele, iar vaccinul din interiorul acestora va fi înghiţit.

Imunitatea contra rabiei se instalează în 2-3 săptămâni după ingerare.

Există riscul ca vaccinul să producă boala?

NU, vaccinul nu poate produce îmbolnăvirea oamenilor sau animalelor, chiar în cazul în care este înghiţit.

Ce se poate întâmpla dacă pisica sau câinele mănâncă mai multe momeli cu vaccin?

Poate să apară voma sau diareea din cauza învelişului din carne de peşte şi nu din cauza vaccinului.

Nu riscaţi să fiţi muşcaţi de animalele de companie, luându-le momeala găsită de acestea!

Momeala sau vaccinul pot fi periculoase pentru oameni?

Nu, însă trebuie evitat contactul cu vaccinul.

Dacă se întâmplă accidental să aveţi contact cu vaccinul, spălaţi zona cu apă şi săpun şi clătiţi cu apă din abundenţă.

Ce se poate întâmpla dacă un copil mănâncă o momeală?

Momeala nu este periculoasă, DAR, în cazul în care un copil a muşcat dintr-o momeală, contactaţi, pentru evitarea oricărui pericol, medicul de familie sau Direcţia de Sănătate Publică teritorială.

Cum trebuie procedat dacă găsim o momeală în apropierea casei?

Dacă găsiţi momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejându-vă mâinile cu ajutorul unei pungi de plastic, luaţi momeala şi plasaţi-o într-o zonă împădurită.

Dacă găsiţi o momeală al cărei ambalaj (înveliş) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuşi plasaţi momeala într-o pungă de plastic şi anunţaţi medicul veterinar din cea mai apropiată localitate pentru a ridica momeala respectivă.

Se poate folosi această momeală vaccinală pentru vaccinarea antirabică a câinilor sau pisicilor?

Nu, acest vaccin este autorizat pentru utilizarea la animale sălbatice” potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.