Fostul sef BCCO Cluj, Toma Rus, deputatul Mate, consilierul Cuc
Clujenii linistiti si incompatibili
Saptamana trecuta, Horea Georgescu a devenit noul presedinte al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), institutia care ar trebui sa verifice “verticalitatea” celor angajati in functii publice, de la simpli functionari pana la parlamentari si ministri. Chiar daca de-a lungul timpului, institutiei i s-au taiat mai multe parghii prin care putea actiona coercitiv, inspectorii ANI au trimis in judecata mai multi clujeni pentru neregulile depistate in declaratiile de integritate semnate. Printre acestia de numara fostul sef al BCCO Cluj, politistul Toma Rus, deputatul clujean Mate Andras, fostul consilier judetean, Traian Cuc, si mai multi consilieri locali din judet.
Chiar daca la Cluj sunt multe “personalitati” platite de la bugetul de stat si care incheie contracte intre institutiile pe care le conduc si propriile firme sau cele ale cunoscutilor, inspectorii ANI au reusit sa ii declare incompatibili pe cativa dintre ei. Cu toate acestea, din cauza traseului greoi pe care un proces de incompatibilitate il are in Justitie, celor gasiti vinovati nu li se confisca averile frauduloase.
Traian Florinel Cuc a devenit consilier judetean PSD in 2008 si ar fi trebuit sa detina acest mandat pana anul acesta. Insa, anul trecut, inspectorii ANI au dovedit ca el se face vinovat de infractiunea de conflict de interese, iar in toamna anului trecut el si-a dat demisia din functia pe care o ocupa. In calitate de consilier judetean, el nu a anuntat interesul personal pe care il avea si a participat la deliberarea si adoptarea Hotararii Consiliului Judetean Cluj nr. 30/18.03.2009 privind aprobarea bugetului general propriu pe anul 2009, prin care a fost alocata suma de 120.000 lei in vederea amenajarii drumului de acces la gospodaria de apa din Localitatea Camarasu, Comuna Camarasu (Judetul Cluj), lucrare executata de S.C. GENTILIA CONSTRUCT S.R.L., societate in cadrul careia sotia acestuia detine atat calitatea de asociat, cat si cea de administrator. La data de 22.12.2008, a fost incheiat intre Consiliul Judetean Cluj si S.C. GENTILIA CONSTRUCT S.R.L. acordul contractual avand ca obiect amenajarea drumului de acces la gospodaria de apa din Localitatea Camarasu, Comuna Camarasu, iar, la data de 06.04.2009, a fost emis ordinul Consiliului Judetean Cluj de incepere a lucrarilor de amenajare.
“S-a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, cu privire la posibila savarsire de catre CUC Traian Florinel, Consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Cluj, a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei”, spune unul dintre inspectorii Agentiei. Dupa ce a fost declarat incompatibil, Cuc si-a dat demisia din functia de consilier judetean, dar inspectorii ANI au depus plangere penala la parchet, iar acum cercetarea este la stadiul de audieri.
Pestii mici ataca ANI la constitutie
Un alt caz de incompatibilitate a fost descoperit la Floresti. Este vorba de consilierul local PRM Ioana Dinea si de sotul ei, Nicolae, care este politist la Floresti. In acest caz, inspectorii au descoperit existenta unei diferente de 168.765 de euro intre averea dobandita si veniturile realizate de catre Ioana si Nicolae Dinea
“S-a constat o diferenta semnificativa in cuantum de 692.502 lei, intre averea dobandita si veniturile realizate de catre doamna Dinea, impreuna cu sotul acesteia, domnul DINEA NICOLAE, agent de politie in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj. Veniturile de natura salariala, realizate in perioada supusa evaluarii de catre doamna DINEA IOANA MIHAELA, impreuna cu sotul acesteia, domnul DINEA NICOLAE GAVRIL, au fost in cuantum total de 259.371 Lei. Veniturile de natura salariala si disponibilitati banesti obtinute de catre doamna DINEA IOANA MIHAELA, impreuna cu sotul acesteia, domnul DINEA NICOLAE GAVRIL, au fost de 2.835.015 Lei. Averea detinuta, si pentru care au fost identificate parti de natura nejustificata, de catre doamna DINEA IOANA MIHAELA, impreuna cu sotul acesteia, domnul DINEA NICOLAE GAVRIL, conform datelor inscrise in evidentele fiscale, este de 3.527.517 Lei”, arata inspectorii ANI. Cu toate acestea, chiar daca inspectorii ANI au facut publice acuzatiile care li se aduc sotilor Dinea, la Curtea de Apel Cluj, procesul este, in mod inexplicabil, secret.
Un alt caz de incompatibilitate a fost descoperit la Dej. Fostul consilier local, GAVREA DAN FELICIAN a fost descoperit de ANI ca a obtinut lucrari de infrastructura in Dej pentru o societate pe care o administra. Pentru a vedea modul in care functioneaza Justitia in cazurile de cercetare a averilor trebuie mentionat ca dejeanul a fost declarat incompatibil in 2009. El a contestat decizia iar procesul a fost judecat la Curtea de Apel Cluj, care a dat castig de cauza inspectorilor ANI. Cu toate acestea, Gavrea a continuat procesul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta care a sesizat Curtea Constitutionala. Astfel ca fostului consilier local Gavrea nu i s-a confiscat averea, chiar daca probele impotriva lui au fost concludente.
