Agenția Națională de Integritate (ANI) a pierdut procesul cu inspectorul Sanda Opriș din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Bistrița-Năsăud. Cazul este pe fond, iar sentința finală va fi dată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Un alt caz rezonant din Bistrița al celor de la ANI este cel cu primarul Ovidiu Crețu, care va avea termen pe 14 ianuarie 2014.
“Admite acţiunea formulată de reclamanta O.S. în contradictoriu cu pârâta ANI Bucureşti şi în consecinţă: Anulează raportul de evaluare nr. 26048/G/II/12.06.2012 întocmit de ANI la 12.06.2013 în lucrarea nr. 126078/A/II/6.12.2011, precum şi toate actele care au stat la baza emiterii acestuia. Obligă pârâta să plătească reclamantei O.S. suma de 50 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Cluj, sub sancţiunea nulităţii. Sentinţa este executorie. Pronunţată în şedinţa publică din 13.12.2013”, arată judecătorii de la Curtea de Apel Cluj în sentința pe fond.
Inspectorul ISC Sanda Opriș și-a bazat apărarea în fața Agenției Naționale de Integritate spunând că în timpul cercetărilor inspectorilor nu a avut ocazia să își dovedească nevinovăția. De altfel, aceasta nu este mulțumită că cercetarea sa în ceea ce privește conflictul de interese a fost clasată, pe când incompatibilitatea a rămas în verdictul ANI.
Inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții Bistrița-Năsăud, Sanda Opriș, a fost declarată incompatibilă de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Aceasta a contestat decizia ANI, iar primul termen al procesului a avut loc pe 22 noiembrie 2013. Incompatibilitatea inspectorului ISC s-a judecat astfel de către magistrații Curții de Apel Cluj.
Inspectorul cu două terenuri și o casă
Sanda Opriș are funcția de inspector. Conform ultimei sale declarații de avere, depusă în 2013, Sanda Opriș deține un teren de 905 metri pătrați în Bistrița și unul de 700 de metri pătrați în Unirea. De asemenea, ea mai deține o casă de 259 de metri pătrați construită în 2003. Fostul director conduce un autoturism Kia Ceed fabricat în 2008. Ea are 5.750 de euro într-un cont și 48.000 de lei în alt cont. Sanda Opriș a încasat anul trecut un salariu de 39.785 de lei. Soțul acesteia, Opriș Horațiu, a încasat anul trecut 5.983 de la UNIQA. Fostul director nu și-a crescut averea de la declarația din 2011.
CE spune ANI
“OPRIŞ SANDA s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării funcției de inspector, a realizat în calitate de comerciant persoană fizică în cadrul „OPRIŞ SANDA PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ” venituri din servicii de proiectare. Astfel, OPRIŞ SANDA nu a respectat dispozițiile art. 17, alin. (2), pct. c) din Regulamentul Intern al Inspectoratului de Stat în Construcţii, potrivit cărora „Salariaţii au obligaţia de a nu exercita sau presta servicii sau activităţi de specialitate care să genereze situaţii de incompatibilitate, prin efectuarea de acte în baza atestărilor sau autorizărilor pe care le deţin, după cum urmează […] activitate de proiectare […]”, arată inspectorii ANI într-un comunicat remis presei.
Toți incompatibilii bistrițeni
Gazeta de Bistrița v-a prezentat toți bistrițenii care au fost cercetați de ANI. Unul dintre primii cercetați de către inspectorii ANI a fost Rusu Liviu Mihai, pe vremea când acesta era președintele Consiliului Județean, respectiv în cursul anului 2009. Inspectorii au spus pe 10 iunie 2009 că acesta ar fi făcut fals în declarații, deși procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița nu au reușit în patru ani și jumătate să demonstreze această acuzație.
Un alt suspect al infracțiunii de fals în declarații care nu a fost trimis în judecată până în ziua de azi este Feher Gabor, care în iunie 2009 a apărut în comunicatul celor de la ANI. “Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările și completările ulterioare, a sesizat, la data de 26 iunie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, Județul Bistriţa-Năsăud, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către domnul FEHER GABOR, consilier personal la Cabinetul Ministrului Comunicaţiilor și Tehnologiei Informaţiei, a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292, Cod Penal”, au arătat inspectorii de Integritate. Procurorii nu l-au trimis în judecată timp de patru ani și jumătate.
Singurul bistrițean care a pierdut pe fond procesul cu ANI este consilierul județean democrat-liberal Luca Peter.
“Respinge acţiunea în contencios administrativ astfel cum a fost formulată de reclamantul Peter Luca, în contradictoriu cu pârâta ANI. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs la Curtea de Apel Cluj în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 27.09.2013″, arată judecătorul Mirela Budiu în hotărârea Curții de Apel Cluj.
Primarul incompatibil
“Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a șapte aleși locali: FOFIU IOAN (Viceprimar al Comunei Lazuri de Beiuș, Jud. Bihor), IONICĂ CONSTANTIN CORNEL, (Viceprimar al Municipiului Pitești, Jud. Argeș), JURJ VASILE – MARIN (Primar al Comunei Arieșeni, Jud. Alba), CREȚU OVIDIU TEODOR (Primar al Municipiului Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud), CIUBOTARIU COSTINEL (Primar al Comunei Suliţa, Jud. Botoşani), BOEANGIU VASILE-PÎRVU (Primar al Comunei Alunu, Jud. Vâlcea) și LUCIAN CHITIC (Primar al Comunei Tortoman, Jud. Constanța).
Starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcții și calități, contrar prevederilor legale, după cum urmează:
[…]
CREȚU OVIDIU TEODOR s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât, a deținut, simultan, funcția de Primar al Municipiului Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud, și calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIȚA SUD S.R.L”, arată oficialii ANI într-un comunicat.
Tiberiu Hrihorciuc