In aceeasi situatie se gaseste si fostul consilier local, turdeanul Gal Avram Marius. El a fost acuzat de fals in declarati. “Nu a mentionat, in niciuna din cele doua declaratii de avere depuse in anul 2008, veniturile din activitati independente, in suma de 18.930 RON, realizate pe anul 2007.
Referitor la veniturile obtinute de catre sotia sa, Gal Ana, conform datelor comunicate atat de Administratia Finantelor Publice a Municipiului Campia Turzii, cat si a celor transmise de catre S.C. ABC POMPIER S.R.L, aceasta a realizat in anul 2007 venituri din salarii in suma de 4.598 RON, si nu de 150.000 RON, asa cum a declarat domnul Gal Avram Marius in declaratia de avere din 05.04.2008, si nici de 10.200 RON, conform celor declarate ulterior, in declaratia de avere depusa la data de 11.07.2008”, arata inspectorii ANI. Pe langa faptul ca nu i s-a confiscat averea, Gal este anuntat de conservatori ca fiind unul dintre candidatii pentru alegerile primariei turdene care vor avea loc in acest an.
Fost incompatibil, actual pensionar
Nu in ultimul rand, in vizorul inspectorilor ANI a fost si fostul sef al BCCO Cluj, politistul Toma Rus. El a fost acuzat de infractiunea de fals in declaratii, inspectorii ANI fiind sesizati de Asociatia 22 DECEMBRIE Baia Mare
“In urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor primite de la institutiile competente, a rezultat ca domnul RUS TOMA VASILE a consemnat date ce nu corespund realitatii, informatiile din declaratiile de avere fiind incomplete si inexacte, dupa cum urmeaza:
1. In declaratia din 01.11.2004, la rubrica „Bunuri mobile”, acesta a specificat ca detine doua autoturisme, respectiv, un autoturism marca Opel Vectra, an de fabricatie 1994, dobandit in anul 1997 si un autoturism marca Audi A4, an de fabricatie 2002, dobandit in anul 2003;
2. In declaratia de avere din data de 25.04.2005, domnul RUS TOMA VASILE mentioneaza un singur autoturism, acesta fiind precizat la rubrica “Bunuri Imobile instrainate in ultimele 12 luni”, cel de-al doilea autoturism nemaifiind mentionat la nicio rubrica. Mentionam faptul ca domnul RUS TOMA VASILE nu a specificat, in declaratiile de avere, care din cele doua autoturisme a fost instrainat;
3. De asemenea, in declaratia din 05.10.2005 nu mai figureaza niciun autoturism;
4. In declaratia de avere din data de 22.01.2009, domnul RUS TOMA VASILE precizeaza ca a realizat venituri pe anul fiscal 2008 in cuantum de 91.345 lei, in realitate, acestea fiind de 88.008 lei;
5. La rubrica “Venituri din cedarea folosintei bunurilor”, domnul RUS TOMA VASILE a facut mentiuni eronate, dupa cum urmeaza:
• in declaratia din 25.04.2005, aferenta anului fiscal 2004, acesta declara suma de 45.000 lei, in realitate, aceasta fiind de 20.561 lei;
• in declaratia din 03.01.2007, aferenta anului fiscal 2006, acesta declara suma de 20.620 lei, in realitate, aceasta fiind de 15.465 lei;
• in declaratia din 22.01.2009, aferenta anului fiscal 2008, acesta declara suma de 61.484 lei, in realitate, aceasta fiind de 46.113 lei;
6. La rubrica ”Venituri din alte surse” – sotie –, domnul RUS TOMA VASILE a declarat urmatoarele venituri realizate:
• in declaratia de avere din 28.03.2007, suma de 208.506 lei, in realitate, aceasta fiind de 178.000 lei;
• in declaratia de avere din 01.09.2008, sumele de 30.849 lei si 856 lei (total 31.705 lei), in realitate, acestea fiind de 248.221 lei.
In concluzie, desi avea obligatia legala, domnul RUS TOMA VASILE nu a mentionat sau a mentionat eronat in declaratiile de avere veniturile si bunurile detinute sau realizate impreuna cu familia sa, precum si interesele”, arata ANI, care a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj – Napoca. Nici in aceasta situatia, cercetarea inspectorilor ANI nu a avut nici un efect, Toma Rus fiind acum pensionar fara a fi tras la raspundere pentru infractiunile de care a fost acuzat.
Nici deputatii clujeni nu au stat departe de ANI. Spre exemplu, deputatul in functie András-Levente MÁTÉ, si-a angajat sotia la propriul birou parlamentar.
“S-a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la posibila savarsire de catre domnul András-Levente MÁTÉ, Deputat in Parlamentul Romaniei, a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei”, arata inspectorii ANI. Deputatul nu a fost sanctionat in nici un fel si inca este reprezentantul UDMR in Parlamentul Romaniei.
Razvan Robu